Saarte loend suuruse järjekorras

Allikas: Vikipeedia

See on nimekiri maailma saartest suuruse järjekorras.

Saared pindalaga üle 250 000 km²[muuda | redigeeri lähteteksti]

Jrk nr Saare nimi Pindala (km²) Riik või riigid
1. Gröönimaa 2 130 800[1] Taani Taani autonoomne territoorium
2. Uus-Guinea 785 753 Indoneesia Indoneesia, Paapua Uus-Guinea Paapua Uus-Guinea
3. Kalimantan 748 168 Indoneesia Indoneesia, Brunei Brunei, Malaisia Malaisia
4. Madagaskar 587 713 Madagaskar Madagaskar
5. Baffini saar 507 451[2] Kanada Kanada
6. Sumatra 443 066 Indoneesia Indoneesia

Saared pindalaga 25 000 – 250 000 km²[muuda | redigeeri lähteteksti]

Jrk nr Saare nimi Pindala (km²) Riik või riigid
7. Honshū 225 800 Jaapan Jaapan
8. Victoria saar 217 291[2] Kanada Kanada
9. Suurbritannia saar 209 331 Suurbritannia Suurbritannia
10. Ellesmere 196 236[2] Kanada Kanada
11. Sulawesi 180 681 Indoneesia Indoneesia
12. Lõunasaar 145 836 Uus-Meremaa Uus-Meremaa
13. Jaava 138 794 Indoneesia Indoneesia
14. Põhjasaar 111 583 Uus-Meremaa Uus-Meremaa
15. Luzon 109 965 Filipiinid Filipiinid
16. Newfoundland 108 860[2] Kanada Kanada
17. Kuuba 105 806 Kuuba Kuuba
18. Island 103 000 Island Island
19. Mindanao 97 530 Filipiinid Filipiinid
20. Iirimaa 81 638 Iirimaa Iirimaa, Suurbritannia Suurbritannia
21. Hokkaidō 78 719 Jaapan Jaapan
22. Hispaniola 73 929 Dominikaani Vabariik Dominikaani Vabariik, Haiti Haiti
23. Sahhalin 72 493 Venemaa Venemaa
24. Banksi saar 70 028[2] Kanada Kanada
25. Sri Lanka 65 268[1] Sri Lanka Sri Lanka
26. Tasmaania saar 64 519[3] Austraalia Austraalia
27. Devoni saar 55 247[2] Kanada Kanada (suurim inimasustuseta saar maailmas)
28. Aleksanderi saar 49 070 Asub Antarktikas ega kuulu kellelegi
29. Tulemaa saar 47 401 Argentina Argentina, Tšiili Tšiili
30. Severnõi saar 47 079 Venemaa Venemaa (Novaja Zemlja põhjapoolne saar)
31. Berkneri saar 43 873 Ei kuulu kellelegi
32. Axel Heibergi saar 43 178[2] Kanada Kanada
33. Melville'i saar 42 149[2] Kanada Kanada
34. Southamptoni saar 41 214[2] Kanada Kanada
35. Marajó 40 100[1] Brasiilia Brasiilia
36. Lääne-Teravmäed 38 981 Norra Norra
37. Kyūshū 37 437 Jaapan Jaapan
38. Uus-Britannia 35 145 Paapua Uus-Guinea Paapua Uus-Guinea
39. Taiwani saar 35 801 Hiina Hiina või Taiwan Taiwan [4]
40. Walesi Printsi saar 33 339[2] Kanada Kanada
41. Južnõi saar 33 246 Venemaa Venemaa (Novaja Zemlja lõunapoolne saar)
42. Hainan 33 210 Hiina Hiina
43. Vancouveri saar 31 285[2] Kanada Kanada
44. Timor 28 418 Ida-Timor Ida-Timor, Indoneesia Indoneesia
45. Sitsiilia 25 662 Itaalia Itaalia

Saared pindalaga 10 000 – 25 000 km²[muuda | redigeeri lähteteksti]

Jrk nr Saare nimi Pindala (km²) Riik või riigid
46. Somerseti saar 24 786 Kanada Kanada
47. Kotelnõi saar, Bunge maa ja Faddejevi saar 24 000 Venemaa Venemaa
48. Sardiinia 23 949 Itaalia Itaalia
49. Bananal 20 000 Brasiilia Brasiilia
50. Shikoku 18 545 Jaapan Jaapan
51. Halmahera 18 040 Indoneesia Indoneesia
52. Ceram 17 454 Indoneesia Indoneesia
53. Uus-Kaledoonia 16 648 Prantsusmaa Prantsusmaa
54. Bathursti saar 16 042 Kanada Kanada
55. Prints Patricki saar 15 848 Kanada Kanada
56. Thurstoni saar 15 700 Antarktikas, ei kuulu kellelegi.
57. Sumbawa 14 386 Indoneesia Indoneesia
58. Kirdemaa 14 247 Norra Norra
59. Oktoobrirevolutsiooni saar 14 204 Venemaa Venemaa
60. Flores 14 154 Indoneesia Indoneesia
61. Kuningas Williami saar 13 111 Kanada Kanada
62. Negros 13 074 Filipiinid Filipiinid
63. Samar 12 849 Filipiinid Filipiinid
64. Palawan 12 189 Filipiinid Filipiinid
65. Panay 12 011 Filipiinid Filipiinid
66. Yos Sudarso saar 11 742 Indoneesia Indoneesia
67. Bangka 11 413 Indoneesia Indoneesia
68. Ellef Ringnesi saar 11 295 Kanada Kanada
69. Bolševiku saar 11 206 Venemaa Venemaa
70. Jamaica 11 190 Jamaica Jamaica
71. Byloti saar 11 067 Kanada Kanada
72. Sumba 10 711 Indoneesia Indoneesia
73. Mindoro 10 572 Filipiinid Filipiinid
74. Viti Levu 10 531 Fidži Fidži
75. Hawaii saar 10 434 USA USA
76. Cape Breton 10 311 Kanada Kanada

Saaremaa asub selles nimekirjas 175. kohal.

Viited[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 1,2 Joshua Calder's World Island Info
  2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 Kanada atlas
  3. Austraalia Valitsuse lk
  4. Kuuluvus on vaidlusalune