Valge

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib värvusest; perekonnanime kohta vaata artiklit Valge (perekonnanimi)

Valge on akromaatiline värvus.

Valgete ja valkjate värvitoonide mittetäielikku loetelu vt Värvuste loend põhivärvinimede järgi.

Mida valge sümboliseerib[muuda | muuda lähteteksti]

Valge lipp sümboliseerib allaandmist.
Briti vägede alistumine Yorktownis, Virginias, 19. oktoobril 1781.

Valge on puhas värvus ja sümboliseerib Euroopa traditsioonis seetõttu puhtust, veatust, tõde ja süütust. Samuti on valge kerguse, lihtsuse, aususe ja lugupidamise värv. Kuna valge lipp on allaandmise või vaherahu sümbol, tähendab valge ka rahu.

Negatiivsetest tähendustest võib valge sümboliseerida alistumist, külmust, tühjust, surmakahvatust ja igavust.

Valge ning musta vastandamisel sümboliseerib valge tavaliselt positiivset.

Valge[muuda | muuda lähteteksti]

Valged jõulud

Aastaajad[muuda | muuda lähteteksti]

Talve (eriti jõulupühade paiku) peetakse valgeks siis mahasadava lume tõttu. Sellest on ka tulnud mõiste "valged jõulud", mis Eestis on küll üpris tavalised, kuid paljudes riikides vägagi haruldased. Näiteks Londonis on valgete jõulude esinemise tõenäosus 13% (alates 1950. aastast kogutud andmete põhjal), New Yorgis 10% (1988.2005. aasta andmetel) ja Montréalis 80% ([1]).

Astronoomia[muuda | muuda lähteteksti]

Valge kääbus (ka: valge kääbustäht) on väike, nõrk, tihe, surev täht, mis on ammendanud oma tuumakütuse ja kustub aeglaselt.

Valge auk on astrofüüsikas hüpoteetiline taevakeha, mis "sülgab välja" mateeriat, nii nagu must auk neelab mateeriat.

Saturni kuul Iapetusel on üks (liikumise poole suunatud) külg süsimust ja teine lumivalge. Hele ala on täis kraatreid, tume on tasane ning ulatub lahtedena heleda ala sisse.

2004. aastal avastati Kentauri tähtkujus universumi suurim teemant. Avastati nimelt valge kääbustäht BPM 37093, mis oli kunagi niisama suur ja hele kui Päike, ent on kokku tõmbunud ning selle südamik koosneb tohutu rõhu all kristalliseerunud süsinikust ehk teemandist. Tähe läbimõõt on umbes 0,6 Maa omast ehk 8000 km, mass aga on sama, mis Päikesel ehk 333 000 Maa massi.

Bioloogia[muuda | muuda lähteteksti]

Valged tiigrid

Valge-toonekurg (Ciconia ciconia) on toonekurglaste sugukonda kuuluv lind.

Valge tuvi on rahu ja Püha Vaimu sümbol.

Värvipigmendita loomi nimetatakse albiinodeks ja paljudes kultuurides on peetakse neid pühadeks. Tegemist on geneetilise häirega, mida seisneb värvipigmendi puudumises ja mida esineb inimeste seas umbes 1 inimesel 17 000-st, kuigi ligikaudu 1 inimene 70-st kannab albiino geene.

Valget värvi taimi[muuda | muuda lähteteksti]

Valge nimega taimi[muuda | muuda lähteteksti]

Valge vesiroos (Nymphaea alba) on taimeliik vesiroosi perekonnast vesiroosiliste sugukonna.

Valge pihlakas ehk tuhkpihlakas (Sorbus aria) on puuliik roosõieliste (Rosaceae) sugukonnast ja õunapuuliste (Pomoideae) alamsugukonnast ja pihlakate (Sorbus) perekonnast.

Geograafia[muuda | muuda lähteteksti]

Heledas valguses (mille võib põhjustada näiteks maapinda kattev jää või lumi) on nägemine raskendatud ja kõik näib valgena
Ekströmi šelfiliustik, Antarktika

Valge meri (vene Белое море, karjala Valkea meri, Vienanmeri, neenetsi Сэрако ям’) on Põhja-Jäämere sisemeri.

Valge Niilus on jõgi Ida-Aafrikas.

Valgejõgi on jõgi Eestis.

Valgevene ja Valge-Vene

Suurbritannia saare arhailine (keldi päritolu) nimi Albion tulenes arvatavasti Doveri valgetest kriidikaljudest. Ladina keeles tähendab albus 'valge'.

Keemia[muuda | muuda lähteteksti]

Alkeemias on valge seotud elavhõbedaga.

Lipud[muuda | muuda lähteteksti]

Valge värv esineb 71% riigilippudest.

Looduskaitse[muuda | muuda lähteteksti]

Meelelahutus[muuda | muuda lähteteksti]

4. augustil 1942 esilinastus New Yorgis muusikafilm "Holiday Inn", kust on pärit Irving Berlini laul "White Christmas" (inglise 'Valged jõulud'). Bing Crosby esituses on selle laulu salvestisi müüdud rohkem kui 100 miljonil plaadil, neist vähemalt 50 miljonit singlina.

Mütoloogia[muuda | muuda lähteteksti]

Valge hobune sümboliseerib sõda.

"Ma nägin, ennäe: valge hobune, ning selle seljas istujal oli käes amb ning talle anti pärg ja ta läks välja võitjana võitmiseks."
Johannese ilmutus
Valge maja

Poliitika[muuda | muuda lähteteksti]

Valge Maja (inglise The White House) on Ameerika Ühendriikide pealinnas Washingtonis asuv hoone, milles asub Ameerika Ühendriikide presidendi ametikorter ja töökoht. Väljendit "Valge Maja" kasutatakse ka piltlikult tähistamaks Ameerika Ühendriikide presidendi institutsiooni.

Valge Roos oli mittevägivaldne vastupanugrupp Natsi-Saksamaal, mis koosnes viiest Müncheni ülikooli tudengist ja nende filosoofiaõpetajast.

Religioon[muuda | muuda lähteteksti]

Kristlikus kirikus seostub valge ristimisega, esimese armulauaga ja preestriseisusega. Valge liilia sümboliseerib puhtust ja neitsi Maarjat. Peaingel Gabriel olevat hoidnud käes valget liiliat, kui ta teatas neitsi Maarjale Jumala poja sünnist.

Toiduainetööstus[muuda | muuda lähteteksti]

Traditsioonid[muuda | muuda lähteteksti]

Paljudes kultuurides esineb valge leinavärvina sümboliseerides surnu pühitsemist teda ootavasse uude ellu. Valge on leinavärviks näiteks belglastel, hindudel, budistidel ja hiinlatel.

Valge valgus[muuda | muuda lähteteksti]

Valge valgus läbimas prismat

Kuni Isaac Newtoni töödeni valguse spektri uurimisel arvas enamik teadlasi, et valge värvus on põhivärvus, millest tekkisid kõik teised värvused siis, kui valgele valgusele midagi lisati. Newton tõestas, et see ei ole nõnda, kui lasi valgel valgusel läbida kahte prismat. Kui prisma lisaks valgele valgusele midagi, peaks teine prisma omalt poolt veel midagi lisama ja veel rohkem värve tekitama. Tegelikult jagas esimene prisma valge valguse osadeks ja teine prisma ühendas tekkinud eri värvi valgusvihud taas valgeks valguseks.

Vääriskivid[muuda | muuda lähteteksti]

Valge mõju inimpsühholoogiale[muuda | muuda lähteteksti]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

valge kollane oranž roosa punane roheline sinine lilla pruun hall must Värvused