Mari Roosvalt

Allikas: Vikipeedia
Mari Roosvalt
Sündinud 30. juuni 1945 (78-aastane)
Tallinn, Eesti
Haridus Eesti NSV Riiklik Kunstiinstituut
Tegevusala maalikunstnik, õppejõud

Mari Roosvalt (sündinud 30. juunil 1945 Tallinnas) on eesti maalikunstnik.

Elukäik[muuda | muuda lähteteksti]

Aastatel 19521963 õppis Mari Roosvalt Tallinna 7. Keskkoolis ning kunstihariduse omandas Eesti NSV Riiklikus Kunstiinstituudis, mille lõpetas maali erialal 1969. aastal.

Aastatel 1963–1964 oli ta Tallinna 7. Keskkooli kunstiõpetaja, 1969–1975 Tallinna 46. Keskkooli kunstiõpetaja ning aastatel 1975–1996 Tallinna Kunstikooli õpetaja. 1985.1992. aastal töötas Roosvalt Tallinna Pedagoogilises Instituudis vanemõpetajana ning alates 1992. aastast Tallinna Kunstiülikooli dotsendina ning üldmaali õppetooli ja kunstiüldainete keskuse juhatajana. Alates 1998. aastast on Roosvalt ka Eesti Kunstiakadeemia erakorraline professor.

Pärast sajandivahetust aastatel 20012006 oli Roosvalt Eesti Kunstiakadeemia Avatud Akadeemia juhataja ja 2006.–2015. aastal Avatud Akadeemia eelõppe koordinaator ja Vabade Kunstide õppekava juht.

Alates 1979. aastast on Mari Roosvalt Eesti Kunstnike Liidu liige, 1997. aastast Eesti Maalikunstnike Liidu eestseisuse liige, 2002. aastast Eesti Akvarellistide ühenduse liige, aastatel 2006–2015 Eesti Maalikunstnike Liidu esimees.[1] Aastal 2012 European Confederation of Watercolour Societies (ECWS) liige ja 2006–2019 Eesti Kunstnike Liidu volikogu liige ning aastal 2015 Eesti Kunstnike Liidu auliige.

Ühtlasi on Mari Roosvalt 2002. aastal loodud Evald Okase Muuseumi juhatuse liige.

Looming[muuda | muuda lähteteksti]

Kaasaegsest kunstist inspireerituna liidab Roosvalt kokku enesekeskselt nautleva ja kunstimaailmas jätkuvalt kõrges hinnas oleva arutleva lähenemise. Samas taotleb ta maalilist ühtsust oma töödes, süstides neisse mustreid ja motiive. Nii lisandub ta loomingusse iga kord uusi kihistusi, öeldud ja ütlemata sõnu.[2]

Kirg reisida on teda saatnud tänini. Reisidelt on tulnud kaasa nii kogemused näitustelt kui arvukad fotokorjed, mis kajastuvad Roosvalti loomingus. Viimaste aastate reisidelt Itaalias, Veneetsias ja Rooma lähistel, aga ka näiteks Lähis-Idas, on tsivilisatsiooni ajaloo paljukihiline raskus jõudnud Roosvalti akvarellidele läbipõimuvate hõljuvate kujunditena. Teosed hõlmavad endis akvarelli õrnust ja läbipaistvust ning ajaloo süngust ja kihistust. Samuti on ilmunud tema akvarellidele kodumaised motiivid nagu näiteks kodulähedased vaated põhjamaisest Maarjamäe võsastunud nõlvast või monumendist hukkunud laevale osutava inglikujuga (Russalka mälestusmärk).

Tema valitud maalilaad, abstraktne maal esindab individuaalset, romantilist ja autentset, siis üle aastakümne tema maalidele asunud fotofragmendid esindavad, aga objektiivset, dokumenteerivat Mõlemad eelnevalt mainitud kujundid rikastavad tema nimetatud romantilis-modernistlikku maalilaadi.

Näitustel esineb Mari Roosvalt alates 1970. aastast. Esinenud enam kui 70 isikunäitusel, mitmel biennaalil ja ühisnäitustel eri riikides.[3]


Isikunäitused[muuda | muuda lähteteksti]

Tehtud valik.

Ühisnäitused[muuda | muuda lähteteksti]

Tehtud valik.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Mari Roosvalt on graafiku ja maalikunstniku Evald Okase tütar. Tema vend on arhitekt, installatsioonikunstnik ja graafik Jüri Okas ning õde klaasikunstnik Kai Koppel.[4] Abielus maalikunstnik Uno Roosvaltiga.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Mari Roosvalt".
  2. "Mari Roosvalt".
  3. "Mari Roosvalt". Originaali arhiivikoopia seisuga 3. juuni 2008.
  4. "Evald Okas".

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]