EGb 761

Allikas: Vikipeedia

EGb 761 ka Ginkgo biloba ekstrakt 761 (extract of Ginkgo biloba 761) on kuivatatud hõlmikpuulehe standardiseeritud ekstrakti kodeeritud nimetus, millel on mõnedele organismidele bioaktiivne toime ja see on mitmete hõlmikpuuleheravimite koostises.

Üsna suur osa paari viimase aastakümne jooksul hõlmikpuule tehtud katsetest on läbi viidi läbi standardiseeritud leheekstraktiga EGb 761, mis on harilikult (atsetooni-vee ekstrakt vahekorras (60 : 40).

EGb 761 tootmiseks vajalikku toormaterjali – hõlmikpuulehti – saadakse mitme riigi hõlmikpuuistandustest. Hõlmikpuud kasvatatakse lehtede saamiseks peamiselt Hiinas, Prantsusmaal ja USA-s.(Piippo ja Salo 373:2007)

Keemiline koostis[muuda | muuda lähteteksti]

 Pikemalt artiklis Hõlmikpuuleht#Keemiline koostis

EGb 761 keemiline koostis erineb looduslikest hõlmikpuulehtede keemilisest koostisest, osa allikate kohaselt kaovad või kõrvaldatakse tootmisprotsessis katehhiinid, steroidid ja osaliselt ginkoolhapped jmt.

Farmakoloogilised toimed[muuda | muuda lähteteksti]

Leheekstraktil EGb 761 on aktiivne toime, mille tingib kogu lehes olev ainekompleks.[1]

Ekstrakt avaldab sõltuvalt patsiendi seisundist mõju eri elunditele, ja selle toime, mida on uuritud nii in vivo kui ka in vitro mudelites, on protektiivne neurodegenratiivsete (kaitseb neuroneid nii nekroosi kui ka apoptoosi korral), sensoorsete ja vaskulaarsete häirete korral molekulide, rakkude, kudede tasandil, aga ka inimorganismi tervikuna.[2]

Teadusuuringud on tõestanud, et hõlmikpuuekstrakt soodustab verevarustust nii peaajus kui ka jäsemetes.

Hõlmikpuuekstraktis leiduvad flavonoidid ja ginkgoliidid käituvad antioksüdantidena ja vähendavad organismis vabade radikaalide hulka.

Toime kesknärvisüsteemile[muuda | muuda lähteteksti]

EGb 761 evib toimeid nii kolinergilistele (seostatakse mäluprotsessidega), dopaminergilistele kui ka serotonergistele süsteemidele. EGb tõstab peaajus mitmete neurotransmitterite, nagu dopamiini, noradrenaliini ja atsetüülkoliini taset, selle täpseid mehhanisme ei tunta. Tõenäoliselt hoiab EGB 761 ära adrenaliini ja noradrenaliini vabanemise, misläbi evib toimeid peaaegu kogu organismi talitlusele.

Ekstrakti toimel aju veresooned laienevad ja verevarustuse takistus väheneb, see võib ka trombide teket ennetada. Hõlmikpuuekstrakt takistab isheemiliste kahjustuste teket.

Hõlmikpuuekstrakt vähendab vereliblede koaguleerumist, alandab aju kolesterooli- ja glükoosisisaldust.

Ekstrakt soodustab kudedes metaboolseid funktsioone. Hõlmikpuuekstrakt võib mõningal määral takistada nii ealistel kui ka stressist tingitud põhjustel tekkivat serotoniini aktseptorite vähenemist ajus ja suurendada nende retseptorite sünteesi.

Hõlmikpuuekstrakti toime närvidele on protektiivne, see suurendab närvirakkude aktiivsust ja pikendab nende eluiga. Ta tekitab juurde kohti, mis aktiveeruvad kolinergiliste vahendajaainete mõjul.

Sellel on ühendus GABA-A ja GABA-B retseptoritega, AMPA (kvistsilaat) ja CCK A (koletsüstokiniin). Ginkgoolhapped võivad leevendada ängistust, eriti amentoflavoon mõjutab GABA-bensodiasepiiniretseptoreid. GABA tegevus hipokampuses võib kaasa aidata närvirakkude säilimisele ja leevendada dementsusest põhjustatud mälukaotust. Hõlmikpuuekstrakt võib ära hoida vananemisega kaasneva muskaliinkoliergiliste retseptorite ja α/2-adrenoretseptorite vähenemise hipokampuses.

EGb 761 võib edasi lükata Alzheimeri tõppe haigestunutel mitmete kognitiivsete võimete kiiret langust, inhibeerides Alzheimeri tõve alg- ja keskfaasis tekkivat degeneratsiooni, hoida ja parandada vanurite tähelepanu, keskendumis- ja õppimisvõimet. Hõlmikpuuekstrakt on Alzheimeri tõve aeglustajana osutunud kliinilistes kastetes sama tõhusaks kui sünteetilised kolinesteraasi inhibiitorid (takriin, donepetsilliin, rivastigmiin ja metrifonaat). (Piippo ja Salo, 374:2007)

Hõlmikpuuekstrakt võib mõjuda ainult seenioritele vaid ka noorematele inimestele, parandades nende keskendumisvõimet, lühimälu ja reaktsiooniaega. Mälu parandamiseks on optimaalseimaks kombinatiooniks (ainete tarbimise mõttes) hõlmikpuuekstrakt koos harilikust ženšennist valmistatud preparaatidega. Lisaks kognitiivsetele võimetele võib ekstrakt tõstab ka inimese enesehinnangut oma võimete, meeleolu ja sotsiaalsete oskuste suhtes.

Ajurabanduse läbielanutel paraneb hõlmikipuuekstrakti tarbimine aju verevarustust, paranevad motoorsed ja vaimsed võimed, mälu, meeleolu ja käitumine. Neile kes kogevad sügavat depressiooni võib ekstrakt soodustada uinumist ja vähendada öiseid ärkamisi, koos ingveriga mansutatuna võib leevendada ängistust. Hõlmikpuuekstraktist üksinda depressiooni ja ängistuse leevendamiseks ilmselt ei piisa, kuid teda võib kasutada koos teiste ravimitega, nii näiteks toimis psühhoosiravim Haldol koos ekstraktiga paremini. (Piippo ja Salo, 375:2007)

Toime endokriinsüsteemile[muuda | muuda lähteteksti]

Hõlmikpuu standardiseeritud ekstrakt võib pärssida hüpotalamuse-ajuripatsi-neerupealise telje (HPA-telg) suhtlust ja seeläbi ka stressireaktsioone, millega kaasnevad ängistus, masendus ja paanikahood. (Piippo ja Salo, 376:2007) Hõlmikpuu vähendab glükokoritkoidide (sünteesitakse neerupealise koores) (ka stressihormoonid) sünteesi – depressiooni ajal eritub rohkem stressihormoone. Hõlmikpuuekstrakt hoiab ära stressiga seotud 5HTiA-retseptorite tundlikkuse languse.

Toime suguelundkonnale[muuda | muuda lähteteksti]

Hõlmikpuuekstrakti kasutamine avaldab selget toimet ka nii meeste kui ka naiste seksuaalelule – suurendades seksuaaliha, seksuaalset erutust ja orgasmi.

Meestele toimib ekstrakt soodsalt peenise korgaskeha verevarustusele, aga see võib toimida ka ateroskleroosi või mõne antidepressandi põhjustatud impotentsuse või seksuaalse võimetuse korral.

Ekstrakt sobib ka migreeni, menstruatsioonihäirete, menopausi vaevuste, kõrgmäestikutõve ja vanuritel peapöörituse korral. (Piippo ja Salo 375:2007)

Annustamine[muuda | muuda lähteteksti]

Soovitatav päevane annus on 120–240 mg kuivekstrakti. Kui soovitakse seksi intensiivsemaks muuta, siis tuleks võtta tund enne seksuaalvahekorda tavalisest suurem annus. Tõhusaimaks peetakse just standardiseeritud leheekstrakte (50:1), mis sisaldavad vähemalt 24% flavonoide, 6% terpeenlaktoone ja 3,1% ginkoliide A, B, C ja J, 29% bilobaliide ja kuni 5 ppm ginkoolhappeid.

Hoiatus[muuda | muuda lähteteksti]

Enamasti ei ole hõlmikpuuekstrakti manustamisel esinenud raskeid kõrvaltoimeid. On teatatud seedehäiretest, peapööritusest, südame rütmihäiretest, peavalust ja silmaverejooksust.

Ei soovitata kasutada koos MAO-blokaatoritega, aspiriini ja verevedeldajatega, nende ainete toime tugevneb ja võib esile kutsuda verejooksu. (Piippo ja Salo, 376:2007)

Turustamine (osaline)[muuda | muuda lähteteksti]

Hõlmikpuuekstrakti turustatakse tänapäeval rohkem kui 70 riigis.[3]

Hõlmikpuuekstrakti sisaldavad tabletid, kapslid ja tinktuurid on mitmes riigis käsimüügipreparaadid.

Uuringud[muuda | muuda lähteteksti]

EGb 761 on in vitro ja in vivo katsetes avaldanud inimese rinnavähi rakkudele inhibeerivat toimet.[6]

Hõlmikpuuekstrakt ( 50 mg) koos ameerika ženšenni ekstraktiga (200 mg) võib parandada lapseea tähelepanu- ja aktiivsushäire sümptomeid lastel vanuses 3–17 aastat.[7]

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

EGb 761 turustamine sai alguse 1977. aastal, kui seda hakkas müüma Saksa farmaatsiaettevõte Dr. Willmar Schwabe GmbH & Co.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Sinikka Piippo ja Ulla Salo, "Meelte ja tunnete taimed" ("Mielen ja rakkauden kasvit"), lk 373–376, 2007, tõlkija Mari Vihuri, Varrak
  2. Christen Y, Maixent JM., What is Ginkgo biloba extract EGb 761? An overview–from molecular biology to clinical medicine., Lühikokkuvõte, Cell Mol Biol (Noisy-le-grand). 2002 september;48(6):601-11, PMID 12396070, [2017, märts 11]
  3. Friedrich Lang , Robert Hoerr, Michael Noeldner, Egon Koch, Ginkgo biloba Extract EGb 761®: From an Ancient Asian Plant to a Modern European Herbal Medicinal Product. Chapter, Evidence and Rational Based Research on Chinese Drugs, lk 431–470, 29. november 2012, [2017, märts 12]
  4. Cerebokan 80 mg – Filmtabletten, [2017, märts 11]
  5. Ceremin 40 mg – Filmtabletten, [2017, märts 11]
  6. Li W, Pretner E, Shen L, Drieu K, Papadopoulos V., Common gene targets of Ginkgo biloba extract (EGb 761) in human tumor cells: relation to cell growth., Lõhikokkuvõte, Cell Mol Biol (Noisy-le-grand). 2002 Sep;48(6):655-62., [2017, märts 12]
  7. Lim T. K., Edible Medicinal And Non Medicinal Plants: Volume 3, Fruits, lk 8–44, 2012, Google'i raamatu veebiversioon, [2017, märts 12]

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

Veebiallikad[muuda | muuda lähteteksti]