Vikipeedia:Wikimedia CEE Spring 2024

Allikas: Vikipeedia
Kesk- ja Ida-Euroopa
kevad 2024

"Wikimedia CEE Spring" ehk "Kesk- ja Ida-Euroopa kevadine artiklivõistlus" ootab huvilisi kirjutama ning täiendama artikleid Kesk- ja Ida-Euroopa riikide, nende kultuuri, poliitika, ühiskonna, ajaloo ja tänapäeva teemadel.

Võistlusartikli kirjutamine ei eelda eel- või eriteadmisi ja on pealehakkamise korral kõigile jõukohane. Konkreetse artikliteema võib osaleja ise vabalt valida või kasutada mõnda siin loeteludes välja pakutud teemat. Osaleda võib ühe või mitme artikliga ning loodu võib olla nii lühike kui ka väga põhjalik.

Artiklivõistlust viiakse läbi igakevadiselt Kesk- ja Ida-Euroopa piirkonnas (CEE) kõneldavate keelte Vikipeediates alates 2015. aastast ehk 2024. aasta võistlus on järjekorras kümnes. Selle eesmärgiks on tõsta regiooni nähtavust maailmas ja toetada piirkonna kohalike Vikipeedia keeleversioonide arengut.

Artiklite kirjutamisperiood on 21. märts kuni 31. mai 2024. Reeglitest saab lähemalt lugeda siit. Oma osalemisest saab teada anda siin.

Võistlusest[muuda lähteteksti]

Võistluse üldine eesmärk on avatud teadmusvaramute täiendamine Vikipeedia ökosüsteemis ja jätkusuutlike koostöövõrgustike loomine vikipedistide kogukondade vahel. Idee kutsuda üles kirjutama artikleid Kesk- ja Ida-Euroopaga seotud teemadel on kasvanud välja entsüklopedistide koostööst ning ühisest tõdemusest piirkonna kultuuri, poliitika, ajaloo, tänapäeva ja sellega seotud isikute kajastamise olulisusest ja vajadusest tagada usaldusväärse teabe kättesaadavus piirkonna kohta Vikipeedias.

Venemaa, Lääne-Euroopa, Vahemere maade ja Põhja-Euroopa vahel paiknevana on Ida- ja Kesk-Euroopa pahatihti kultuuriliselt, poliitiliselt ja majanduslikult alatähtsustatud, seejuures on lähiajaloo väljend "idabloki riigid" omandanud negatiivse varjundi. Koondame ühiselt teadmust selle huvitava ajaloo ja tulevikuväljavaadetega piirkonna kohta ja näitame, et siit leiab palju huvitavat ja väärtuslikku. Seejuures aitab selline koostöö entsüklopedistide vahel paremini mõista ning kajastada Eesti ajaloolist ja praegust seost Ida-Euroopaga ning mõtestada taotlust kuuluda Põhjamaade hulka, hoides samal ajal alal Euroopa identiteeti.

Võistlusperioodi sees toimuvad iseseisvad artiklivõistlused paljudes piirkonnas kõneldavate keelte Vikipeediates, k.a. eesti- ja võrukeelses Vikipeedias. Võistluse käigus keskendutakse artiklite loomisele, mis käsitlevad piirkonna riikide ajalugu, kultuuri, ühiskonda ja tähelepanuväärseid inimesi. Artiklikirjutamise toetamiseks on loodud soovituslikud artikliloendid.

Võistluse korraldavad kohalikud Wikimedia organisatsioonid, organiseerunud kasutajarühmad ja vikikogukonnad. Ülevaate rahvusvahelisest meeskonnast leiab ürituse rahvusvahelisel lehel. Eesti- ja võrukeelses Vikipeedias korraldab võistlust Mittetulundusühing Wikimedia Eesti. Võistluse täpsemad reeglid on leitavad siit.

Uutele tulijatele[muuda lähteteksti]

Osalemiseks tuleb luua kasutajakonto Vikipeedias. Kasutajanimi jätab osaleja anonüümseks, kui ta oma nime ise ei avalda.

Vikipeedia artikkel peaks olema referaadi-laadne kirjutis, mis neutraalselt vahendab usaldusväärsetes allikates teatud tähelepanuväärse teema kohta kirjutatut. Olenevalt teemast võivad allikateks olla nt ajakirjandus, asjatundlike autorite või asutuste raamatud või veebilehed, teadlaste kirjutised jms. Allikas võib olla mis iganes keeles. Kasutatud allika kohta tuleb artiklisse lisada viide. Kasutada võib ka sama teema kohta juba olemasolevaid vikiartikleid teistes keeltes ja sealset sisu tõlkida. Sel juhul tuleb aga enne kontrollida, kas tõlgitav osa ikka tugineb usaldusväärsele allikale, ja eestikeelses versioonis viidata just sellele allikale, mitte võõrkeelsele vikiartiklile üldiselt.

Ideaalis võiks artikkel olla pikk ja põhjalik, kuid tegelikult sobib suurepäraselt ka lühike tekst, mis teemat hästi kokku võtab. Näiteks pälvis 2022. aastal parima artikli eripreemia see artikkel. Valdav enamus artikleid olid aga palju lühemad. Näiteks Chřibská (linn Tšehhis), Edirne suur sünagoog (sünagoog Türgis), Vere jõgi (jõgi Gruusias) ja Kristjan Čeh (sloveeni sportlane). Vägagi tervitatav on otsida eri kultuuridele iseloomulikke teemasid. Näiteks: kas tead, mis on põssanka?

Vikipeedia muutmise kohta on loodud näiteks videojuhendid. Alustuseks soovitame tutvuda ka Vikipeedia põhimõtetega.

Artiklisoovitused[muuda lähteteksti]

Võistlusperioodi sees on teretulnud artiklid kõigi Kesk- ja Ida-Euroopa piirkondade kohta. Sellele lisaks on aga ka temaatilised nädalad, mille jooksul on eriti teretulnud artiklid just nimetatud riikide kohta.

Nädal Kuupäevad Riigid
1 21.–27. märts Ukraina Ukraina / Rahvusvaheline
2 28. märts – 3. aprill Armeenia Armeenia / Poola Poola / Austria Austria
3 4.–10. aprill Gruusia Gruusia / Läti Läti / Malta Malta / Kasahstan Kasahstan
4 11.–17. aprill Kreeka Kreeka / Aserbaidžaan Aserbaidžaan / Põhja-Makedoonia Põhja-Makedoonia
5 18.–24. aprill Serbia Serbia / Türgi Türgi / Ersa ersa / võru
6 25. aprill – 1. mai Moldova Rumeenia Moldova ja Rumeenia / Ungari Ungari / Eesti Eesti
7 2.–8. mai Valgevene Valgevene / Sahha / Tatarstan Tatarstan / Krimmitatari krimmitatari
8 9.–15. mai Sloveenia Sloveenia / Baškortostan Baškortostan / Montenegro Montenegro / Kosovo Kosovo
9 16.–22. mai Slovakkia Slovakkia / Horvaatia Horvaatia / Tšehhi Tšehhi / Bosnia ja Hertsegoviina Bosnia ja Hertsegoviina
10 23.–31. mai Albaania Albaania / Serblaste Vabariik Serblaste Vabariik / Venemaa Venemaa

Kuigi järgnevate riikide ja rahvaste keelte Vikipeediad selleaastasel võistlusel ei osale, siis soovi korral võib kirjutada ka Bulgaaria, Kõrgõzstani, Küprose, Leedu, roma, sorbi, Usbekistani ja esperanto teemadel.

Võistluse käigus loodud ja täiendatud artikleid hindab žürii.

Žürii liikmed:

  • Jaan Meriniit (WMEE)
  • Pille Priks (WMEE)


2023. aasta võitjad ja žüriiliikmed Vikipeedia suvepäevadel Türi vallas

Wikimedia Eesti paneb välja auhinnad parimatele osalejatele.

Kümne nädala vältel valitakse välja iga nädala parim artiklikirjutaja, kes pälvib 20-eurose raamatupoe kinkekaardi. Samuti nädala parim artikkel, mille autor pälvib 20-eurose raamatupoe kinkekaardi.

Lisaks antakse välja antakse kolm eriauhinda summas 50 eurot:

  • kõige kvaliteetsema artikli eest;
  • kõige huvitavama teemavaliku eest;
  • parima uue tulija preemia.

Lisaks on osalejatele Vikipeedia meeneid ning eripreemiaga tunnustatakse eraldi inimesi, kes osalesid igal nädalal.

Märkused:

  • nädala artiklikirjutaja valimisel võetakse arvesse antud nädala teemasid;
  • uue tulija preemiale saavad kandideerida kasutajad, kes ei ole enne 2024. aastat eestikeelses Vikipeedias muudatusi teinud.

Võitjad kuulutatakse välja ja auhinnad antakse üle Vikipeedia suvepäevadel. Neile, kes ei saa suvepäevadele tulla, saadetakse auhinnad postiga.

Kes oskab aga võru, setu, mulgi või tartu keeles kirjutada, siis samuti jagatakse auhindu võrukeelse Vikipeedia samateemalisel võistlusel.

Võitjad[muuda lähteteksti]

Kümne nädala parimad kirjutajad ja iga nädala parim artikkel:

  1. nädal: Perüton / Nädala artikkel: Ukraina põgenikekriis
  2. nädal: Andreas003 / Nädala artikkel: Armeenia sametrevolutsioon
  3. nädal: Evlper / Nädala artikkel: Kodori kuru
  4. nädal: Velirand / Nädala artikkel: -
  5. nädal:
  6. nädal:
  7. nädal:
  8. nädal:
  9. nädal:
  10. nädal:

Võistlusega seotud küsimusi saab esitada võistluse arutelulehel.

Kontakt MTÜ-s Wikimedia Eesti: Ivo Kruusamägi, ivo ätt wikimedia.ee.