Toidulisaainete loend

Allikas: Vikipeedia

Toidulisaaine (ehk nn E-aine) on looduslik või sünteetiline aine, mida lisatakse toidule, et teha see tarbijale meelepärasemaks või et mõjutada selle maitse-, lõhna-, värvi-, säilitus- või muid omadusi. Lisaainet ei kasutata tavaliselt toidu põhikomponendina või iseseisva toiduna.

Loendis on toodud mittetäielik nimekiri Euroopa Liidus kasutada lubatud toidulisaainetest.

Toiduvärvid[muuda | muuda lähteteksti]

E100 – Kurkumiin
E101 – Riboflaviin, riboflaviin-5'fosfaat
E102 – Tartrasiin
E104 – Kinoliinkollane
E110 – Päikeseloojangukollane FCF, oranžkollane S
E120 – Karmiinhape, košenill
E122 – Asorubiin, karmoisiin
E123 – Amarant
E124 – Erepunane 4R, uuskošenill
E127 – Erütrosiin
E128 – Punane 2G
E129 – Võlupunane AC; alluurpunane AC
E131 – Patentsinine V
E132 – Indigokarmiin, indigotiin
E133 – Briljantsinine FCF
E140 – klorofüll, klorofülliinid
E141 – Klorofüll ja klorofülliini vaskkompleksid
E142 – Roheline S
E150a – Karamell, karamell I
E150b – Sulfitkaramell, karamell II
E150c – Ammooniumkaramell, karamell III
E150d – Ammooniumsulfitkarmell, karamell IV
E151 – Briljantmust BN, must PN
E153 – Taimne süsi
E154 – Pruun FK
E155 – Pruun HT
E160a – Karoteenid, a) karoteenisegud, b) beetakaroteen
E160b – Annaato, biksiin, norbiksiin
E160c – Paprikaekstrakt, kapsantiin, kapsorubiin
E160d – Lükopeen
E160e – Beeta-apo-8'-karotenaal
E160f – Beeta-apo-8'-karoteenhappe etüülester
E161b – Luteiin
E161g – Kantaksantiin
E162 – Betaniin
E163 – Antotsüaanid
E170 – Kaltsiumkarbonaat ja kaltsiumvesinikkarbonaat
E171 – Titaandioksiid
E172 – Raudoksiidid ja raudhüdroksiidid
E173 – Alumiinium
E174 – Hõbe
E175 – Kuld
E180 – Litoolrubiin BK; karmiin 6B

Säilitusained[muuda | muuda lähteteksti]

E200 – Sorbiinhape
E202 – Kaaliumsorbaat
E203 – Kaltsiumsorbaat
E210 – Bensoehape
E211 – Naatriumbensoaat
E212 – Kaaliumbensoaat
E213 – Kaltsiumbensoaat
E214 – Etüülparabeen; etüül-p-hüdroksübensoaat
E215 – Naatriumetüül-p-hüdroksübensoaat
E216 – Propüül-p-hüdroksübensoaat
E217 – Naatriumpropüül-p-hüdroksübensoaat
E218 – Metüül-p-hüdroksübensoaat
E219 – Naatriummetüül-p-hüdroksübensoaat
E220 – Vääveldioksiid, väävlishape
E221 – Naatriumsulfit
E222 – Naatriumvesiniksulfit
E223 – Naatriumdisulfit
E224 – Kaaliumdisulfit
E226 – Kaltsiumsulfit
E227 – Kaltsiumvesiniksulfit
E228 – Kaaliumvesiniksulfit
E230 – Bifenüül
E231 – Ortofenüülfenool
E232 – Naatriumortofenüülfenolaat
E233 – Tiabendasool
E234 – Nisiin
E235 – Natamütsiin
E239 – Heksametüleentetramiin, urotropiin, heksamiin
E242 – Dimetüülbikarbonaat
E249 – Kaaliumnitrit
E250 – Naatriumnitrit
E251 – Naatriumnitraat
E252 – Kaaliumnitraat
E260 – Äädikhape
E261 – Kaaliumatsetaat
E262 – Naatriumatsetaadid
E263 – Kaltsiumatsetaat
E270 – Piimhape
E280 – Propioonhape
E281 – Naatriumpropionaat
E282 – Kaltsiumpropionaat
E283 – Kaaliumpropionaat
E284 – Boorhape
E285 – Naatriumtetraboraat (booraks)
E290 – Süsinikdioksiid
E296 – Õunhape
E297 – Fumaarhape

Antioksüdandid[muuda | muuda lähteteksti]

E300 – L-askorbiinhape
E301 – Naatriumaskorbaat
E302 – Kaltsiumaskorbaat
E304 – Rasvhapete askorbüülestrid
E306 – Tokoferoolikonsentraat
E307 – Alfatokoferool (E-vitamiin)
E308 – Gammatokoferool
E309 – Deltatokoferool
E310 – Propüülgallaat
E311 – Oktüülgallaat
E312 – Dodetsüülgallaat
E315 – Isoaskorbiinhape
E316 – Naatriumisoaskorbaat
E319 – Tertsiaarbutüülhüdrokinoon (TBHQ)
E320 – Butüülhüdroksüanisool (BHA)
E321 – Butüülhüdroksütolueen (BHT)
E322 – Letsitiin
E325 – Naatriumlaktaat
E326 – Kaaliumlaktaat
E327 – Kaltsiumlaktaat
E330 – Sidrunhape
E331 – Naatriumtsitraadid
E332 – Kaaliumtsitraadid
E333 – Kaltsiumtsitraadid
E334 – L-viinhape
E335 – Naatriumtartraadid
E336 – Kaaliumtartraadid
E337 – Naatriumkaaliumtartraat
E338 – Ortofosforhape
E339 – Naatriumfosfaadid
E340 – Kaaliumfosfaadid
E341 – Kaltsiumfosfaadid
E343 – magneesiumfosfaadid
E350 – Naatriummalaadid
E351 – Kaaliummalaadid
E352 – Kaltsiummalaadid
E353 – Metaviinhape
E354 – Kaltsiumtartraat
E355 – Adipiinhape
E356 – Naatriumadipaadid
E357 – Kaaliumadipaadid
E363 – Merevaikhape
E380 – Ammooniumtsitraat
E385 – Kaltsiumdinaatriummetüleendiamiintetraatsetaat

Emulgaatorid, stabilisaatorid ja paksendid[muuda | muuda lähteteksti]

E400 – Algiinhape
E401 – Naatriumalginaat
E402 – Kaaliumalginaat
E403 – Ammooniumalginaat
E404 – Kaltsiumalginaat
E405 – Propüleenglükoolalginaat
E406 – Agar
E407 – Karrageen ja selle soolad
E410 – Jaanileivapuujahu
E412 – Guarkummi
E413 – Tragakant
E414 – Kummiaraabik
E415 – Ksantaankummi
E416 – Karaiakummi
E417 – Tarakummi
E418 – Gellankummi
E420 – Sorbitool
E421 – Mannitool
E422 – Glütserool
E432 – E436 – Rasvhapete polüoksüetüleensorbitanestrid
E440 – Pektiinid
E442 – Ammooniumfosfatiidid
E444 – Sahharoosdiatsetaatheksaisobutüraat
E445 – Kampoli glütseroolestrid
E450 – Difosfaadid
E451 – Trifosfaadid
E452 – Polüfosfaadid
E460 – Tselluloos
E461 – Metüültselluloos
E463 – Hüdroksüpropüültselluloos
E464 – Hüdroksüpropüülmetüültselluloos
E465 – Metüületüültselluloos
E466 – Karboksümetüültselluloos
E470 – Rasvhapete Na-, K-, Ca- ja Mg-soolad
E471 – Rasvhapete mono- ja diglütseriidid
E472 – Rasvhapete mono- ja diglütseriidide estrid
E473 – Rasvhapete sahharoosestrid
E474 – Rasvhapete mono- ja diglütseriidide sahharoosestrid
E475 – Rasvhapete polüglütseroolestrid
E476 – Polüglütseroolritsinolaat
E477 – Rasvhapete propüleenglütseroolestrid
E479b – Oksüdeeritud sojaõli rasvhapete mono- ja diglütseriidid
E481 – Naatriumstearoüül-2-laktülaat
E482 – Kaltsiumstearoüül-2-laktülaat
E483 – Stearüültartraat
E491 – Sorbitanmonostearaat
E492 – Sorbitantristearaat
E493 – Sorbitanmonolauraat
E494 – Sorbitanmonooleaat
E495 – Sorbitanmonopalmitaat

Happesuse regulaatorid, paakumisvastased ained[muuda | muuda lähteteksti]

E500 – Naatriumkarbonaadid
E501 – Kaaliumkarbonaadid
E503 – Ammooniumkarbonaadid
E507 – Soolhape
E508 – Kaaliumkloriid
E509 – Kaltsiumkloriid
E510 – Ammooniumkloriid
E511 – Magneesiumkloriid
E514 – Naatriumsulfaat ja naatriumvesiniksulfaat
E516 – Kaltsiumsulfaat
E518 – Magneesiumsulfaat
E519 – Vasksulfaat
E520 – Alumiiniumsulfaat
E521 – Alumiiniumnaatriumsulfaat
E522 – Alumiiniumkaaliumsulfaat
E523 – Alumiiniumammooniumsulfaat
E524 – Naatriumhüdroksiid
E525 – Kaaliumhüdroksiid
E526 – Kaltsiumhüdroksiid
E527 – Ammooniumhüdroksiid
E528 – Magneesiumhüdroksiid
E529 – Kaltsiumoksiid
E530 – Magneesiumoksiid
E535 – Naatriumheksatsüanoferraat
E536 – Kaaliumheksatsüanoferraat
E538 – Kaltsiumheksatsüanoferraat
E541 – Naatriumalumiiniumfosfaat
E550 – Naatriumsilikaadid
E551 – Amorfne ränidioksiid
E553a – Magneesiumsilikaadid
E553b – Magneesiumsilikaadid
E554 – naatriumalumiiniumsilikaat
E555 – kaaliumalumiiniumsilikaat
E556 – kaltsiumalumiiniumsilikaat
E559 – Alumiiniumsilikaat, kaoliin
E560 – Kaaliumsilikaat
E570 – Rasvhapped
E572 – Magneesiumstearaat
E574 – D-glükoonhape
E575 – Glükoondeltalaktoon
E576 – Naatriumglükonaat
E577 – Kaaliumglükonaat
E578 – Kaltsiumglükonaat

Lõhna- ja maitsetugevdajad[muuda | muuda lähteteksti]

E620 – L-glutamiinhape
E621 – Naatriumvesinikglutamaat (MSG)
E622 – Kaaliumvesinikglutamaat
E623 – Kaltsiumglutamaat
E624 – Ammooniumvesinikglutamaat
E625 – Magneesiumglutamaat
E626 – Guanüülhape
E627 – Dinaatrium-5-guanülaat
E628 – Dikaaliumguanülaat
E629 – Kaltsiumguanülaat
E630 – Inosiinhape
E631 – Dinaatrium-5-inosinaat
E634 – kaltsium-5-ribonukleotiidid
E635 – dinaatrium-5-ribonukleotiidid

Antibiootikumid (E700–E799)[muuda | muuda lähteteksti]

  • ...

Glasuur- ja magusained (E900–E999)[muuda | muuda lähteteksti]

E900 – Dimetüülpolüsiloksaan
E901 – Mesilasvaha
E903 – Karnaubavaha
E904 – šellak
E905 – Mikrokristalne vaha, parafiin
E914 – oksüdeeritud polüetüleenvaha
E920 – L-tsüsteiin
E927b – Karbamiid
E943a – butaan
E943b – isobutaan
E944 – propaan
E950 – Atsesulfaamkaalium (ka atsesulfaam K)
E951 – Aspartaam
E952 – Tsüklamiinhape, tsüklamaat
E953 – Isomalt (isomaltitool)
E954 – Sahhariin ja tema naatriumi-, kaaliumi- ja kaltsiumsool
E955 – Sukraloos
E962 – aspartaam-atsesulfaamsool
E965 – Maltitool (tahke ja siirup)
E966 – Laktitool
E967 – Ksülitool

Muud ained (E1000–E1599)[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]