Toidulisaainete loend

Allikas: Vikipeedia

Toidulisaaine (ehk nn E-aine) on looduslik või sünteetiline aine, mida lisatakse toidule, et teha see tarbijale meelepärasemaks või et mõjutada selle maitse-, lõhna-, värvi-, säilitus- või muid omadusi. Lisaainet ei kasutata tavaliselt toidu põhikomponendina või iseseisva toiduna.

Loendis on toodud mittetäielik nimekiri Euroopa Liidus kasutada lubatud toidulisaainetest.

Toiduvärvid[muuda | redigeeri lähteteksti]

E100 - Kurkumiin
E101 - Riboflaviin, riboflaviin-5'fosfaat
E102 - Tartrasiin
E104 - Kinoliinkollane
E110 - Päikeseloojangukollane FCF, oranžkollane S]]
E120 - Karmiinhape, košenill
E122 - Asorubiin, karmoisiin
E123 - Amarant
E124 - Erepunane 4R, košenillipunane
E127 - Erütrosiin
E128 - Punane 2G
E129 - Võlupunane AC
E131 - Patentsinine
E132 - Indigokarmiin, indigotiin
E133 - Briljantsinine FCF
E140 - klorofüll, klorofülliinid
E141 - Klorofüll ja klorofülliini vaskkompleksid
E142 - Roheline S
E150a - Karamell, karamell I
E150b - Sulfitkaramell, karamell II
E150c - Ammooniumkaramell, karamell III
E150d - Ammooniumsulfitkarmell, karamell IV
E151 - Briljantmust BN, must PN
E153 - Taimne süsi
E154 - Pruun FK
E155 - Pruun HT
E160a - Karoteenid, a) karoteenide segud, b) beeta-karoteen
E160b - Annaato, biksiin, norbiksiin
E160c - Paprikaekstrakt, kapsantiin, kapsorubiin
E160d - Lükopeen
E160e - Beeta-apo-8'-karotenaal
E160f - Beeta-apo-8'-karoteenhappe etüülester
E161b - Luteiin
E161g - Kantaksantiin
E162 - Betaniin
E163 - Antotsüaanid
E170 - Kaltsiumkarbonaat ja kaltsiumvesinikkarbonaat
E171 - Titaandioksiid
E172 - Raudoksiidid ja raudhüdroksiidid
E173 - Alumiinium
E174 - Hõbe
E175 - Kuld
E180 - Litoolrubiin BK

Säilitusained[muuda | redigeeri lähteteksti]

E200 - Sorbiinhape
E202 - Kaaliumsorbaat
E203 - Kaltsiumsorbaat
E210 - Bensoehape
E211 - Naatriumbensoaat
E212 - Kaaliumbensoaat
E213 - Kaltsiumbensoaat
E214 - Etüül-p-hüdroksübensoaat
E215 - Naatriumetüül-p-hüdroksübensoaat
E216 - Propüül-p-hüdroksübensoaat
E217 - Naatriumpropüül-p-hüdroksübensoaat
E218 - Metüül-p-hüdroksübensoaat
E219 - Naatriummetüül-p-hüdroksübensoaat
E220 - Vääveldioksiid
E221 - Naatriumsulfit
E222 - Naatriumvesiniksulfit
E223 - Naatriumdisulfit
E224 - Kaaliumdisulfit
E226 - Kaltsiumsulfit
E227 - Kaltsiumvesiniksulfit
E228 - Kaaliumvesiniksulfit
E230 - Bifenüül
E231 - Ortofenüülfenolaat
E232 - Naatriumortofenüülfenolaat
E233 - Tiabendasool
E234 - Nisiin
E235 - Natamütsiin
E239 - Heksametüleentertamiin, urotropiin, heksamiin
E242 - Dimetüülbikarbonaat
E249 - Kaaliumnitrit
E250 - Naatriumnitrit
E251 - Naatriumnitraat
E252 - Kaaliumnitraat
E260 - Äädikhape
E261 - Kaaliumatsetaat
E262 - Naatriumatsetaadid
E263 - Kaltsiumatsetaat
E270 - Piimhape
E280 - Propioonhape
E281 - Naatriumpropionaat
E282 - Kaltsiumpropionaat
E283 - Kaaliumpropionaat
E284 - Boorhape
E285 - Naatriumtetraboraat (booraks)
E290 - Süsinikdioksiid
E296 - Õunhape
E297 - Fumaarhape

Antioksüdandid[muuda | redigeeri lähteteksti]

E300 - L-askorbiinhape
E301 - Naatriumaskorbaat
E302 - Kaltsiumaskorbaat
E304 - Rasvhapete askorbüülestrid
E306 - Tokoferoolikonsentraat
E307 - Alfa-tokoferool
E308 - Gamma-tokoferool
E309 - Delta-tokoferool
E310 - Propüülgallaat
E311 - Oktüülgallaat
E312 - Dodetsüülgallaat
E315 - Isoaskorbiinhape
E316 - Naatriumisoaskorbaat
E320 - Butüülhüdroksüanisool (BHA)
E321 - Butüülhüdroksütolueen (BHT)
E322 - Letsitiin
E325 - Naatriumlaktaat
E326 - Kaaliumlaktaat
E327 - Kaltsiumlaktaat
E330 - Sidrunhape
E331 - Naatriumtsitraadid
E332 - Kaaliumtsitraadid
E333 - Kaltsiumtsitraadid
E334 - L-viinhape
E335 - Naatriumtartraadid
E336 - Kaaliumtartraadid
E337 - Naatriumkaaliumtartraat
E338 - Ortofosforhape
E339 - Naatriumfosfaadid
E340 - Kaaliumfosfaadid
E341 - Kaltsiumfosfaadid
E350 - Naatriummalaadid
E351 - Kaaliummalaadid
E352 - Kaltsiummalaadid
E353 - Metaviinhape
E354 - Kaltsiumtartraat
E355 - Adipiinhape
E356 - Naatriumadipaadid
E357 - Kaaliumadipaadid
E363 - Merevaikhape
E380 - Ammooniumtsitraat
E385 - Kaltsiumdinaatriummetüleendiamiintetraatsetaat

Emulgaatorid, stabilisaatorid ja paksendid[muuda | redigeeri lähteteksti]

E400 - Algiinhape
E401 - Naatriumalginaat
E402 - Kaaliumalginaat
E403 - Ammooniumalginaat
E404 - Kaltsiumalginaat
E405 - Propüleenglükoolalginaat
E406 - Agar
E407 - Karrageen ja selle soolad
E410 - Jaanileivapuujahu
E412 - Guarkummi
E413 - Tragakant
E414 - Kummiaraabik
E415 - Ksantaankummi
E416 - Karaiakummi
E417 - Tarakummi
E418 - Gellankummi
E420 - Sorbitool
E421 - Mannitool
E422 - Glütserool
E432 - E436 - Rasvhapete polüoksüetüleensorbitanestrid
E440 - Pektiinid
E442 - Ammooniumfosfatiidid
E444 - Sahharoosdiatsetaatheksaisobutüraat
E445 - Kampoli glütseroolestrid
E450 - Difosfaadid
E451 - Trifosfaadid
E452 - Polüfosfaadid
E460 - Tselluloos
E461 - Metüültselluloos
E463 - Hüdroksüpropüültselluloos
E464 - Hüdroksüpropüülmetüültselluloos
E465 - Metüületüültselluloos
E466 - Karboksümetüültselluloos
E470 - Rasvhapete Na-, K-, Ca- ja Mg-soolad
E471 - Rasvhapete mono- ja diglütseriidid
E472 - Rasvhapete mono- ja diglütseriidide estrid
E473 - Rasvhapete sahharoosestrid
E474 - Rasvhapete mono- ja diglütseriidide sahharoosestrid
E475 - Rasvhapete polüglütseroolestrid
E476 - Polüglütseroolritsinolaat
E477 - Rasvhapete propüleenglütseroolestrid
E479b - Oksüdeeritud sojaõli rasvhapete mono- ja diglütseriidid
E481 - Naatriumstearoüül-2-laktülaat
E482 - Kaltsiumstearoüül-2-laktülaat
E483 - Stearüültartraat
E491 - Sorbitanmonostearaat
E492 - Sorbitantristearaat
E493 - Sorbitanmonolauraat
E494 - Sorbitanmonooleaat
E495 - Sorbitanmonopalmitaat

Happesuse regulaatorid, paakumisvastased ained[muuda | redigeeri lähteteksti]

E500 - Naatriumkarbonaadid
E501 - Kaaliumkarbonaadid
E503 - Ammooniumkarbonaadid
E507 - Soolhape
E508 - Kaaliumkloriid
E509 - Kaltsiumkloriid
E510 - Ammooniumkloriid
E511 - Magneesiumkloriid
E514 - Naatriumsulfaat ja naatriumvesiniksulfaat
E516 - Kaltsiumsulfaat
E518 - Magneesiumsulfaat
E519 - Vasksulfaat
E520 - Alumiiniumsulfaat
E521 - Alumiiniumnaatriumsulfaat
E522 - Alumiiniumkaaliumsulfaat
E523 - Alumiiniumammooniumsulfaat
E524 - Naatriumhüdroksiid
E525 - Kaaliumhüdroksiid
E526 - Kaltsiumhüdroksiid
E527 - Ammooniumhüdroksiid
E528 - Magneesiumhüdroksiid
E529 - Kaltsiumoksiid
E530 - Magneesiumoksiid
E535 - Naatriumheksatsüanoferraat
E536 - Kaaliumheksatsüanoferraat
E538 - Kaltsiumheksatsüanoferraat
E541 - Naatriumalumiiniumfosfaat
E550 - Naatriumsilikaadid
E551 - Amorfne ränidioksiid
E553a - Magneesiumsilikaadid
E553b - Magneesiumsilikaadid
E554 - Talk (asbestivaba)
E559 - Alumiiniumsilikaat
E560 - Kaaliumsilikaat
E570 - Rasvhapped
E572 - Magneesiumstearaat
E574 - D-glükoonhape
E575 - Glükoondeltalaktoon
E576 - Naatriumglükonaat
E577 - Kaaliumglükonaat
E578 - Kaltsiumglükonaat

Lõhna- ja maitsetugevdajad[muuda | redigeeri lähteteksti]

E620 - L-glutamiinhape
E621 - Naatriumvesinikglutamaat
E622 - Kaaliumvesinikglutamaat
E623 - Kaltsiumglutamaat
E624 - Ammooniumvesinikglutamaat
E625 - Magneesiumglutamaat
E626 - Guanüülhape
E627 - Dinaatrium-5-guanülaat
E628 - Dikaaliumguanülaat
E629 - Kaltsiumguanülaat
E630 - Inosiinhape
E631 - Dinaatrium-5-inosinaat

Muud lisaained[muuda | redigeeri lähteteksti]

E900 - Dimetüülpolüsiloksaan
E901 - Mesilasvaha
E903 - Karnaubavaha
E904 - Shellak
E905 - Mikrokristalne vaha
E920 - L-tsüsteiin
E927b - Karbamiid
E950 - Atsesulfaamkaalium (ka atsesulfaam K)
E951 - Aspartaam
E952 - Tsüklamiinhape ja tema naatriumi- ja kaltsiumsool
E953 - Isomalt (isomaltitool)
E954 - Sahhariin ja tema naatriumi-, kaaliumi- ja kaltsiumsool
E955 - Sukraloos
E965 - Maltitool (tahke ja siirup)
E966 - Laktitool
E967 - Ksülitool

Välislingid[muuda | redigeeri lähteteksti]