Litoolrubiin BK

Allikas: Vikipeedia
Litoolrubiini kaltsiumiühendi struktuurivalem
Litoolrubiini üks põhilisi kasutusalasid on trükitööstus, kus ühend annab värvuse protsessvärvile magentale

Litoolrubiin BK (tuntud ka nimede all Pigment Rubine, Carmine 6B, Brilliant Carmine 6B, litoolrubiin) on punakas sünteetiline värvaine, koostiselt asovärv, mida kasutatakse trükitööstuses, kosmeetikas ja toiduainetetööstuses.

Värvainete indeksis kannab litoolrubiin tähist PR57:1 (Pigment Red 57:1), toiduvärvina on ta tuntud e-aine tähise E180 all[1][2].

Omadused[muuda | muuda lähteteksti]

Ühendit kirjeldasid esimestena 1903. aastal R. Gley ja O. Siebert. Aine on tahkel kujul praktiliselt lahustumatu punane pulber, lahustub vähesel määral kuumas vees, külmas vees on lahustumatu, samuti etanoolis. Lahustatuna dietüülformamiidis on ühendi absorptsioonimaksimum u 442 nm. Tavaliselt kasutatakse litoolrubiini kaltsiumisoola kujul. Väga vastupidav nii valgusele kui ka kuumutamisele[3].

Litoolrubiini asokompleksi soolad teiste metallidega on tuntud järgmiste nimetuste ja tähiste all:

  • naatriumisool on litoolrubiin B, "D&C Red No. 6", PR57 (Pigment Red 57), C.I. 15850;
  • baariumisool on "D&C Red No. 6 Barium Lake", PR57:2 (Pigment Red 57:2), C.I. 15850:2.

Kasutamine[muuda | muuda lähteteksti]

Litoolrubiin kuulub kõige enam ja mitmekülgsemat kasutust leidnud orgaaniliste pigmentide hulka. Seda saab kasutada plastikute, värvide ja trükitintide värvimiseks, samuti tekstiilitrükiks. Iseloomuliku värvuse tõttu kasutatakse seda kolme- ja neljavärvitrükis ühe protsessvärvi magentana.

Litoolrubiini kasutatakse ühe värvainena juuksevärvides[4].

Litoolrubiini on lubatud toiduainetetööstuses kasutada ainult söödava juustukooriku värvimiseks[5].

Terviseriskid[muuda | muuda lähteteksti]

Litoolrubiini ADI (Acceptable Daily Intake) ehk aktsepteeritav päevane tarbimiskogus on 1,5 mg kehakaalu kilogrammi kohta. Võib tekitada terviseprobleeme neil, kes on allergilised bensoehappe või salitsüülhappe ja nende derivaatide suhtes, samuti ei soovitada astmaatikutele ja allergikutele.[6]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]