Amarant (värvaine)

Allikas: Vikipeedia
Amarantvärvaine struktuurivalem trinaatriumsoolana

Amarantvärvaine ehk E123 on pruunikaspunane asovärv valemiga C20H11N2Na3O10S3[1], mida kasutatakse toiduvärvina toiduainetetööstuses[2] ja kosmeetikatoodetele värvuse andmiseks.

Amarantvärvaine tähised värvainete indeksis on C.I. Food Red 9 (eesti keeles punane toiduvärv 9), Acid Red 27 ja C.I. 16185, veel tuntakse teda nime all asorubiin S (Azorubin S). Nimetus tuleneb õistaime rebasheina nimest, mille õisikud on iseloomulikku erksat kergelt lillakat punast (amarandipunast) värvi.

Omadused[muuda | muuda lähteteksti]

Värvainet saab kasutada looduslike ja tehiskiudude värvimiseks, samuti naha, paberi ja mitmesuguste kunstvaikude toonimiseks. Toiduvärvina kannab see E-aine tähist E123. Tavaliselt esineb värvaine trinaatriumsoola kujul. See on tume-punakaspruun, tumepunane või lilla pulber, mis lahustub vees ja laguneb sulamata 120 °C juures. Nagu kõiki asovärve, toodeti amaranti 20. sajandi keskpaigani kivisöetõrvast, tänapäeval on põhilisteks lähteaineteks petrooleumi tootmise kõrvalsaadused.

Ameerika Ühendriikides keelati amarandi kasutamine 1976. aastal võimaliku kantserogeensuse tõttu[3]. On võimalik allergiatekitaja, põhjustab asovärvidele tüüpilisi ülitundlikkusreaktsioone[4].

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]