Eurolaul 2008

Allikas: Vikipeedia
Eurolaul 2008
Toimumise ajad
Finaal 2. veebruar 2008
Korraldus
Toimumiskoht Eesti Televisiooni stuudio
Õhtujuhid Marko Reikop ja Ines
Korraldaja Eesti Rahvusringhääling
Osalejad
Osalejate arv 10
Hääletus
Hindamissüsteem kahevooruline telefonihääletus
Võitja "Leto Svet"
Kreisiraadio

"Eurolaul 2008" oli 15. Eurolaulu konkurss, kus valiti Eestit 2008. aasta Eurovisiooni lauluvõistlusel esindavat laulu. "Eurolaul 2008" toimus Eesti Televisiooni stuudios 2. veebruaril 2008. Õhtujuhtideks olid Marko Reikop ja Ines. Eurolaul 2008 võitis Kresiraadio lauluga "Leto Svet".

Eesti osales Eurovisiooni lauluvõistluse esimeses poolfinaalis, mis toimus 20. mail 2008. Saates kolmandana esinenud "Leto svet" ei saanud kohta 10 parima loo hulka ja seetõttu ei pääsenud finaali võistlema. Hiljem selgus, et Eesti sai poolfinaalis 19 osaleva riigi seas 8 punktiga kaheksateistkümnenda koha.

Eurolaulu formaat[muuda | muuda lähteteksti]

Enne 2008. aasta konkurssi oli Eesti Eurovisiooni lauluvõistlusel osalenud kolmteist korda alates selle esimesest osalemisest 1994. aastal. Eesti on võitnud selle konkursi ühel korral 2001. aastal lauluga "Everybody", mida esitasid Tanel Padar, Dave Benton ja 2XL. Pärast 2004. aasta Eurovisiooni poolfinaalide tekkimist ei olnud Eesti seni veel finaali pääsenud. 2007. aastal ei saanud ka Gerli Padari esituses kõlanud "Partners in Crime" finaali esinema, sest laul jäi poolfinaalis kahekümne teiseks.

Eesti rahvusringhääling (ERR) kandis sündmust Eestis üle ja korraldas riigi esindaja valimiseks valimisprotsessi. Alates algusest peale on Eesti ringhääling korraldanud Eesti eelvoore, kus võistleb mitu artisti, et valida Eesti esindaja Eurovisiooni lauluvõistlusele. Eurolaulu konkurssi on korraldatud alates 1996. aastast Eesti esindaja valimiseks. 17. septembril 2007 teatas ERR Eurolaul 2008 korraldamisest, et valida välja Eesti 2008. aasta Eurovisiooni esindaja.

Lõppvõistlus[muuda | muuda lähteteksti]

Eurolaul 2008 oli Eesti Eurovisiooni viieteistkümnes eelvoor, mis valis Eesti 2008. aasta Eurovisiooni lauluvõistluse esindaja. Võistlusel osales kümne laulu. Finaal toimud 2. veebruaril 2008 Tallinnas ERR-i stuudios ning saadet juhtisid Marko Reikop ja Eda-Ines Etti. Saadet kanti üle Eesti Televisioonis (ETV), samuti otseülekande kaudu ringhäälingu ametlikul veebisaidil etv.ee ja Eurovisiooni lauluvõistluse ametlikul veebisaidil eurovision.tv.

Võistluslugude valik[muuda | muuda lähteteksti]

2. oktoobril 2007 avas ERR artistidele ja heliloojatele tööde esitamise tähtaja kuni 26. oktoobrini 2007. Kõik artistid ja heliloojad pidid omama Eesti kodakondsust või olema Eesti alaline elanik. Tähtajaks laekus 58 laulu. 11-liikmeline žürii valis tööde hulgast viis finalisti, ERR kutsus otse konkursile veel viis finalisti. Valitud laulud avalikustati 1. detsembril 2007 ETV saates Kes pääses finaali?. Eelvaliku žüriisse kuulusid Toomas Puna (Raadio Sky+ programmijuht), Alari Kivisaar (Raadio Sky+ saatejuht), Allan Roosileht (Star FM saatejuht), Andres Panksep (Raadio Uuno peatoimetaja), Ahto Kruusmann (Raadio Uuno saatejuht), Raul Saaremets ( Raadio 2 programmidirektor), Olev Ehrlich (Vikerraadio muusikajuht), Ivan Makarov (Raadio 4 muusikatoimetaja), Owe Petersell (Raadio Elmar peatoimetaja), Koit Raudsepp (Raadio 2 saatejuht) ja Sven Lõhmus (helilooja).

Esitaja Laul Laulukirjutaja(d) Valiku viis
Birgit Õigemeel "365 Days" Pearu Paulus, Alar Kotkas, Ilmar Laisaar, Jana Hallas ERR-i kutsutud
Iiris Vesik "Ice-Cold Story" Riine Pajusaar Avaliku konkursiga
Kreisiraadio "Leto svet" Priit Pajusaar, Tarmo Leinatamm, Hannes Võrno, Peeter Oja, Glen Pilvre ERR-i kutsutud
Kristjan Kasearu ja Paradise Crew "Üksinduses" Madis Muul, Kristjan Kasearu Avaliku konkursiga
Luisa Värk ja Traffic "It's Never Too Late" Imre Sooäär, Riina Kindlam
Margus Vaher ja Luisa Värk "God Inside Your Soul" Elmar Liitmaa, Liis Lass ERR-i kutsutud
Rolf Junior "One on One" Vahur Valgmaa Avaliku konkursiga
Ska Faktor "Real Big Money" Taavi Otsus
Supernova "Stefani" Rainer Michelson, Hendrik Sal-Saller ERR-i poolt kutsutud
Taavi Peterson "Question Man" Rein Rannap, Karl Martin Sinijärv

Finaal[muuda | muuda lähteteksti]

Eurolaulu finaal toimus 2. veebruaril 2008. Saates võistles kümme laulu ja võitja valiti kahe avaliku telehääletuse vooru käigus. Esimesest voorust pääses esikolmik teise vooru ning teises voorus valiti avalikul telehääletusel võitjaks Kreisiraadio esituses olev laul "Leto svet". Publikuhääletusel koguti esimeses voorus 64 851 häält ja superfinaalis 96 471 häält. Lisaks võistluslauludele astusid üles finaalis veel Eestit 2002. aasta Eurovisiooni lauluvõistlusel esindanud Sahlene ja 2007. aasta Eurovisiooni lauluvõistlusel Eestit esindanud Gerli Padar koos Taavi Langdiga.

Finaal – 2. veebruar 2008
Jrk. Esitaja Laul Telehääli Koht
1 Kreisiraadio "Leto svet" 31,429 1
2 Ska Faktor "Real Big Money" 1,444 6
3 Rolf Junior "One on One" 2,660 4
4 Taavi Peterson "Question Man" 837 9
5 Kristjan Kasearu ja Paradise Crew "Üksinduses" 1,189 7
6 Birgit Õigemeel "365 Days" 6,699 3
7 Luisa Värk ja Traffic "It's Never Too Late" 866 8
8 Supernova "Stefani" 646 10
9 Iiris Vesik "Ice-Cold Story" 16,682 2
10 Margus Vaher ja Luisa Värk "God Inside Your Soul" 2,399 5
Superfinaal – 2. veebruar 2008
Jrk. Esitaja Laul Telehääli Koht
1 Kreisiraadio "Leto svet" 52,518 1
2 Birgit Õigemeel "365 Days" 12,990 3
3 Iiris Vesik "Ice-Cold Story" 30,963 2

Eesti Eurovisioonil[muuda | muuda lähteteksti]

2007. aasta septembris teatati, et võistluse formaati laiendatakse 2008. aastal kahele poolfinaalile. Reeglite kohaselt osalevad poolfinaalides kõik riigid, välja arvatud korraldajamaa ja "Big Four" (Prantsusmaa, Saksamaa, Hispaania ja Ühendkunigriik), peavad finaali pääsemiseks kvalifitseeruma poolfinaalist edasi.9 laulu saadeti poolfinaalist edasi telehääletuse tulemusena ja 1 laul varužürii häältega. Euroopa Ringhäälingute Liit (EBU) jagas riigid eelmiste konkursside hääletusmustrite põhjal kuueks erinevaks osaks, kusjuures samasse potti pandi sõbraliku hääletusajalooga riigid. 28. jaanuaril 2008 viidi läbi esinemisjärjekorra loosimine, mille käigus pääses iga riik ühte kahest poolfinaalist. Eesti pääses esimesse poolfinaali, mida peeti 20. mail 2008. Poolfinaalide järjekord otsustati 17. märtsil 2008 toimunud loosi teel ning Eesti sai 3. esinemiskoha peale Iisraeli ja enneMoldovat.

Kaks poolfinaali ja finaal kanti Eestis üle ETV-s Marko Reikopi kommentaaridega. Eesti pressiesindaja, kes finaali ajal Eesti hääled välja kuulutas, oli varem 2002. aastal Eestit Eurovisiooni lauluvõistlusel osalenud Sahlene.

Poolfinaal[muuda | muuda lähteteksti]

Kreisiraadio poolfinaali proovis

Kreisiraadio osales 11. ja 15. mail tehnilistes proovides, millele järgnesid 19. ja 20. mail kostüümiproovid. Eesti ette astes astusid lavale Kreisiraadio liikmed kollastes, punastes ja sinistes ülikondades ning nendega koos kolm kuldsetes toppides suurte siltide ning Serbia, Eesti, Saksa ja Soome lippudega tantsijat: Kauna Kõrge-Hårajuvet, Laura Lambut ja Merit Reigam. Laval oli näha rohelist, kollast ja punast värvi ning LED-ekraanidele ilmus laulu pealkiri "Leto svet". Ettekandes kasutati ka mittetöötavat klaverit ja akordionit.

Saate lõpuks ei kuulutatud Eestit esimeses poolfinaalis 10 parima hulka ja seetõttu ei kvalifitseerunud ta finaali. Hiljem selgus, et Eesti sai poolfinaalis 18. koha, saades kokku 8 punkti.

Hääletamine[muuda | muuda lähteteksti]

Allpool on toodud Eestile antud ja Eesti poolt konkursi esimeses poolfinaalis ja suures finaalis antud punktide tabelid. Oma 12 punkti andis Eesti poolfinaalis Soomele ja finaalis Venemaale.

Eestile antud punktid[muuda | muuda lähteteksti]

Eestile antud punktid (poolfinaalis)
Punktid Riik
12 punkti
10 punkti
8 punkti
7 punkti  Soome
6 punkti
5 punkti
4 punkti
3 punkti
2 punkti
1 punkt  Moldova

Eesti poolt antud punktid[muuda | muuda lähteteksti]

Eesti poolt antud punktid (poolfinaalis)
Punktid Riik
12 punkti  Soome
10 punkti  Venemaa
8 punkti  Norra
7 punkti  Iirimaa
6 punkti  Belgia
5 punkti  Kreeka
4 punkti  Aserbaidžaan
3 punkti  Andorra
2 punkti  Armeenia
1 punkt  Bosnia ja Hertsegoviina

Eesti poolt antud punktid (finaalis)
Punktid Riik
12 punkti  Venemaa
10 punkti  Soome
8 punkti  Norra
7 punkti  Läti
6 punkti  Prantsusmaa
5 punkti  Gruusia
4 punkti  Ukraina
3 punkti  Taani
2 punkti  Rootsi
1 punkt  Kreeka


Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]