Peeter Oja

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib näitlejast; matemaatiku kohta vaata artiklit Peeter Oja (matemaatik)

Peeter Oja 2008. aastal Eurovisiooni lauluvõistlusel
Peeter Oja 1998. aastal
Foto: Jaan Künnap

Peeter Oja (sündinud 2. juulil 1960 Tallinnas) on eesti näitleja, koomik.

Ta lõpetas 1978. aastal Tallinna 22. Keskkooli ja 1986. aastal Tallinna Riikliku Konservatooriumi lavakunstikateedri (12. lend). Aastatel 1986–1989 töötas ta Vanemuises.

Kuldne Trio[muuda | muuda lähteteksti]

Aastatel 1989–1996 esines Peeter Oja ansambli Kuldne Trio koosseisus, peamiselt lauljana.

"Kitsas king"[muuda | muuda lähteteksti]

"Kitsas king" oli Eesti Televisiooni telesaatesari, milles Peeter Oja mängis poiss Villit. Sarjale kirjutasid lugusid Hardi Volmer, Riho Unt ja Villu Kangur. Esitati ka Andrus Vaariku ja Peeter Oja improvisatsioone.

Manana Estios Primi-Futu Bändiga esitati lugu "Today I kiss you" (Hardi Volmer, Villu Veski, Olavi Kõrre, Peeter Oja)

Kreisiraadio[muuda | muuda lähteteksti]

Improvisatsioonikollektiiv, kes esitas ohtralt absurdihuumorit ja libises korduvalt üle üldtunnustatud moraalipiiride. Viimase poolest on tuntumad sketšid "Seksiabi" ja "Ära ülbitse neeger".

Tuntumateks Peeter Oja esitatud tegelasteks Kreisiraadio raadio- ja telesaadetes võib pidada rootsieestlast Alev Strömi ja ülirobustset Kivipallurit.

Osales Kreisiraadio koosseisus lauluga "Leto svet" 2008. aasta Eurovisiooni lauluvõistlusel, mis toimus Serbia pealinnas Belgradis.

Bläck Rokit[muuda | muuda lähteteksti]

Bläck Rokit oli Peeter Oja ühemehebänd, mille suurema osa lugude tekstid kirjutas ta ise. Eranditeks on "Nikita ja Vitja" ja "Tõutäkk" (sõnade autor Villu Kangur), "Ma pole majaline teie peres" (põhineb Heiti Talviku luuletusel) ning setu rahvalaulu töötlus "Pill oll helle". Muusikaliselt oli tegu suuresti läänemaailma laulude töötlustega, kuid kasutati ka kodumaiste heliloojate loomingut, näiteks Glen Pilvre ("Juustulaul (Ainult sina)", "Ma pole majaline teie peres") ja Priit Pajusaar ("Today I kiss you")

Bläck Rokiti tuntuim lugu on "Itimees".[viide?]

1996. aastal ilmus Bläck Rokitil kümne lauluga album (kassetil ja CD-l) "Peeter Oja esitleb: Bläck Rokit – Esimene mees, kes ise lendab vol. 3".

"Tondi jutud"[muuda | muuda lähteteksti]

"Tondi jutud" on 2002. aastal Kanal 2 eetris olnud vestlussaade, kus Peeter Oja kehastas väljamõeldud tegelast Richard Tonti. Saates algas koostöö Mart Juurega.

"Ärapanija"[muuda | muuda lähteteksti]

"Ärapanija" oli Peeter Oja ja Mart Juure telesaatesari, milles lahati nädala sündmusi läbi satiiri ja huumori. Põhisaatejuhte asendasid vahel Andrus Kivirähk, Eino Baskin, Jaan Rekkor ja Liis Lass. Kui Peeter Oja "Ärapanijast" lahkus, asendasid teda Ott Sepp ja Gaute Kivistik.

Filmid[muuda | muuda lähteteksti]

Televisioon[muuda | muuda lähteteksti]

Avalik elu[muuda | muuda lähteteksti]

2006. aastal kirjutas Peeter Oja Eesti Päevalehes arvamusloo, millega tekitas ühiskonnas palju lainetust. Tekkis palju vastukaja, teda intervjueeris nii kirjutav press kui ka Kanal 2 jutusaates "Kahvel".

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Tema isa Enn Oja on koorijuht ja muusikapublitsist. Tal on abikaasa Küllike ja tütar Paola Simona.[3]

Peeter Oja on olnud abielus Maret Peep-Ojaga.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Kivirähki ainetel: uues kodumaises animafilmis seikleb kakajunn". Postimees. 21. detsember 2022. Vaadatud 21. detsembril 2022.
  2. Vatter, Rasmus (29.12.2023). "BLOGI JA FOTOD | Eesti aasta naissportlane on Eneli Jefimova ja meessportlane Karel Tilga!". Delfi Sport. Vaadatud 29. detsembril 2023.
  3. 3,0 3,1 http://www.postimees.ee/2575108/peeter-oja-ennustab-raigeid-tapatalguid
  4. "EFTA võitjad 2022".

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]