Monster

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel on Saksamaa tankiprojektist; monstrumi kohta vaata artiklit Koletis; filmi kohta vaata artiklit Koletis (film); R.E.M.-i albumi kohta vaata artiklit Monster (R.E.M.-i album)

Landkreuzer P. 1500 Monster

Landkreuzer P. 1500 Monster oli Saksa tankiprojekt Teise maailmasõja ajal. Monsterist pidi saama ülirasketank, Saksa tankidisaini tippteos.

23. juunil 1942 pakkus Saksamaa sõjatööstusministeerium välja 1000-tonnise tanki Landkreuzer P. 1000 Ratte projekti. Adolf Hitler ise ilmutas projekti vastu huvi ja sellele anti roheline tuli. Sama aasta detsembris disainis Krupp veelgi suurema, 1500-tonnise tanki: P. 1500 Monsteri.

1943. aastal tühistas sõjatööstusminister Albert Speer aga mõlemad projektid.

Panzer VIII Mausi arendus demonstreeris ülisuurte tankide tähtsaid praktilisi probleeme: need purustasid teid, ei suutnud kasutada sildu ning neid oli raske transportida teed või raudteed mööda. Mida suurem tank, seda suuremad olid probleemid, kuni need muutusid ületamatuteks.

Mausi ehituse käigus osutus probleemseks ka mootorisüsteem. Prototüüp ei suutnud saavutada nõutud kiirust, seega oleksid veelgi suuremad tankid nagu P. 1500 liikunud üliaeglaselt ja olnud oma suuruse tõttu vaenlase lennuväele suurepärane sihtmärk.