Möbelwagen

Allikas: Vikipeedia

3.7cm FlaK auf Fahrgestell Panzerkampfwagen IV (sf)

Möbelwagen

Möbelwageni tehnilised andmed
Pikkus 5,92 m
Laius 2,95  m
Kõrgus 2,73  m
Kaal 24,0  t
Kiirus maastikul 20 ja maanteel 38 km/h
Käiguvaru maanteel 130 ja maanteel 200 km
Suurtükk 37 mm Flak43 L/89
laskemoona 416 mürsku
Kuulipildujad 1×7,92 mm MG 42
laskemoona 600 padrunit
Soomus 10 kuni 80 mm mm
Mootor 12-silindriline Maybach HL120TRM
Mootori võimsus 300 hj
Meeskond 6 inimest

Möbelwagen, täisnimetusega 3,7cm FlaK auf Fahrgestell Panzerkampfwagen IV (sf) ja Sd.Kfz. 161/3 oli Teise maailmasõja ajal Saksamaal toodetud õhutõrjeliikursuurtükk.

1943. aasta alguses hakkas Krupp projekteerima õhutõrjeliikursuurtükki, mille prototüüp valmis sama aasta oktoobris.

Esimest prototüüpi esitleti Hitlerile 7. detsembril 1943. Seda valmistati üksainus eksemplar. Seda ei hakatud valmistama, sest see tunnistati liiga nõrgaks viimase aja lennukite vastu, mis lendasid järjest kiiremini ja järjest kõrgemal. Teisele prototüübile lisati õhutõrjekahur Flak 38 ja see läks tootmisse.

Masina ehitamiseks kasutati PzKpfw IV korpust, mille laele lisati neljakandiline pealt lahtine allalastavate külgedega kast, milles asus neljatoruline õhutõrjekahur "2cm Flakvierling 38". Korpused võeti Idarindel kannatada saanud ja tagalasse remonti saadetud tankidelt. Kasti ümber paigaldati hingedega 4 20 mm paksust soomusplaati. Neil plaatidel oli kaks põhilist tööasendit. Need sai täielikult alla lasta, mis võimaldas tulistada maapinnal või vähemalt madalal asuvaid objekte. Samuti sai neid pooleldi sulgeda, üksteise külge kinnitada ja pooleldi avatuks jätta, mis võimaldas tornil igas suunas pöörelda, kuid üksnes õhus olevate objektide tulistamiseks. Sellegipoolest oli meeskond kummagi asendi korral üsna vähe kaitstud. Täielikult suletud asendit kasutati üksnes transpordiks ning siis kaitses soomus meeskonda mõnel määral käsitulirelvade ja šrapnellide eest.

Pärast masina esitlust jõuti järeldusele, et 20 mm õhutõrjekahur pole siiski piisav, ning 1944. aasta veebruaris läks masin seeriatootmisse uue relvaga, milleks oli 37 mm õhutõrjekahur "3,7cm Flak 43". Möbelwagenit tootsid Deutsche Eisenwerke ja BMW kuni 1945. aasta märtsini kokku 240 (mõningatel andmetel 250) masinat. Nad võeti relvastusse Läänerindel 1944. aasta aprillis.

See oli Teise maailmasõja esimene täielikult soomustatud motoriseeritud õhutõrjerelv, mis suutis isegi raskel maastikul tankidega sammu pidada. See aitas Saksa tankivägedel osaliselt kompenseerida Luftwaffe kasvavat nõrkust.

Kuigi Möbelwagen oli mõeldud ajutiseks lahenduseks enne täiuslikumate relvade väljatöötamist, teenis ta Läänerindel väga hästi kuni sõja lõpuni. Sellegipoolest toodeti neid vähem kui 300. Lõpuks asendati nad niisuguste õhutõrjesuurtükkidega nagu Wirbelwind, Ostwind ja Kugelblitz, mis võimaldasid torni täielikult pöörata nii maa peal kui õhus olevate sihtmärkide tulistamiseks ja pakkusid ühtlasi meeskonnale soomuskaitset.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]