Koletis

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib hirmu sisendavast olendist; filmi kohta vaat artiklit Koletis (film)

Kimäär, Château de Pierrefonds, Oise, Prantsusmaa

Koletis ehk koll ehk monstrum on iga väljamõeldud olevus, kes on mõningal määral hirmsa väljanägemisega ning võib oma välimuse või tegevusega põhjustada füüsilisi vigastusi või hirmu. Sageli esineb neid legendides, õuduskirjanduses ja -filmides. Sõna monstrum tuleneb ladinakeelsest sõnast monstrum.

Tavaliselt seostuvad koletised millegi väära või kurjaga. Koletis on tavaliselt halb, inetu ja ebaloomulik. Sõna kasutatakse ülekantud tähenduses ka tavatult ebamoraalse inimese kohta.

Müütilisi koletisi esines Mesopotaamia, vanakreeka, vanarooma, keldi, semiidi, vanapõhja, hiina ja teisteski mütoloogiates ja rahvaluules. Kuulsamate sekka kuuluvad näiteks Kerberos, Scylla ja Charybdis, kimäär, draakon, kükloop, lohe Fafnir, Lerna hüdra, Midgardrimadu, Minotauros, gorgo Medusa, Morrigan ning titaanid. Tänapäeva rahvaluulest on tuntud Loch Nessi koletis ja jeti.

Kirjandusest ja filmidest on tuntud sellised koletised nagu Frankensteini koletis, golem, libahunt, vampiir (sh Dracula), Godzilla, mäekoll ja Cthulhu.

Samas suhtutakse uuemas popkultuuris koletistesse ambivalentsemalt ja iroonilisemalt. Sõbralike koletiste seas on Chewbacca ja Elmo, kangelastest koletised on Shrek ja Hulk. Ka Frankensteini koletist ja King Kongi on arvatud kannatavat valestimõistmise all.

Arvukalt nii traditsioonilisi kui ka uusi koletisi on kirjeldatud fantaasiapõhistes rollimängudes, kus mõnikord võivad neid kehastada ka mängijad.

Tihti peetakse koletisteks ka väidetavasti reaalselt eksisteerivaid, kuid teadusele seni tundmatuks jäänud loomi, keda uurib teaduse ja pseudoteaduse piirialale jääv distsipliin krüptozooloogia.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]