Taekwondo

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Tae kwon do)

Taekwondo ehk tae kwon do on Korea võitluskunst, mille lõi 11. aprillil 1955 Lõuna-Korea armee kindral Choi Hong Hi; samast aastast pärineb ka nimetus.

Maailma Taekwondo Föderatsioon (WTF) asutati 28. mail 1973. aastal. Praeguseks on WTF-i liikmeks saanud 205 riiki.

Ajaloo jooksul on seda nimetatud ka taekyon'iks ja subak'iks, kuigi subak (手搏) tähistab mis tahes iidset Koreast pärit paljakäsi võitluskunsti.[1] Subak on teistsugune võitlusstiil kui kaasaegne võitluskunst Soo Bahk Do, mis kasutab sama hääldust, kuid on erineva kirjapildiga.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Nagu teistelgi rakendusspordialadel oli ka taekwondo tekkimise põhjuseks sõdurite sõjalise väljaõppe vajalikkus. Evolutsiooni tulemusena on erinevatel rahvustel aegamööda moodustunud oma rahvuslikud võitluskunstide liigid. Taekwondo, üks paljudest võitluskunsti liikidest, sisaldab umbes 3000 võtet. Taekwondole on iseloomulik omadus, et 70% tehnikast sooritatakse jalgadega, millest paljud on hüppetehnikad. Muinasajal oli taekwondo ülesandeks ratsaniku sadulast maha löömine. Sõnaliselt tähendab tae jalga (ehk kõrget jalatehnikat), kwon kätt ja do teed (ehk meisterlikkuse saavutamist).

Erinevate allikate andmetel on Korea võitluskunstide ajalugu umbes kahe aastatuhande vanune. Muistsetes käsikirjades mainitakse e.m.a. Koreas eksisteerivatest käsitsivõitlussüsteemidest ja erinenavatest võitlusmeetoditest. Kogure dünastia (137.a eKr) kuninglikel hauamonumentidel olid kujutatud sõdalased, sooritamas võtteid taekwondole iseloomulikes asendites. Korea poolsaare Silla feodaalriigis asutati VII sajandil hwaranide sõjalis-religioosne instituut. Muinaskorea keeles võib sõna hwaran tõlgendada kui noormehed lilled. Kahe võitluskunsti omandamine oli hädavajalik iga hwarani jaoks. Selle tehnika õpetamine toimus kinnistes koolides. Keskajal Koreas toimunud sõjad avaldasid mõju rahvuslikele enesekaitse süsteemide saatusele. Tekkisid kõige mitmekesisemad koolid, alates JU-SUD-ist – pehme kunst, kus vastasele vastandatakse enda jõud, kuni PAKTCHIKIHI’ni – ainult peaga töötamise kunst.

Suurima panuse Korea võitluskunstide arendamisse andsid sellised koolid nagu: meister Hwan Ki “Moodukwan”, meistrite Chun ja Jun Kvebench’ide “Junmu kwan”, meister Li Van Kuk’i “Jido kwan” ja meister Ro Ben Jik’i “Sigmu kwan”. Kooli “Moodukwan” initsiatiivil organiseeriti aastal 1953 Korea Tengsudo Liit. 1955. aastal jätkati seda protsessi laiemalt, mille tulemusel tekkis süstematiseeritud uus kaasaegne Korea võitluskunstide liik, mis kandis taekwondo nimetust. Nime pakkus Lõuna-Korea endine kindral Choi Hong Hi. Lõuna-Koreas oli loodud Kukkiwoni keskus nii Lõuna-Korea kui ka teiste riikide instruktorite ja sportlaste ettevalmistamiseks. Taekwondo abiga hakkasid juhtivad meistrid looma inimese kasvatamise süsteemi.

Taekwondo olümpiamängudel[muuda | muuda lähteteksti]

Taekwondo jõudis olümpiamängudele 1988. aasta suveolümpiamängudel Seoulis ja 1992. aasta suveolümpiamängudel Barcelonas näidisalana. 1996. aasta suveolümpiamängudel Atlantas taekwondod olümpiakavas ei olnud. Täieõiguslikuks olümpiamängude medalialaks sai taekwondo 2000. aasta suveolümpiamängudel Sydneys.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Taekwondo 2004. aasta suveolümpiamängudel

Taekwondo 2008. aasta suveolümpiamängudel

Taekwondo 2012. aasta suveolümpiamängudel

Taekwondo Eestis[muuda | muuda lähteteksti]

Eesti Taekwondo WTF föderatsioon loodi 1997. aastal (olümpiaala).

Eesti Taekwon-Do Liit loodi 19. novembril 1992.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]