Naisriigipeade loend

Allikas: Vikipeedia

Siin on välja toodud loend naistest, kes on olnud riigipead. Loendis ei ole välja toodud naismonarhe ega naisvalitsusjuhte, kes ei ole samaaegselt riigipead. Alates 20. sajandi keskpaigast on kõige rohkem naisriigipäid olnud San Marinol (kokku 17, kusjuures kolm neist on kaks korda olnud riigi kaptenregent).

Loend[muuda | muuda lähteteksti]

  • ██ Tähistab ametisolevat riigipead
  • ██ Tähistab riigipead, kelle võim on ajutiselt peatatud
  • Kaldkiri tähistab riigipea kohusetäitjat ja riike, mis on de facto (puuduva või vähese rahvusvahelise tunnustusega) või riiki, mida enam ei eksisteeri.
Nimi Pilt Riik Positisoon Ametiaja algus Ametiaja lõpp Ametiaja kestvus
Khertek Anchimaa-Toka No image.svg Tannu Tuva Rahvavabariik Väikese Khurali Presiidiumi eesistuja 6 aprill 1940 11 oktoober 1944 4 aastat, 188 päeva
Sükhbaataryn Yanjmaa Sükhbaataryn Yanjmaa.jpg Flag of the People's Republic of Mongolia (1940-1992).svg Mongoolia Suure Khurali Presiidiumi eesistuja 7 september 1953 7 juuli 1954 303 päeva
Soong Ching-ling Soong Ching-ling 1937.jpg Hiina Rahvavabariik Kaas-eesistuja kohusetäitja 31 oktoober 1968 24 aprill 1972 3 aastat, 176 päeva
Isabel Martínez de Perón Isabelita ícono.jpg Argentiina President 1 juuli 1974 24 märts 1976 1 aasta, 267 päeva
Lidia Gueiler Tejada No image.svg Boliivia Presidendi kohusetäitja 16 november 1979 17 juuli 1980 244 päeva
Vigdís Finnbogadóttir Vigdis Finnbogadottir (1985).jpg Island President 1 august 1980 1 august 1996 16 aastat, 0 päeva
Maria Lea Pedini-Angelini No image.svg San Marino Kaptenregent 1 aprill 1981 1 oktoober 1981 183 päeva
Soong Ching-ling Soong Ching-ling 1937.jpg Hiina Aupresident 16 mai 1981 28 mai 1981 12 päeva
Agatha Barbara Ms Agatha Barbara.jpg Malta President 15 veebruar 1982 15 veebruar 1987 5 aastat, 0 päeva
Gloriana Ranocchini No image.svg San Marino Kaptenregent 1 aprill 1984 1 oktoober 1984 183 päeva
Carmen Pereira No image.svg Guinea-Bissau Presidendi kohusetäitja 14 mai 1984 16 mai 1984 2 päeva
Elisabeth Kopp Elisabeth Kopp.gif Šveits Šveitsi liidunõukogu liige 21 oktoober 1984 12 jaanuar 1989 4 aastat, 83 päeva
Corazon Aquino Corazon Aquino 1986.jpg Filipiinid President 25 veebruar 1986 30 juuni 1992 6 aastat, 126 päeva
Gloriana Ranocchini No image.svg San Marino Kaptenregent 1 oktoober 1989 1 aprill 1990 182 päeva
Ertha Pascal-Trouillot Presidenta de Haiti.jpg Haiti Presidendi kohusetäitja 13 märts 1990 7 veebruar 1991 331 päeva
Sabine Bergmann-Pohl Sabine Bergmann-Pohl.jpg Saksa Demokraatlik Vabariik Rahvakoja president 5 aprill 1990 2 oktoober 1990 180 päeva
Violeta Chamorro Violeta Chamorro 1993.jpg Nicaragua President 25 aprill 1990 10 jaanuar 1997 6 aastat, 260 päeva
Mary Robinson Mary Robinson World Economic Forum 2013 crop.jpg Iirimaa President 3 detsember 1990 12 september 1997 6 aastat, 283 päeva
Edda Ceccoli No image.svg San Marino Kaptenregent 1 oktoober 1991 1 aprill 1992 183 päeva
Ruth Dreifuss Ruth Dreifuss, President of Switzerland (cropped).jpg Šveits Šveitsi liidunõukogu liige 1 aprill 1993 31 detsember 2002 9 aastat, 296 päeva
Patrizia Busignani No image.svg San Marino Kaptenregent 1 aprill 1993 1 oktoober 1993 183 päeva
Sylvie Kinigi No image.svg Burundi Presidendi kohusetäitja 27 oktoober 1993 5 veebruar 1994 101 päeva
Chandrika Kumaratunga Chandrika Bandaranaike Kumaratunga.jpg Sri Lanka President 12 november 1994 19 november 2005 11 aastat, 7 päeva
Ruth Perry No image.svg Libeeria Riiginõukogu eesistuja 3 september 1996 2 august 1997 333 päeva
Rosalía Arteaga Serrano Rosalía Arteaga Serrano - 2016 (01).jpg Ecuador Presidendi kohusetäitja 9 veebruar 1997 11 veebruar 1997 2 päeva
Mary McAleese Mary McAleese.jpg Iirimaa President 11 november 1997 10 november 2011 13 aastat 364 päeva
Janet Jagan Janet Jagan.png Guyana President 19 detsember 1997 11 august 1999 1 aasta, 235 päeva
Ruth Metzler Ruth Metzler.gif Šveits Šveitsi liidunõukogu liige 1 jaanuar 1999 31 detsember 2003 4 aastat, 364 päeva
Rosa Zafferani No image.svg San Marino Kaptenregent 1 aprill 1999 1 oktoober 1999 183 päeva
Vaira Vīķe-Freiberga Ministru prezidenta tikšanās ar eksprezidenti (4108711953).jpg Läti President 8 juuli 1999 8 juuli 2007 8 aastat, 0 päeva
Mireya Moscoso Mireya Moscoso.jpg Panama President 1 september 1999 1 september 2004 5 aastat, 0 päeva
Tarja Halonen Tarja Halonen 1c389 8827-2.jpg Soome President 1 märts 2000 1 märts 2012 12 aastat
Maria Domenica Michelotti No image.svg San Marino Kaptenregent 1 aprill 2000 1 oktoober 2000 183 päeva
Gloria Macapagal Arroyo Gloria Macapagal Arroyo WEF 2009-crop.jpg Filipiinid President 20 jaanuar 2001 30 juuni 2010 9 aastat, 161 päeva
Megawati Sukarnoputri President Megawati Sukarnoputri - Indonesia.jpg Indoneesia President 23 juuli 2001 20 oktoober 2004 3 aastat, 89 päeva
Micheline Calmy-Rey Micheline Calmy-Rey 2011.jpg Šveits Šveitsi liidunõukogu liige 1 jaanuar 2003 31 detsember 2011 8 aasta, 364 päeva
Valeria Ciavatta No image.svg San Marino Kaptenregent 1 oktoober 2003 1 aprill 2004 183 päeva
Nino Burjanadze Nino Burjanadze (Tbilisi, December 5, 2003).jpg Gruusia Presidendi kohusetäitja 23 november 2003 25 jaanuar 2004 63 päeva
Barbara Prammer Mag.a. Barbara Prammer (14316641697).jpg Austria Presidendi kaas-kohusetäitja 6 juuli 2004 8 juuli 2004 2 päeva
Fausta Morganti No image.svg San Marino Kaptenregent 1 aprill 2005 1 oktoober 2005 183 päeva
Ellen Johnson Sirleaf Ellen Johnson-Sirleaf, April 2010.jpg Libeeria President 16 jaanuar 2006 Hetkel ametis (Ametiaeg lõppeb 16. jaanuaril 2018) -
Michelle Bachelet Michelle Bachelet foto campaña.jpg Tšiili President 11 märts 2006 11 märts 2010 4 aastat, 0 päeva
Doris Leuthard Doris Leuthard 2011.jpg Šveits Šveitsi liidunõukogu liige 1 august 2006 Hetkel ametis -
Dalia Itzik Dalya Itzik 1.png Iisrael Presidendi kohusetäitja 25 jaanuar 2007 15 juuli 2007 171 päeva
Pratibha Patil Pratibha Patil 2012-02-27.jpg India President 25 juuli 2007 25 juuli 2012 5 aastat, 0 päeva
Nino Burjanadze Nino Burjanadze (Tbilisi, December 5, 2003).jpg Gruusia Presidendi kohusetäitja 25 november 2007 20 jaanuar 2008 56 päeva
Cristina Fernández de Kirchner Cristinakirchnermensaje2010.jpg Argentiina President 10 detsember 2007 10 detsember 2015 8 aastat, 0 päeva
Eveline Widmer-Schlumpf Eveline Widmer-Schlumpf 2011.jpg Šveits Šveitsi liidunõukogu liige 1 jaanuar 2008 31 detsember 2015 7 aastat, 364 päeva
Rosa Zafferani No image.svg San Marino Kaptenregent 1 aprill 2008 1 oktoober 2008 183 päeva
Ivy Matsepe-Casaburri No image.svg Lõuna-Aafrika Vabariik Presidendi kohusetäitja 24 september 2008 25 september 2008 14 tundi[1][2]
Assunta Meloni No image.svg San Marino Kaptenregent 1 oktoober 2008 1 aprill 2009 182 päeva
Rose Francine Rogombé No image.svg Gabon Presidendi kohusetäitja 10 juuni 2009 16 oktoober 2009 128 päeva
Dalia Grybauskaitė Dalia Grybauskaitė 2010-03-11.jpg Leedu President 12 juuli 2009 Hetkel ametis (Ametiaeg lõppeb 12. juulil 2019) -
Roza Otunbayeva Roza Otunbayeva - World Economic Forum on Europe 2011.jpg Kõrgõzstan President 7 aprill 2010 1 detsember 2011 1 aasta, 238 päeva
Laura Chinchilla Chinchilla Adelante.jpg Costa Rica President 8 mai 2010 8 mai 2014 4 aastat, 0 päeva
Simonetta Sommaruga Simonetta Sommaruga 2011.jpg Šveits Šveitsi liidunõukogu liige 1 november 2010 Hetkel ametis -
Dilma Rousseff Dilma Rousseff - foto oficial 2011-01-09.jpg Brasiilia President 1 jaanuar 2011 31 august 2016 5 aastat, 243 päeva
Maria Luisa Berti No image.svg San Marino Kaptenregent 1 aprill 2011 1 oktoober 2011 183 päeva
Atifete Jahjaga Atifete Jahjaga 2011.jpg Kosovo President 7 aprill 2011 7 aprill 2016 5 aastat
Monique Ohsan Bellepeau No image.svg Mauritius Presidendi kohusetäitja 31 märts 2012 21 juuli 2012 112 päeva
Slavica Đukić Dejanović Slavica Djukic Dejanovic (1).jpg Serbia Presidendi kohusetäitja 5 aprill 2012 31 mai 2012 56 päeva
Joyce Banda President of Malawi Joyce Banda (8985928177).jpg Malawi President 7 aprill 2012 31 mai 2014 2 aastat, 54 päeva
Denise Bronzetti No image.svg San Marino Kaptenregent 1 oktoober 2012 1 aprill 2013 182 päeva
Park Geun-hye Park Geun-hye (8724400493) (cropped).jpg Lõuna-Korea President 25 veebruar 2013 10 märts 2017 4 aastat, 13 päeva
Antonella Mularoni Antonella Mularoni.jpg San Marino Kaptenregent 1 aprill 2013 1 oktoober 2013 183 päeva
Anna Maria Muccioli No image.svg San Marino Kaptenregent 1 oktoober 2013 1 aprill 2014 182 päeva
Catherine Samba-Panza Catherine Samba-Panza 2014-09-26.jpg Kesk-Aafrika Vabariik Presidendi kohusetäitja 23 jaanuar 2014 30 märts 2016 2 aastat, 67 päeva
Michelle Bachelet Michelle Bachelet foto campaña.jpg Tšiili President 11 märts 2014 Hetkel ametis -
Valeria Ciavatta No image.svg San Marino Kaptenregent 1 aprill 2014 1 oktoober 2014 183 päeva
Marie-Louise Coleiro Preca Marie-Louise Coleiro Preca.jpg Malta President 4 aprill 2014 Hetkel ametis -
Kolinda Grabar-Kitarović HEKolindaGrabarKitarovic.jpg Horvaatia President 19 veebruar 2015 Hetkel ametis -
Monique Ohsan Bellepeau No image.svg Mauritius Presidendi kohusetäitja 29 mai 2015 5 juuni 2015 7 päeva
Ameenah Gurib AmeenahGurib1.jpg Mauritius President 5 juuni 2015 Hetkel ametis -
Lorella Stefanelli No image.svg San Marino Kaptenregent 1 oktoober 2015 1 aprill 2016 183 päeva
Bidhya Devi Bhandari Vidhya Bhandari2.JPG Nepal President 29 oktoober 2015 Hetkel ametis -
Hilda Heine Hilda Heine portrait.jpg Marshalli saared President 28 jaanuar 2016 Hetkel ametis -
Tsai Ing-wen Tsai-Ing-Wen-croppedv2.png Taiwan President 20 mai 2016 Hetkel ametis -
Doris Bures Doris Bures Eröffnung Bahnhof Sankt Pölten 2010.jpg Austria Presidendi kaas-kohusetäitja 8 juuli 2016 26 jaanuar 2017 202 päeva
Kersti Kaljulaid Ināra Mūrniece tiekas ar Igaunijas prezidenti (29833775594).jpg Eesti President 10 oktoober 2016 Hetkel ametis -

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]