Naisvalitsusjuhtide loend

Allikas: Vikipeedia
Jump to navigation Jump to search

Siin on välja toodud loend naistest, kes on olnud riigi valitsusjuhid. Loendi naistest, kes on olnud presidentaalsetes süsteemides juhid, võib leida naisriigipeade loendist.

Loend[muuda | muuda lähteteksti]

  • ██ Tähistab ametisolevat valitsusjuhti
  • Kaldkiri tähistab valitsusjuhi kohusetäitjat ning riike, mis on de facto (puuduva või vähese rahvusvahelise tunnustusega).
Nimi Pilt Riik Ametikoht Ametiaja algus Ametiaja lõpp Ametiaja kestus
Sirimavo Bandaranaike Sirimavo Ratwatte Dias Bandaranayaka (1916-2000) (Hon.Sirimavo Bandaranaike with Hon.Lalith Athulathmudali Crop).jpg Tseilon peaminister 21. juuli 1960 27. märts 1965 4 aastat 249 päeva
Indira Gandhi Indira Gandhi 1977.jpg India peaminister 24. jaanuar 1966 24. aprill 1977 11 aastat 90 päeva
Golda Meir Golda Meir 03265u.jpg Iisrael peaminister 17. märts 1969 3. juuni 1974 5 aastat 78 päeva
Sirimavo Bandaranaike Sirimavo Ratwatte Dias Bandaranayaka (1916-2000) (Hon.Sirimavo Bandaranaike with Hon.Lalith Athulathmudali Crop).jpg Tseilon/
Sri Lanka
peaminister 29. mai 1970 23. juuli 1977 7 aastat 55 päeva
Elisabeth Domitien No image.svg Kesk-Aafrika Vabariik peaminister 2. jaanuar 1975 7. aprill 1976 1 aastat 96 päeva
Margaret Thatcher Margaret Thatcher.png Suurbritannia peaminister 4. mai 1979 28. november 1990 11 aastat 208 päeva
Maria de Lourdes Pintasilgo Maria de Lourdes Pintasilgo 1986 (cropped).jpg Portugal peaminister 1. juuli 1979 3. jaanuar 1980 186 päeva
Indira Gandhi Indira Gandhi 1977.jpg India peaminister 15. jaanuar 1980 31. oktoober 1984 4 aastat 290 päeva
Dame Eugenia Charles Eugenia Charles.jpg Dominica peaminister 21. juuli 1980 14. juuni 1995 14 aastat 328 päeva
Gro Harlem Brundtland Gro Harlem Brundtland (cropped).jpg Norra peaminister 4. veebruar 1981 14. oktoober 1981 252 päeva
Milka Planinc Jugoslaavia peaminister 16. mai 1982 15. mai 1986 3 aastat 364 päeva
Gro Harlem Brundtland Gro Harlem Brundtland (cropped).jpg Norra peaminister 9. mai 1986 16. oktoober 1989 3 aastat 160 päeva
Benazir Bhutto Benazir Bhutto.jpg Pakistan peaminister 2. detsember 1988 6. juuli 1990 1 aasta 216 päeva
Kazimira Prunskienė Kazimiera Prunskiene.2008-05-23.jpg Leedu peaminister 17. märts 1990 10. jaanuar 1991 299 päeva
Gro Harlem Brundtland Gro Harlem Brundtland (cropped).jpg Norra peaminister 3. november 1990 25. oktoober 1996 5 aastat 357 päeva
Khaleda Zia Khaleda Zia.jpg Bangladesh peaminister 27. veebruar 1991 30. märts 1996 5 aastat 32 päeva
Édith Cresson Edith Cresson2.png Prantsusmaa peaminister 15. mai 1991 2. aprill 1992 323 päeva
Hanna Suchocka Hanna Suchocka, Prime Minister of Poland 1992-1993.jpg Poola peaminister 11. juuli 1992 25. oktoober 1993 1 aasta 106 päeva
Tansu Çiller Tansu Çiller 2015 (Cropped).jpg Türgi peaminister 13. juuni 1993 6. märts 1996 2 aastat 267 päeva
Kim Campbell KimCampbell.jpg Kanada peaminister 25. juuni 1993 4. november 1993 132 päeva
Sylvie Kinigi No image.svg Burundi peaminister 10. juuli 1993 27. oktoober 1993 109 päeva
Agathe Uwilingiyimana Rwanda peaminister 18. juuli 1993 7. aprill 1994 263 päeva
Benazir Bhutto Benazir Bhutto.jpg Pakistan peaminister 19. oktoober 1993 5. november 1996 3 aastat 17 päeva
Chandrika Bandaranaike Kumaratunga Chandrika Bandaranaike Kumaratunga As The President of Sri Lanka.jpg Sri Lanka peaminister 19. august 1994 12. november 1994 85 päeva
Sirimavo Bandaranaike Sirimavo Ratwatte Dias Bandaranayaka (1916-2000) (Hon.Sirimavo Bandaranaike with Hon.Lalith Athulathmudali Crop).jpg Sri Lanka peaminister 14. november 1994 9. august 2000 5 aastat 269 päeva
Reneta Indzhova No image.svg Bulgaaria peaministri kohusetäitja 17. oktoober 1994 25. jaanuar 1995 100 päeva
Claudette Werleigh No image.svg Haiti peaminister 7. november 1995 27. veebruar 1996 112 päeva
Sheikh Hasina Sheikh Hasina, Honourable Prime Minister of Bangladesh (cropped).jpg Bangladesh peaminister 12. juuni 1996 15. juuli 2001 5 aastat 33 päeva
Janet Jagan Janet Jagan.png Guyana peaminister 6. detsember 1997 11. august 1999 1 aasta 327 päeva
Jenny Shipley Jenny Shipley.jpg Uus-Meremaa peaminister 5. detsember 1997 5. detsember 1999 2 aastat
Anne Enger Lahnstein Anne Enger crop splm13.jpg Norra peaministri kohusetäitja 30. august 1998 23. september 1998 24 päeva
Irena Degutienė DegutieneIrena.JPG Leedu peaministri kohusetäitja 4. mai 1999 18. mai 1999 14 päeva
Nyam-Osoryn Tuyaa No image.svg Mongoolia peaministri kohusetäitja 22. juuli 1999 30. juuli 1999 8 päeva
Irena Degutienė DegutieneIrena.JPG Leedu peaministri kohusetäitja 27. oktoober 1999 3. november 1999 7 päeva
Helen Clark Helen Clark UNDP 2010.jpg Uus-Meremaa peaminister 5. detsember 1999 19. november 2008 8 aastat 350 päeva
Mame Madior Boye No image.svg Senegal peaminister 3. märts 2001 4. november 2002 1 aasta 246 päeva
Khaleda Zia Khaleda Zia.jpg Bangladesh peaminister 1. oktoober 2001 29. oktoober 2006 5 aastat 28 päeva
Chang Sang No image.svg Lõuna-Korea peaministri kohusetäitja 11. juuli 2002 31. juuli 2002 20 päeva
Maria das Neves No image.svg São Tomé ja Príncipe peaminister 3. oktoober 2002 18. september 2004 1 aasta 351 päeva
Anneli Jäätteenmäki Jäätteenmäki Anneli 2014-02-06 1.jpg Soome peaminister 17. aprill 2003 24. juuni 2003 68 päeva
Beatriz Merino Beatrizmerino.jpg Peruu Ministrite nõukogu president 28. juuni 2003 15. detsember 2003 170 päeva
Luísa Diogo Luisa Dias Diogo - World Economic Forum Annual Meeting Davos 2009 crop.jpg Mosambiik peaminister 17. veebruar 2004 16 jaanuar 2010 5 aastat 333 päeva
Radmila Šekerinska Radmila Sekerinska (cropped).jpg Makedoonia peaministri kohusetäitja 12. mai 2004 12. juuni 2004 31 päeva
Radmila Šekerinska Radmila Sekerinska (cropped).jpg Makedoonia peaministri kohusetäitja 3. november 2004 15. detsember 2004 42 päeva
Julija Tõmošenko Yulia Tymoshenko 2011.jpg Ukraina peaminister 24. jaanuar 2005 6. september 2005 225 päeva
Cynthia Pratt No image.svg Bahama peaministri kohusetäitja 4. mai 2005 6. juuni 2005 32 päeva
Maria do Carmo Silveira No image.svg São Tomé ja Príncipe peaminister 8. juuni 2005 21. aprill 2006 317 päeva
Angela Merkel Angela Merkel February 2015.jpg Saksamaa kantsler 22. november 2005 Praegu ametis -
Portia Simpson-Miller Portia Miller Shoot.Jpeg Jamaica peaminister 30. märts 2006 11. september 2007 1 aasta 165 päeva
Han Myeong-sook Han Myeong Sook 2006.png Lõuna-Korea peaminister 19. aprill 2006 7. märts 2007 322 päeva
Julija Tõmošenko Yulia Tymoshenko 2011.jpg Ukraina peaminister 18. detsember 2007 3. märts 2010 2 aastat 75 päeva
Zinaida Greceanîi Zinaida Greceanîi.jpg Moldova peaminister 31. märts 2008 14. september 2009 1 aasta 167 päeva
Michèle Pierre-Louis Michèle Pierre-Louis-2009 (2).jpg Haiti peaminister 5. september 2008 11. november 2009 1 aasta 67 päeva
Sheikh Hasina Sheikh Hasina, Honourable Prime Minister of Bangladesh (cropped).jpg Bangladesh peaminister 6 jaanuar 2009 Praegu ametis -
Jóhanna Sigurðardóttir Islands statsminister Johanna Sigurdardottir vid pressmote under Nordiska radets session i Stockholm 2009 (2).jpg Island peaminister 1. veebruar 2009 23. mai 2013 4 aastat 111 päeva
Jadranka Kosor Jadranka Kosor 26052011 crop.jpg Horvaatia peaminister 6. juuli 2009 23. detsember 2011 2 aastat 170 päeva
Cécile Manorohanta No image.svg Madagaskar peaministri kohusetäitja 18. detsember 2009 20. detsember 2009 2 päeva
Kamla Persad-Bissessar Kamla Persad-Bissesar 2013.jpg Trinidad ja Tobago peaminister 26. mai 2010 9. september 2015 5 aastat 106 päeva
Mari Kiviniemi Finlands statsminister Mari Kiviniemi, Nordiska radets session 201.jpg Soome peaminister 22. juuni 2010 22. juuni 2011 1 aasta
Julia Gillard Julia Gillard 2010.jpg Austraalia peaminister 24. juuni 2010 27. juuni 2013 3 aastat 3 päeva
Iveta Radičová Iveta Radičová (jan. 2012).jpg Slovakkia peaminister 8. juuli 2010 4. aprill 2012 1 aasta 271 päeva
Rosario Fernández ROSARIO FERNANDEZ02.jpg Peruu Ministrite nõukogu president 19. märts 2011 28. juuli 2011 131 päeva
Cissé Mariam Kaïdama Sidibé No image.svg Mali peaminister 3. aprill 2011 22. märts 2012 354 päeva
Yingluck Shinawatra 9153ri-Yingluck Shinawatra.jpg Tai peaminister 3. juuli 2011 7. mai 2014 2 aastat 308 päeva
Helle Thorning-Schmidt Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt vid de nordiska statsministrarnas mote vid Nordiska Radets session i Kopenhamn (1).jpg Taani peaminister 3. oktoober 2011 28. juuni 2015 3 aastat 268 päeva
Portia Simpson-Miller Portia Miller Shoot.Jpeg Jamaica peaminister 5. jaanuar 2012 3. märts 2016 4 aastat 58 päeva
Adiato Djaló Nandigna No image.svg Guinea-Bissau peaministri kohusetäitja 10. veebruar 2012 12. aprill 2012 62 päeva
Alenka Bratušek Alenka Bratušek 2013-06-10.jpg Sloveenia peaminister 20. märts 2013 18. september 2014 1 aasta 182 päeva
Sibel Siber Sibel Siber (cropped).jpg Põhja-Küpros peaminister 13. juuni 2013 2. september 2013 81 päeva
Tatiana Turanskaya Татьяна Туранская.jpg Transnistria peaminister 10. juuni 2013 13. oktoober 2015 2 aastat 125 päeva
Aminata Touré No image.svg Senegal peaminister 1. september 2013 8. juuli 2014 310 päeva
Erna Solberg Erna Solberg - 2013-08-10 at 12-58-32.jpg Norra peaminister 16. oktoober 2013 Praegu ametis -
Laimdota Straujuma Laimdota Straujuma 2014.jpg Läti peaminister 22 jaanuar 2014 11. veebruar 2016 2 aastat 20 päeva
Ana Jara Ana Jara.jpg Peruu Ministrite nõukogu president 22. juuli 2014 2. aprill 2015 254 päeva
Ewa Kopacz Premier Ewa Kopacz.jpg Poola peaminister 22. september 2014 16. november 2015 1 aasta 55 päeva
Florence Duperval Guillaume Florence Duperval Guillaume.JPG Haiti peaministri kohusetäitja 20. detsember 2014 16. jaanuar 2015 27 päeva
Saara Kuugongelwa Saara Kuugongelwa-Amadhila.jpg Namiibia peaminister 21. märts 2015 Praegu ametis -
Natalia Gherman NataliaGherman̠Wien.jpg Moldova peaministri kohusetäitja 22. juuni 2015 30. juuli 2015 38 päeva
Vassiliki Thanou Vassiliki Thanou.jpg Kreeka peaministri kohusetäitja 27. august 2015 21. september 2015 25 päeva
Maya Parnas Майя Парнас.jpg Transnistria peaministri kohusetäitja 13. oktoober 2015 30. november 2015 48 päeva
Beata Szydło Beata Szydlo 2015.jpg Poola peaminister 16. november 2015 11. detsember 2017 2 aastat 26 päeva
Tatiana Turanskaya Татьяна Туранская.jpg Transnistria peaminister 30. november 2015 2. detsember 2015 2 päeva
Maya Parnas Майя Парнас.jpg Transnistria peaministri kohusetäitja 2. detsember 2015 23. detsember 2015 21 päeva
Aung San Suu Kyi Remise du Prix Sakharov à Aung San Suu Kyi Strasbourg 22 octobre 2013-18.jpg Myanmar State Counsellor 6. aprill 2016 Praegu ametis -
Theresa May Theresa May UK Home Office (cropped).jpg Suurbritannia peaminister 13. juuli 2016 Praegu ametis -
Ana Brnabić Ana Brnabić.jpg Serbia peaminister 16. juuli 2017 Praegu ametis -
Mercedes Aráoz 80px Peruu peaminister 17. septembris 2017 Praegu ametis -
Jacinda Ardern Jacinda Ardern, 2011 (cropped).jpg Uus-Meremaa peaminister 16. oktoobrist 2017 Praegu ametis -
Katrín Jakobsdóttir Katrín Jakobsdóttir.jpg Island peaminister 16. novembrist 2017 Praegu ametis -