Eukalüptiõli

Allikas: Vikipeedia

Eukalüptiõliks (Eucalypti aetherolum, Aetherolum Eucalypti, Oleum Eucalypti) nimetatakse paljude eukalüpti perekonna liikide värskete lehtede või okste veeauruga destilleerimise saadust. Tulemuseks on maailmas laialdaselt turustatav droog, mida kasutatakse paljudel eesmärkidel ja valmistusviisidel nii tööstuslikult kui ka kodumajapidamises.

Õli on värvitu või kahvatukollane ning lõhn ja maitse meenutavad kamprit.[1]

Droogiallikas[muuda | muuda lähteteksti]

Eukalüpti perekond kuulub mürdilaadsete seltsi mürdiliste sugukonda ja hõlmab umbes 700–800 liiki[1], ühe allika kohaselt kuni 900 liiki, millest eeterlikku õli valmistatakse ligi 500 liigist.

Üheks olulisemaks droogiallikaks on sinise eukalüpti (E. globulus) lehed (Eucalypti folium). Lehtede kogumine toimub hilissügisest varakevadeni. Erikujulisi lehti, noored munajad, vanemad sirpjad, hoitakse eraldi. Tervise edendamiseks on kasutatud eukalüptiliike Eucalyptus citriodora, Eucalyptus dives, Eucalyptus polybractea, Eucalyptus olida, Eucalyptus staigeriana, Eucalyptus sidoroxylon. Õli ekstraheeritakse Austraalias sellistelt liikidelt nagu Eucalyptus polybractea, Eucalyptus dives, Eucalyptus leucoxylon, Eucalyptus sidoroxylon, Eucalyptus citriodora ja Eucalyptus radiata.[2]

Droogi keemiline koostis[muuda | muuda lähteteksti]

Eukalüptiõli koostis varieerub mitte üksnes taimeosade – õite, lehtede või koore – lõikes, vaid ka kasvukohtade ja aastate lõikes. Eukalüpti eeterliku õli põhikomponendiks on 1,8-tsineool ehk eukalüptool, mis võib moodustada kuni 90% õlist ning annab õlile sellele iseloomulikud omadused. Veel sisaldab õli mürtenooli, pineene, pinokarvooni, p-tsümeeni, aldehüüde, flavonoide (eukalüptriin, rutiin, hüperosiid, kvertsetiin, kvertsitriin), tanniine, kumaarhapet, kohvhapet, feerulahapet.[3]

Eukalüptool[muuda | muuda lähteteksti]

 Pikemalt artiklis Eukalüptool

Eukalüpti eeterliku õli põhikomponendiks on 1,8-tsineool ehk eukalüptool (CAS nr: 470-82-6.), mis võib moodustada kuni 90% õlist ning annab õlile sellele iseloomulikud omadused. Ühes topeltpimedas kliinilises katses säilis steroidisõltuvatel bronhiaalastmaga patsientidel (n=32), kellele manustati eukalüptooli, kopsude talitlus 4 korda paremini kui kontrollisikutel.

Lisaks sinisele eukalüptile on eukalüptool peamine eeterliku õli komponent veel sellistes taimedes nagu Rosmarinus officinalis, Hedychium flavum, Salvia lavendulifolia. Sisukalt leidub seda ka taimedes Artemisia pontica, Artemisia vulgaris, Salvia officinalis, Ocimum basilicum, Mentha x piperita.

Droogi toimed ja näidustused[muuda | muuda lähteteksti]

Lahjendatud eukalüptiõli kasutatakse suukaudselt valu ja hingamisteede limaskestade põletiku korral, köha, astma, põsekoobaste valu ja põletiku ning hingamisteede nakkuste korral. Õli kasutatakse antiseptiku, putukatõrjevahendina ja ravivõimalusena haavade, põletushaavade ja haavandite korral.

Inim- ja loomkatsete tulemusel on teatatud eukalüptiõlil mitmeid toimeid, nagu köha pärssimine, ninakinnisuse leevendamine, valu vaigistamine, antibakteriaalsus, antioksüdantsus, põletikuvastasus ja antispasmootilisus.

Uuemate andmete põhjal vähendab eukalüptiõli vere suhkrusisaldust ja pidurdab kasvajarakkude arengut.

Antibakteriaalne toime[muuda | muuda lähteteksti]

1954. aastal teatati eukalüptiõli in vitro mikroobidevastasest toimest bakteritele Pseudomonas aeruginosa, Bacillus subtilis, Enterococcus faecalis, Escherichia coli (Kurreroth ja Mundulaldo 1954) ja suus elavatele patogeensetele organismidele.

Eukalüpti eeterlik õli on üks tugevamaid ja kõige laiema toimealaga bakterivastaseid õlisid, toimides bakteritele nagu soolekepike, Staphylococcus aureus[4], Streptococcus faecalis ja Mycobacterium avium. Uuringute kohaselt on õlil toime ka bakteritele Streptococcus pneumoniae, MRSA (Mulyaningsih jt 2011), Haemophilus influenzae, Haemophilus parainfluenzae, Stenatrophomonos maltophia, Bacillus cereus, Alicyclobacillus acidoterrestus, Propionibacterium acne.[5]

Antifungaalne toime[muuda | muuda lähteteksti]

Seentevastane toime seentele Candida tropicalis, Candida albicans, Aspergillus niger, Aspergillus aegypticus.

Antioksüdantne toime[muuda | muuda lähteteksti]

Sinise eukalüpti lehtedest valmistatud õli on katsete põhjal lahke vabade radikaalide takistamisel.[6]

Köha pärssiv toime[muuda | muuda lähteteksti]

Köha pärssivat toimet võrreldi kodeiiniga ja katseloomadeks olid merisead.

Inimestel läbi viidud uuringud on näidanud eukalüptiõli köha pärssivat toimet. Selle täpset mehhanismi ei teata, arvatakse, et õli toimib kopsu C-kiududele, millel on TRPM8-retseptorid.

Ninakinnisuse vastane toime[muuda | muuda lähteteksti]

Vähemalt kaks kliinilist uuringut on näidanud, et eukalüptiõli sissehingamine vähendab ninakinnisust. Segus teiste eeterlike õlidega on aidanud leevendada ka ägeda nohuga seotud sümptomeid.

Suukaudne õli manustamine või ka eukalüptiõli aurude sissehingamine on efektiivne ka mädaste või mittemädaste hingamisteede nakkuste korral nagu bronhiit, astma, krooniline obstruktiivne kopsuhaigus. (Sadlon ja Lamson 2010).

Põletikuvastane toime[muuda | muuda lähteteksti]

Eukalüptiõli põletikuvastane toime arvatakse in vitro uuringute põhjal baseeruvat prostaglandiinide sünteesi inhibeerimisel, kogustes 37 mikromol/liitri kohta. (Wagner 1986)

Lisaks in vitro uuringutele on põletikuvastane toime leidnud kinnitust ka loomkatsetes. (Ulbricht ja Basch 2005).

Toksikoloogiline toime[muuda | muuda lähteteksti]

Eukalüptiõli mürgistus on ravimimürgistuse vorm, mille käigus kogemata või tahtlikult võetakse/hingatakse sisse või kaetakse suured nahapinnad või ka näopiirkond eukalüptiõli sisaldavate ravimite või eeterliku õli endaga ja selle tulemusel saabub mürgistusseisund, mis võib abi saamata lõppeda ka inimese surmaga.

Mürgistus inimestel

Eeterlikku õli sisaldavate preparaatide määrimine väikelaste näo piirkonda võib põhjustada astmale iseloomulikke bronhispasme ning omakorda lõppeda lämbumissurmaga.

Täiskasvanu jaoks algab mürgine annus 4–5 ml õlist, äkksurma hingamisseiskuse tagajärjel on teatatud 4–24 ml eukalüptiõli neelamise tulemusel, kuid samas on teateid ka tervenemisest nende puhul, kes on neelanud samas koguses õli.[7]

Isegi 120–220 ml õli ei pruugi inimese surma esile kutsuda, kuid samas võib mõnele täiskasvanud inimesele osutuda surmavaks ka 5 ml õli. Arvatakse, et ühe täiskasvanu surmamiseks piisav õlikogus võiks alata 30 ml (McPherson, 1925), seega letaalne doos 60 kg kaaluva inimese tarbeks on 0,05–0,5 ml/kg kohta. Fataalne doos kutsub esile kesknärvisüsteemi akuutse depressiooni, mis kiirelt halvab hingamise ja südame töö.[8]

Mürgistusest annavad märku kõrvetised, iiveldus, oksendamine, vererõhu langus, verevarustushäired ja teadvusekaotus.[1]

Loomadel

Hiirtel on suukaudne keskmine surmav annus LD50 3,32 g/kg bw ja rottidel 4,44 g/kg bw.[9]

Teadaolevate andmete kohaselt rasedatele emastele rottidele 6.–15. raseduspäeval koguses 135 mg/kg bw manustatud õli embrüotoksilisust või lootetoksilisust ei põhjustanud. Teratogeensete toimete kohta andmed puuduvad.

Valu vaigistav toime[muuda | muuda lähteteksti]

Valu vaigistav toime arvatakse olevat tänu eukalüptoolile ja monoterpeenidele. Rotimudeli kohaselt toimib eukalüptiõli valu vaigistavalt ja alandab rottidel granuloomide teket.

Viirustevastane toime[muuda | muuda lähteteksti]

Herpes simplex'i viiruse vastane toime (Schnitzler jt 2001), kerge mumpsiviiruse vastane toime (Ceremelli jt 2008).

Vähivastane toime[muuda | muuda lähteteksti]

Uuemate uuringute alusel on eukalüptiõlil kemoterapeutilised toimed osadele vähirakuliinidele, õli takistab vähirakkude paljunemist ja soodustab nende surma, toime arvatakse taas kord eukalüptooli toimeks.

Vastunäidustused[muuda | muuda lähteteksti]

Seespidine kasutamine on vastunäidustatud ägedate mao-, soole-, sapiteede ja maksahaiguste puhul, samuti raseduse ja imetamise ajal.

Kõrvaltoimed ja ohud[muuda | muuda lähteteksti]

Harva esinevad kõrvaltoimetena iiveldus, oksendamine ja kõhulahtisus.

NB! Terviseamet hoiatab, et eeterlike õlide sissevõtmine võib lõppeda raske terviseprobleemiga.[10]

Veterinaarias[muuda | muuda lähteteksti]

Eukalüptiõli kasutatakse EMA materjalide kohaselt kuues veterinaarseks kasutamiseks mõeldud tootes, ja eeterliku õli sisaldus neis ulatub 0,02–100%-ni.

Õli kasutatakse paikselt põletike ravis, udara desinfitseerimiseks, tupe ja emakakaela loputamiseks.

Suukaudselt aga köha, kurgupõletike, bronhide katarri ja palaviku korral. Suurim lubatud suukaudne doos suurloomade puhul on 40 grammi õli.

Eeterliku õli sihtrühmaks veterinaarias on kõik söögiks tarbitavad loomad (toiduloomad).[9]

Rahvameditsiinis[muuda | muuda lähteteksti]

Rahvameditsiinis on kasutatud eukalüptiõli selliste haiguslike seisundite korral nagu tsüstiit, diabeet, gastriit, neeruhaigused, neuralgia, larüngiit, tupe valgevoolus, malaaria, vistrikud, nahaseenhaigus, sinusiit, haavad, nahahaavandid, uretriit ja vaginiit.[11]

Eukalüptiõli biopestitsiidina[muuda | muuda lähteteksti]

Eukalüptiõli omal käel tarbimine on lastele väga suure ohu allikas. CDCD ja FDA andmetel mõjub sidruneukalüptist valmistatud eukalüptiõli biopestitsiidina peaaegu sama efektiivselt kui DEET, see on läbinud Ameerika Ühendriikides vajalikud registreerimisprotseduurid ja välikatsed viidi läbi pistesääsklastel[12], kuid teiste allikate järgi on vahend tõhusa toimega ka puukidele.[13] Mis aga ei tähenda, et DEETi sisaldavaid vahendeid võiks kasutada koos eukalüptiõliga või näiteks antihistamiiniga, viimane võib DEETiga reageerida ning mürgistava toimega kõrvaltoimeid anda.

Muud kasutusalad[muuda | muuda lähteteksti]

Eeterlikku õli ja sellest eraldatud tsineooli kasutatakse lõhnaainena seepides, puhastusvahendites ja kosmeetikumides. Samuti maitseainena maiustustes ja teistes toiduainetes. Eukalüptiõlist valmistatakse putukatõrjevahendeid.[3]

Eukalüptiõli võib kohata suuvees, võietes, salvides, hambapastades, köhapastillides ja imemistablettides.[14]

Stomatoloogias

Mitmes arenenud riigis võidakse hambaarstikabineti meditsiinivarustuse hulka arvata ka eukalüptiõli, kuid selle põhikoostisaine eukalüptooli mõttes, mida võidakse kasutada protseduurides hammaste juurekanalitega.[15]

Metabolism inimkehas[muuda | muuda lähteteksti]

Elundkondades

Pole kindel, kuid katsed on näidanud, et eukalüptiõli metaboliseeritakse maksa tsütokroomi P-450 ensüümisüsteemi poolt.

Arvatakse, et õli imendub rasvaradu pidi maos ja soolestikus ning eritatakse uriini, väljaheite, kopsude ja naha kaudu.

Sinise eukalüpti õli indutseerib raku vahendatud immuunvastuse, morfoloogilise ja funktsionaalse aktivatsiooni, inimese makrofaagides stimuleerib aga fagotsüütilise vastuse.

Valgud

Õli inhibeerib tsüklooksügenaaseensüüme, mis osalevad elusrakkudes prostaglandiini sünteesis.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 1,2 Ain Raal, "Maailma ravimtaimede entsüklopeedia", Eesti Entsüklopeediakirjastus, lk 340–341, 2010
  2. Braun, Lesley; Cohen, Marc (2015). Herbs and Natural Supplements, Volume 2: An Evidence-Based Guide. Elsevier Health Sciences. Lk lk 303–305.
  3. 3,0 3,1 Ain Raal "Farmakognoosia" Tartu Ülikooli Kirjastus 2010 lk 277–278
  4. Raho G Bachir, M Benali, Antibacterial activity of the essential oils from the leaves of Eucalyptus globulus against Escherichia coli and Staphylococcus aureus, Asian Pac J Trop Biomed. 2012 Sep; 2(9): 739–742, doi: 10.1016/S2221-1691(12)60220-2, PMCID: PMC3609378
  5. Cheryll Williams, "Medicinal Plants in Australia Volume 2: Gums, Resins, Tannin and Essential Oils". 2011
  6. Arun K Mishra, Neelum Sahu, Amrita Mishra jt, Phytochemical Screening and Antioxidant Activity of essential oil of Eucalyptus leaf, Pharmacognosy Journal, 2. väljaanne, nr 16, november 2010, lk 25–28,
  7. "Eucalyptus globulus – Labill". Originaali arhiivikoopia seisuga 7. august 2016. Vaadatud 15. juunil 2016.
  8. Active Principles contained in natural sources of flavourings, lk 89, 2005
  9. 9,0 9,1 The European Agency for the Evaluation of Medicinal Products Veterinary Medicines Evaluation Unit, Commitee for Veterinary Medicinl Products, EMEA/MRL/417/98-FINAL, juuli 1998
  10. Eeterlike õlide sisse võtmine võib lõppeda tõsise tervisehädaga Terviseameti koduleht, 27.09.2019.
  11. WHO: WHO Monographs on Selected Medicinal Plants – 2. köide, 2004
  12. P.Kozarsky, J.S. Keystone, D.O. Freedman, H. D. Nothdurft, B. A. Connor,Travel Medicine E- Book: Expert Consult
  13. Oil of lemon eucalyptus (PMD), 30. väljaanne, nr 3, 2010
  14. Eucalyptus Oil: Essential Oil Extraordinaire. 12. mai 2016
  15. "ProDent OÜ". Originaali arhiivikoopia seisuga 25. juuni 2016. Vaadatud 15. juunil 2016.

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]