Candida albicans

Allikas: Vikipeedia
Candida albicans

Taksonoomia
Riik Seened Fungi
Hõimkond Kottseened Ascomycota
Alamhõimkond Saccharomycotina
Klass Pärmkottseened Agaricomycetes
Selts Pärmkottseenelaadsed Saccharomycetales
Sugukond Mall:Määratlemata
Perekond Candida
Liik albicans
Binaarne nimetus
Candida albicans
(C.P.Robin) Berkhout (1923)
Sünonüümid
  • Candida stellatoidea[1]
  • Monilia albicans
  • Oidium albicans[2]

Candida albicans on seeneliik Candida perekonnast. Candida albicans võib mitmete tegurite toimel elusorganismides paljuneda ohtlikuks seenpatogeeniks.

Candida albicans'iga kommensalismis elavad organismid pole teada, uuringute kohaselt eluneb seen ühes biokiles vahel koos Candida auris'e ja bakteri Staphylococcus aureus'ega ja kuulub mitmete loomade, näiteks lindude, maoliste ja imetajate mikrofloorasse.

Candida albicans kuulub ka inimese normaalse naha-, limaskesta ja tupe mikrofloorasse, st elab inimese nahal ja limaskestadel; siin hoiavad tema vohamist kontrolli all teised normaalse mikrofloora mikroobid ning ka katteepiteeli toodetud antimikroobsed ained.

Candida albicans'i peetakse oportunistlikuks pärmseenhaiguse tekitajaks osadel, peamiselt immuunpuudulikkuse seisunditega eri vanuses inimestel (vastsündinutest vanuriteni).

 Pikemalt artiklis Kandidoos#Candida albicans-kandidoos

Seen võib ületada teiste mikroobide elualad, kui antibiootikumide tarvitamise tagajärjel saavad kahjustada kasulike bakterite kolooniad või kui neil tekivad iseäranis soodsad kasvutingimused, näiteks põhjustada suhkurtõbe ja kandidoose.[3] Sattudes vereringesse võib seen mitmes elundis nagu süda, kopsud, põrn, maks jne kandideemiat, nahal aga nahapärmseentõbe, ja ka generaliseerunud kandidoosi (candidosis systemica) esile kutsuda. Nosokomiaalse fungeemia korral peetakse elumusprognoose halvaks.

Candida albicans kasvab ka mitmete seenevastaste ainete, näiteks asoolide, ehhinokandiinide ja flukonasooli juures.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Candida albicans at NCBI Taxonomy browser, url accessed 2006-12-26
  2. McClary, Dan Otho (1952). "Factors Affecting the Morphology of Candida Albicans". Annals of the Missouri Botanical Garden. 39 (2): 137–164. DOI:10.2307/2394509. JSTOR 2394509.
  3. Marek Strandberg & Kai Kisand, Seente ja inimeste sõda, Sirp, 20.04.2012

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

Seenpatogeen