28. strategeem

Allikas: Vikipeedia

28. strategeem 36 strategeemist on "meelitanult katusele, eemalda rede ".

Tupik, surnud maa-ala.

V 4. (28.) Meelitanult katusele, eemalda redel[muuda | muuda lähteteksti]

U.S. Drug Enforcement Administration õppetreenigul treppi ära võtmas.
Märk Pinyin Tähendus
shàng tõusma; väljuma, ilmuma, käiku laskma; väline; ülemine, ülim; kõrge (seostatakse kuivusega)
katus, kate, kaas; ruum, maja, tuba, elamu; pere, maja
chōu tirima enda poole; ära võtma, eraldama
redel, astmed; astmeline lähenemine; tõusma aste astmelt; tuginema ...

上屋抽梯 (Shàng wū chōu tī) Shàng-wū: 1) peahoone, peakorpus; 2) (hoone) parimad toad.

Hiina kõnekäänd: "Nurka aetud koer hüppab üle müüri."

Strategeemi on kirjeldatud ja see on mõistetav erinevatest vaatepunktidest:

  1. Enese võimete läbi piirsituatsiooni forsseerimisena.
  2. Oma alluvate ja vägede piirsituatsiooni abil forsseerimisega.
  3. Vaenlase jõudude meelitamine ebasoodsasse situatsiooni nende võitmiseks.

Teeseldes nõrkust, peibuta ja meelitada vaenlane ülespandud lõksu või ebasobivasse kohta. Kui vaenlane on kontrolli all, pannakse kinni ta taganemistee, katkestatakse ta varustuskanalid, lõigatakse ära ta sidemed ja ta hävitakse.

Põhimõtte selgitus[muuda | muuda lähteteksti]

Petta omaenese sõdureid, lubades kerget võitu.
Tõuka neid ette, lõigates ära taganemistee
ja tehes nad nii “surmakoha” vangideks.

Surmakoha kohta on “Sunzis” kirjutatud :”Kohta, kus lahingusse pürgides säilitatakse oma elu ja lahingut vältides kaotatakse oma elu, nimetatakse surmakohaks.”

Inimesed meelitatakse kerge edu näivusega, suurte lubaduste ja palkadega välja kerge ja suure kasu peale. Siis aga lõigatakse ära nende tagasitee. (Kasvõi nad ülejõu käivate kuludega võlgnikeiks muutes.)

Tsitaat Muutuste raamatust[muuda | muuda lähteteksti]

Kohtad mürki: koht (positsioon) pole sobiv.

Kuusjoone 21. Shi-he (Kokkusurutud hambad) III joone kommentaar raamatu lisast “Xiaoxiang”.

Näiteid[muuda | muuda lähteteksti]

Stratageemide kohta käivas kirjanduses on kaks näidet, mis on seotud otseselt trepi kõrvaldamisega ja on seotud Zhuge Liangilt abi ja nõuande palumisega. (Seotus ühe ja sama isikuga tundub kahtlasena.) Ühes meelitatakse ta teisele korrusele haruldlase raamatu vaatamise ettekäändel ja teisel juhul toimub seal söömaaeg. Mõlemal juhul annab ta peale korduvaid palveid olukorras, kus pole teisi pealtkuulamas, ka abi ja nõu. (Mõlemal juhul on viitatud “Kolmevalitsusele”.)

Lõuna-ja põhja-dünastiate ajastul oli Ci provintsis Yang Jini nimeline kohtunik. Ühelt provintsi läbivalt ärimehelt rööviti kogu ta vara. Yang Jin lasi tal kirjeldada röövli riietust ja käskis seejärel oma alluvatel linnaväravates teatada, et on leitud selles riietuses mõrvatud tundamatu isik, keda on vaja identifitseerida. Kolme tunni pärast tuli kohtusse vana naine. Peale mõnda küsimust oli kohtunik kindel, et röövija oli ta poeg. Ta saatis oma mehed maja juurde varitsema. Õhtul tabatigi vana naise saabunud poeg koos ärimehele kuulunud varaga. Röövel tunnistas kohapeal kõik üles.

Kuulus Hani dünastia loomise aegne väejuht Han Xin saadeti rahustama Qi ja Chu kuningriike. Väejuht Han liikus Qi suunas, kuid ta tee lõikas ära Chu väejuht Long Chu oma kahesaja tuhande mehega. Kaks armeed kohtusid Wei jõe vastaskallastel. Han käskis oma meestel täita üle kümne tuhande liivakoti ja viia need ülesvoolu, et peatada seal tammiga veevool. Järgmisel hommikul juhtis Han oma armee üle jõe ja ründas Chud, kuid pärast lühikest heitlust teeskles lüüasaamist ja põgenes tagasi üle jõe. Väejuht Long andis oma armeele korralduse ületada jõgi. Kokkulepitud signaali peale lõhkusid Hani mehed tammi. Kui vaid pool Chu sõjaväge oli üle jõe eraldas üleujutus selle teisest poolest. Väejuht Han ründas ja tappis Longi. Ülejäänud väed pagesid paanikas kõigis suundades ja neid löödi jälitavate Hani sõdurite poolt.

Cortez (Pizarro) pani Mehhikosse saabudes omaenese laevad põlema. (Sellega lõpetas ka meeste mõtted alluda Kuuba kubernerile.) Meestel jäi võimalus kas võita või surra. Nad võitsid ja võtsid ära asteekide impeeriumi.

Kuritegelikus maailmas on tavaline ohvrite tõmbamine lavastatud hasartmängudesse, mis tõotavad algul näivalt suur võitu ja hiljem toovad vaid rahast ilmajäämise. Samuti peibutatakse noorukeid, neist paljudele saatuslikuks saavasse, narkootikumidega äritsemisse. Eriti mõjusaks on osutunud tüdrukute, kuna nad võimelisemad igapäevasemalt töötama, peibutamine narkoärisse. Venemaal on valdav osa noortest prostituutidest kistud prostitutsiooni läbi narkootikumide tarvitamise. [1]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]