25. strategeem

Allikas: Vikipeedia

25. strategeem 36 strategeemist on "varasta talad, asenda toed".

Formalism, võltssildid. (Asenda talad kõdunutega).

V 1. (25.) Varasta talad, asenda toed[muuda | muuda lähteteksti]

Märk Pinyin Tähendus
tōu varastama, ära virutama; ignoreerima, hooletult suhtuma; salaja; madal, alatu
liáng katuse kandetala(d), sarikas; sild
huàn asenda, vahetama;
zhù sammas; (pea)tugi; piilar; tuginema, toetama

偷梁換柱 (Tōu liáng huàn zhù) Tōu-liáng huàn-zhù: varastada kandetalad ja vahetada tugipostid (kuj. vahetada salaja ära peamine mõte ja sisu jättes vormi puutumata). Hiina kõnekäänd: "Pannud vitriini lambapea müüb koeraliha."

Sõnad “tala” ja “tugi” omavad ka sõjaväelist mõtet. Väe ülesehitus lahingus sarnaneb maja ülesehitusega. Vanas Hiinas kasutati väeosade paigutuses tavaliselt üheksaosalist (n-ö ka kuusjoon 48. Kaev) liigendust. See vastas kolmjoonte paigutusele baquas ja sellega seotud viiele elemendile. Nurkades olid “kosmilised” väeosad: Taevas, Maa, Tuul ja Pilv ning neljas ilmakaares “aastaaegade loomade” ja seega ka vastavate elementide väeosad: Draakon, Tiiger, Lind ja Madu. Kogu ruudu sidus kokku risti moodustanud “taevane” ja “maine” telg. "Taevase tasakaalu telg" oli idast läände (maja tala) ja "maine telg" lõunast põhja (maja tugi).[1] Neile telgedele pandi parimad sõdurid. (Raamatus "The art of the advatage" (Kaihan Krippendorff) on järgides läänelikku arusaama telgedest need omavahel ära vahetatud: vertikaalne, mida nimetati “jumalikuks kiireks” ehk “jumalikuks talaks” ja horisontaalne, mida nimetati “maiseks toeks”. Katuse kandetala ei saa olla vertikaalne.)

Põhimõtte selgitus[muuda | muuda lähteteksti]

Sunni liitlast pidevalt muutma oma asetust.
Kasuta segadust ta ridades, et kurnata ta jõude.
Oota kuni talle saab osaks kaotus
ja saa ise võitjaks.

Lahingus koos kolmanda ebakindla partneriga võib me teda sundida omaenese positsiooni pidevalt muutes märkamatult asetama oma parimad väeosad lahingu raskeimatesse kohtadesse. See on taktika, mille läbi sõditakse vaenlasega oma teise vaenlase abil.[1]

Tuleb tegutseda kohas, kus pingutused kannavad enim vilja. Lõhkudes või asendades vaenlase (ja ta liitlaste) tervikut siduva toestiku saab saavutada kogu terviku kokkuvarisemise. Kontrollides veoki rattaid, kontrollite te selle sõidusuunda.

Lõhu vaenlase formeeringud, sekku tema meetodisse, muuda reegleid, mida ta on harjunud järgima, tööta vastu nende tavalisele drillile. Nii saab eemaldada tugisamba – ühise lüli, mis muudab meeste rühma tõhusaks väeks.

Tsitaat Muutuste raamatust[muuda | muuda lähteteksti]

Pidurda oma vankrit.

Tsitaat 63. Ji-ji (Juba lõpp) kuusjoone esimese joone otsustest.

Näiteid[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Arenenumad maad õpetavad arengumaade inimestele oskuseid mida nad vajavad, kuid võivad ühel päeval kasutada neid inimesi ära oma sihtide saavutamiseks.
  2. Suurvõimud toetavad tehnika, militaarabi ja konsultantidega väiksemaid ja saavutavad seeläbi nende üle kontrolli.
  3. Võtta oma töös (juhilt üle) täiendavaid kohustusi ja laiendada sellega oma ulatuse mõju. Muutuda nendel aladel hädavajalikuks ja asendamatuks.
  4. Saadakse usaldatud kompanjoniks ja saadud teavet kasutatakse selleks, et juhtimine üle võtta.
  5. Abielus sattub mõnikord üks abikaasadest teisest sõltuvusse. Seeläbi laseb ta ehitada omaenese elu üles oma vastaspoolel. See võib suhete lõpetamisel tuua sõltuvusse sattunu elu kokkuvarisemise.
  6. Vaenlase lähikondlaste ja sõprade äraostmine, võlglasteks tegemine või ümberveenmine, et nad lööks tast lahku. Vastase tippjõudude äravärbamine.
  7. Suurte annetuste läbi heategevusse või religiooni saavutatakse ka suurem kontroll kogu (vastas)riigi üle.[2]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 В.В. Малявин (V. Maljavin) 36 стратагем. Китайские секреты успеха. 'Белые Альвы' 2000
  2. Kenrick E. Cleveland How To Use The 36 Chinese Stratagems To Win. (2001 Influece Marketing ?)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]