Vikipeedia:Teadus Vikipeediasse 2023

Allikas: Vikipeedia
Näita maailmale, millega tegeled! Võistlusel osalenud artiklid

Teadus Vikipeediasse 2023 oli eestikeelse teaduse populariseerimiseks ja eesti teaduskeele edendamiseks toimunud artiklikonkurss, mis kestis 1. novembrist kuni 15. detsembrini. Võistlust korraldasid Eesti Noorte Teaduste Akadeemia ja Wikimedia Eesti.

Võistlusele esitati 53 artiklit 19-lt autorilt ning parimate vahel jagati 3200 eurot.

Paralleelselt artiklivõistlusega toimus ka Eesti teadusfoto võistlus.

Mida oodati[muuda lähteteksti]

Oodatud olid teaduslikel uurimustel ja publikatsioonidel põhinevad temaatilised ülevaateartiklid.

Kas oled hiljuti mõne erialaaine raames, seminari-, lõpu- või uurimistöö jaoks mingid teemad läbi töötanud? Pane need Vikipeediasse üles, sest nii saavad ka teised targemaks ja eesti teaduskeel rikkamaks. Kirjuta ajaloost (näide) või viirustest (näide), füüsikast (näide) või ökoloogiast (näide). Olgu teemaks komplekssüsteem, netisläng, pehmerobootika või rahvuslik iseloom – kõik sobib.

Vikiartikkel on sisuliselt nagu teaduskirjanduse ülevaade või teadusuuringutel põhinev lühireferaat, ainult selle lugejaskond on vähe laiem. Seepärast peab vikiartikli kirjutamisel enam rõhku panema üldarusaadavusele. Vikipeedia artiklite kvaliteedikriteeriumite kohta saad lähemalt lugeda siit. Vormistuse iseärasusi saad vaadata olemasolevatest artiklitest, samuti võid tutvuda vormistusreeglitega.

Võistlusel osalemiseks on vajalik kasutajakonto olemasolu Vikipeedia keskkonnas (konto saab luua siin) ning artikli või artiklite registreerimine (mida saad teha siin).

Kuigi antud artiklivõistluse raames tunti huvi just põhjalikumate artiklite vastu, siis Vikipeediasse võib julgelt lisada ka lühemaid artikleid. Iseäranis on neist kasu eesti teaduskeele arendamisel, sest nii saavad ka teised teada, kuidas on sobilik mingit mõistet eesti keele nimetada. Selleks toimus 10. oktoobrist kuni 10. detsembrini 2023 Vikipeedia terminivõistlus.

Žürii liikmed olid Erik Abner, Kaur Alasoo, Juhan Aru, Mihkel Kama, Ivo Kruusamägi, Rainer Küngas, Triin Laisk, Miina Norvik, Tuul Sepp, Toomas Vaimann ja Aro Velmet.

Võitjate väljakuulutamine Kose Kultuurikeskuses

Võistluse auhinnafond oli 3200 eurot, millest pool läks sotsiaal- ja humanitaarteaduste valdkonna artiklitele ning teine pool loodus- ja täppisteaduste ning meditsiinivaldkonna artiklitele. Auhinnafondi aitas rahastada Haridus- ja Teadusministeerium strateegilise partnerluse programmi kaudu.

Sotsiaal- ja humanitaarteaduste valdkonna parimateks artiklikirjutajateks valiti kasutaja Külvikord, kes koostas artiklid "Kvantitatiivne ajalugu", "Prosopograafia", "Suuline ajalugu" ja "Tihe kirjeldus". Teise koha sai kasutaja IsabelLaiapea, kes koostas artiklid "Ekstrakodeerimine", "Hegemoonia" ja "Ökokolonialism". Kolmandale kohale jõudis kasutaja Monrep artiklitega "Laashoone klaasikoda" ja "Utsali klaasikoda". Ergutuspreemia pälvis kasutaja Preeriakelluke.

Loodus- ja täppisteaduste ning meditsiinivaldkonna parimaks artiklikirjutajaks valiti kasutaja Darja.Lavogina, kes koostas artiklid "Försteri-tüüpi resonantne energiaülekanne", "Fotoluminestsentsi kustutamine", "Andmepunktide lähendamine", "IC50", "Lipinski viie reegel", "Oktanooli-vee jaotuskoefitsient", "Newmani projektsioon", "Ramachandrani graafik", "Proliin", "Antikeha ja ravimi konjugaat" ja "Immunoloogilise kontrollpunkti inhibiitor". Teise koha sai kasutaja Maoisp, kes koostas artiklid "Inimese mikrobioomi kujunemine", "Inimese mikrobioom" ja "Mikrobioota". Kolmandale kohale jõudis kasutaja K.kudelina artiklitega "Laagrite rikked", "Elektrimasinate diagnostika" ja "Ettenägev hooldus (elektrimasinad)". Ergutuspreemia pälvis kasutaja Ivarik.

Võistluse lõpetamine ja võitjate autasustamine toimus 26. jaanuaril 2024 Kose Kultuurikeskuses.

Konkursil osalemisega seotud küsimusi sai esitada siinse lehekülje arutelusse.

Konkursiga seotud küsimusi sai esitada Ivo Kruusamägile (ivo ätt wikimedia.ee) või Erik Abnerile (erik.abner ätt ut.ee).

Välislingid[muuda lähteteksti]