Vikipeedia:Teadusfoto 2023

Allikas: Vikipeedia
Otsime häid teadusfotosid! Konto loomine
Piltide lisamine

Teadusfoto 2023 oli 1. novembrist kuni 15. detsembrini toimunud teadusfotode konkurss, mida korraldas Wikimedia Eesti ning mille eesmärgiks oli populariseerida teaduse tegemist ja jäädvustamist. See on osa ülemaailmsest teadusfotode võistlusest Wiki Science Competition.

Võistlust toetas puidutööstusettevõte Aru Grupp. Eriauhindadega aitasid ajakirjad Horisont ja Eesti Loodus ning kaartide loomisega tegelev ettevõte Regio. Auhinnafondi rahastas ka Haridus- ja Teadusministeerium.

2023. aasta teadusfoto võistlusele esitasid 19 autorit 81 faili. Vaata siit 2023. aasta Eesti parimaid teadusfotosid. Parimatest Eesti teadusfotodest on loodud ka rändnäitus, mille valmimist toetas Eesti Teadusagentuur.

Paralleelselt pildikogumisega toimus ka teaduslike artiklite võistlus.

Mida ootame[muuda lähteteksti]

Oodatud olid fotod nii teaduse tegijatest, uuritavatest objektidest kui ka teaduse tegemise protsessist üldisemalt.

Nagu ühele fotovõistlusele kohane, oodati hea kvaliteediga pilte. Tingimata oli vajalik täpne pildiinfo, et pilte saaks lugeda teadusfotodeks. Kirjelduste koostamisel soovitati vastata küsimustele nagu: "Mis või kes on pildil? Kuidas on foto saadud? Kus on foto tehtud? Millele peaks tähelepanu pöörama?".

Näide mittefotofailide kategoorias varasemal aastal esitatud failist: Maxim Bilovitskiy video hõbedakristallide kasvatamisest

Piltide puhul oli eelistatud originaalsuurus ja .JPG vorming (teiste meediafailide kategooriasse sobisid hästi ka .ogg videofailid, .png failid jm). Failidega pidid kaasas olema sobivad õigused nii Vikipeedias kui ka mujal kasutamiseks. Ei sobinud kasutusõiguse piiranguga pildid. Sobilik litsents oli näiteks CC BY 4.0, mille sai lisada fotode üleslaadimisel.

Rahvusvahelise võistluse reeglid on kirjas siin.

Rahvusvahelisel võistlusel on seitse kategooriat:

  • inimesed teaduses (People in Science),
  • mikroskoobipildid (Microscopy images),
  • muud meediafailid (Non-photographic media),
  • pildiseeriad (Image sets),
  • loodus (Wildlife & nature),
  • astronoomia (Astronomy) ja
  • üldkategooria (General category).

Võistlusel osalemiseks oli vajalik kasutajakonto olemasolu Vikipeedia keskkonnas. Konto saab luua siin.

Milliseid pilte esitada?[muuda lähteteksti]

Inimesed teaduses: Lauri Kulpsoo foto Tartu Ülikooli entomoloogia professorist Toomas Tammarust tema kabinetis Mikroskoobipildid: Heiti Pavese foto müürlooga tolmukast koos fikseerimisartefaktiga Looduspiltide kategooria: Veljo Runneli foto seoses kliimasoojenemisega hiljuti Eestisse jõudnud kahkjast niiduritsikast Astronoomia: Martin Marki foto Iriidiumi satelliidi sähvatusest kuuvalgel ööl Võrumaal Üldkategooria: Tõnu Pani foto Rõstla karjääri ennejääaegsest karstimaastikust

Lennart Lennuki fotoseeria nahkhiirte riiklikust seirest Eestis:

Žürii koosistumine

Eesti žüriisse kuulusid Jaak Kikas (esimees), Ivo Kruusamägi, Ulvar Käärt, Jaan-Juhan Oidermaa, Monika Reppo ja Urmas Tartes.

Fotovõistluse parimad tööd jõudsid ka teadusfoto näitusele

Valiti välja Eesti aasta teadusfotograaf ning pildid, mida saata edasi ülemaailmsesse finaali. Parimad teadusfotod on näha siit.

Varasemaid võitjaid: 2015, 2017 2019 ja 2021.

Võistluse lõpetamine ja võitjate autasustamine toimus 26. jaanuaril 2024 Kose Kultuurikeskuses. Autasustati iga võistluskategooria võitjat ning lisaks oli võistlusel mitmeid eriauhindu. Eriauhindadega panustasid ajakirjad Horisont ja Eesti Loodus ning kaartide loomisega tegelev ettevõte Regio. Kokku oli auhinnafond 1000 eurot.

Rahvusvahelised Wiki Science Competition võitjad selguvad kevadel 2024.

Pilte tulemuste väljakuulutamiselt[muuda lähteteksti]

Fotokonkursil osalemisega seotud küsimusi sai esitada siinse lehekülje arutelusse või Ivo Kruusamägile (ivo ätt wikimedia.ee).

Välislingid[muuda lähteteksti]