Maailma kõige enam külastatud kunstimuuseumide loend

Allikas: Vikipeedia
Mine navigeerimisribale Mine otsikasti
Louvre (Richelieu tiib)
Briti Muuseum, London, Ühendkuningriik
Metropolitan Museum of Art, New York, Ameerika Ühendriigid
Rahvusgalerii, London, Ühendkuningriik
Tate Modern, London, Ühendkuningriik
Rahvusgalerii, Washington, Ameerika Ühendriigid
Orsay muuseum, Pariis, Prantsusmaa
Prado muuseum, Madrid, Hispaania
Korea Rahvusmuuseum, Seoul, Lõuna-Korea
Ermitaaž, Peterburi, Venemaa
High kunstimuuseum, Atlanta, Ameerika Ühendriigid

Tabelis on loetletud maailma kõige enam külastatud kunstimuuseumid (see tähendab kõiki neid muuseume, milles on pandud välja mistahes vormis kunstiteoseid; mõned muuseumid, nagu Loodusloo muuseum, on jäetud välja). Loend tugineb ajalehe The Art Newspaper koostatud ja 2011. aasta aprillis avaldatud arvudele muuseumide külastatavuse kohta.[1] Suurima külastajate arvuga riik loendis on Ühendkuningriik. Kõige enam loendi esisaja muuseume asub Ameerika Ühendriikides.

Tabelist on jäetud välja mõned suuremad kunstimuuseumid, nagu Keelatud linn Pekingis, mida külastab igal aastal 7 miljonit inimest,[2][3] Prantsuse Ajaloomuuseum Versailles' lossis, 5 659 606 külastajaga aastas (2009),[4] Vatikani muuseumid Roomas, 5 078 004 külastajaga 2011. aastal[5] ja Rahvuslik Paleemuuseum Taipeis, 4 500 678 külastajaga 2013. aastal.[6]

Võrdluseks võib välja tuua, et Eesti kõige külastatum muuseum on Eesti Kunstimuuseum, mida külastas näiteks 2007. aastal 246 600 inimest. Kuna EKM koosneb mitmest filiaalist, siis nende kaupa on näitajad juba väiksemad. Näiteks Kumu külastati sel perioodil 111 600, Kadrioru Kunstimuuseumi 66 300 ja Niguliste muuseumi 51 600 korda.[7]

Koht Muuseum Linn Riik Külastajate arv
1
Louvre Pariis  Prantsusmaa 8 500 000
2
Briti Muuseum London  Suurbritannia 5 842 138
3
Metropolitani muuseum New York  Ameerika Ühendriigid 5 216 988
4
Tate Modern London  Suurbritannia 5 061 172
5
Rahvusgalerii London  Suurbritannia 4 954 914
6
Rahvuslik Kunstigalerii Washington  Ameerika Ühendriigid 4 775 114
7
New Yorgi kaasaegse kunsti muuseum New York  Ameerika Ühendriigid 3 131 238
8
Georges-Pompidou keskus Pariis  Prantsusmaa 3 130 000
9
Korea Rahvusmuuseum Seoul  Lõuna-Korea 3 067 909
10
Orsay muuseum Pariis  Prantsusmaa 2 985 510
11
Prado muuseum Madrid  Hispaania 2 732 000
12
Victoria ja Alberti muuseum London  Suurbritannia 2 629 065
13
Ermitaaž Peterburi  Venemaa 2 490 387
14
Brasiilia panga kultuurikeskus Rio de Janeiro  Brasiilia 2 317 772
15
Kuninganna Sofía muuseum Madrid  Hispaania 2 313 532
16
De Youngi muuseum San Francisco  Ameerika Ühendriigid 2 043 854
17
Tōkyō Rahvuslik kunstikeskus Tōkyō  Jaapan 2 027 980
18
Rahvuslik portreegalerii London  Suurbritannia 1 819 442
19
Tate Britain London  Suurbritannia 1 665 291
20
Uffizi galerii Firenze  Itaalia 1 651 210
21
Chicago Kunstiinstituut Chicago  Ameerika Ühendriigid 1 612 780
22
Gyeongju Rahvusmuuseum Gyeongju  Lõuna-Korea 1 491 582
23
Van Goghi muuseum Amsterdam  Holland 1 429 854
24
Picasso muuseum Barcelona  Hispaania 1 369 187
25
Akropoli muuseum Ateena  Kreeka 1 355 720
26
Quai Branly muuseum Pariis  Prantsusmaa 1 326 153
27
Milano kuningapalee Milano  Itaalia 1 300 000
28
Tretjakovi galerii Moskva  Venemaa 1 297 424
29
Residenzschloss Dresden  Saksamaa 1 286 733
30
Saatchi galerii London  Suurbritannia 1 271 301
31
Tōkyō Rahvusmuuseum Tōkyō  Jaapan 1 271 174
32
Brasiilia panga kultuurikeskus Brasília  Brasiilia 1 267 146
33
Getty muuseum
Getty villa
Los Angeles  Ameerika Ühendriigid 1 205 685
Blank.png405 710
34
Galleria dell’Accademia Firenze  Itaalia 1 170 933
35
Melbourne'i muuseum Melbourne  Austraalia 1 164 139
36
Rahvuslik Portreegalerii Washington  Ameerika Ühendriigid 1 144 494
37
Uus muuseum Berliin  Saksamaa 1 142 000
38
Kaunite kunstide muuseum Houston  Ameerika Ühendriigid 1 125 000
39
Solomon R. Guggenheimi muuseum New York  Ameerika Ühendriigid 1 105 352
40
Australian Centre for the Moving Image Melbourne  Austraalia 1 103 536
41
Smithsoniani Ameerika kunstimuuseum Washington  Ameerika Ühendriigid 1 100 000
42
Queenslandi Kaasaegse kunsti galerii Brisbane  Austraalia 1 089 691
43
Kelvingrove'i Kunstigalerii Glasgow  Suurbritannia 1 070 521
44
Ashmole'i muuseum Oxford  Suurbritannia 1 041 310
45
Pergamoni muuseum Berliin  Saksamaa 1 035 000
46
Kuninglik Kunstiakadeemia London  Suurbritannia 1 007 306
47
Kremli muuseum Moskva  Venemaa 1 006 738
48
Uus-Lõuna-Walesi Kunstigalerii Sydney  Austraalia 1 004 404
49
Šotimaa Rahvusgalerii Edinburgh  Suurbritannia 969 449
50
Berardo kollektsiooni muuseum Lissabon  Portugal 964 540
51
Guggenheimi muuseum Bilbaos Bilbao  Hispaania 956 417
52
Museo Nazionale di Castel Sant'Angelo Rooma  Itaalia 915 421
53
Los Angelese maakonna kunstimuuseum Los Angeles  Ameerika Ühendriigid 914 356
54
Kaunite kunstide muuseum Boston  Ameerika Ühendriigid 911 216
55
Amsterdami Riigimuuseum Amsterdam  Holland 900 000
56
Ontario Kunstigalerii Toronto  Kanada 878 478
57
Victoria Rahvusgalerii Melbourne  Austraalia 820 632
58
Brugge muuseum Bruges  Belgia 860 445
59
Pariisi linna kaasaegase kunsti muuseum Pariis  Prantsusmaa 849 983
60
Kataloonia Rahvuslik kunstimuuseum Barcelona  Hispaania 828 713
61
Thyssen-Bornemisza muuseum Madrid  Hispaania 821 099
62
Austraalia Rahvusgalerii Canberra  Austraalia 820 720
63
Belvedere Viin  Austria 812 522
64
Freeri kunstigalerii ja Arthur M. Sackleri galerii Washington  Ameerika Ühendriigid 795 627
65
Brasiilia panga kultuurikeskus São Paulo  Brasiilia 756 752
66
Queenslandi Kunstigalerii Brisbane  Austraalia 748 142
67
Iirimaa Rahvusgalerii Dublin  Iirimaa 736 855
68
Serpentine'i galerii London  Suurbritannia 736 072
69
Birminghami Muuseum ja Kunstigalerii Birmingham  Suurbritannia 730 971
70
Iisraeli Muuseum Jeruusalemm  Iisrael 718 000
71
Belgia Kuninglikud Kaunite kunstide muuseumid Brüssel  Belgia 715 313
72
Ian Potteri keskus: Victoria Rahvusgalerii – Austraalia Melbourne  Austraalia 717 676
73
San Francisco kaasaegse kunsti muuseum San Francisco  Ameerika Ühendriigid 700 000
74
São Paulo kunstimuuseum São Paulo  Brasiilia 661 038
75
Albertina muuseum Viin  Austria 655 598
76
Quirinale palee Rooma  Itaalia 655 000
77
Portselanimuuseum Firenze  Itaalia 652 164
78–79
Amsterdami Ermitaaž Amsterdam  Holland 650 000
78–79
Pompidou-Metzi keskus Metz  Prantsusmaa 650 000
80
İstanbuli Kaasaegse kunsti muuseum İstanbul  Türgi 634 900
81
Hirshhorni muuseum Washington  Ameerika Ühendriigid 620 774
82
Tate Liverpool Liverpool  Suurbritannia 615 596
83
Tel Avivi Kunstimuuseum Tel Aviv  Iisrael 610 000
84
Caserta Kuningapalee Caserta  Itaalia 601 614
85
Kaunite kunstide palee Brüssel  Belgia 589 345
86
Kaasaegse kunsti muuseum Sydney  Austraalia 578 913
87
Egiptuse muuseum Torino  Itaalia 576 200
88
Milano Triennaal Milano  Itaalia 559 615
89
Kunstiajaloo muuseum Viin  Austria 559 150
90
Louisiana Humlebæk  Taani 525 617
91
Gongju Rahvusmuuseum Gongju  Lõuna-Korea 551 922
92
Seattle'i Kunstimuuseum Seattle  Ameerika Ühendriigid 551 683
93
Lääne kunsti rahvusmuuseum Tōkyō  Jaapan 544 731
94
Montreali Kaunite kunstide muuseum Montreal  Kanada 538 180
95
Kyōto Rahvusmuuseum Kyōto  Jaapan 532 427
96
Kaunite kunstide muuseum Budapest  Ungari 525 556
97
Borghese galerii Rooma  Itaalia 518 369
98
High Kunstimuuseum Atlanta  Ameerika Ühendriigid 509 000
99
São Paulo pinakoteek São Paulo  Brasiilia 500 000
100
Galerie Alte Meister Dresden  Saksamaa 490 359
101
Kaasaegse kunsti muuseum, Stockholm Stockholm  Rootsi 486 523

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Exhibition and museum attendance figures 2010 (page 2)" (PDF). London: The Art Newspaper. aprill 2011. Vaadatud 17.04.2012. 
  2. Asia's most-visited tourist sites
  3. World Heritage Sites with one million visitors or more
  4. N
  5. Antonio Paolucci, Director of the Vatican Museums (11. jaanuar 2012). "Vatican Museums sold out". L'Osservatore Romano (Vatican City). Vaadatud 17.04.2012. 
  6. "National Palace Museum Annual Report 2013" (PDF). National Palace Museum. aprill 2014. lk 59. Vaadatud 5.09.2014. 
  7. Kultuuripärand – muuseumid lk 10–11

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]