Jelena Janković

Allikas: Vikipeedia
Jelena Janković

Jelena Janković 2007. aasta Dubai tenniseturniiril
Isikuandmed
Riik Serbia
Sünniaeg 28. veebruar 1985
Sünnikoht Belgrad
Pikkus 177 cm
Kaal 59 kg
Sportlaskarjäär
Profikarjääri algus 2000
Mängustiil paremakäeline
Auhinnaraha 9 089 259 $
Üksikmäng
Tulemused (võit–kaotus) 315-167
Turniirivõidud 15 WTA, 1 ITF
Kõrgeim koht edetabelis 1. (11. august 2008)
Suure slämmi turniirid üksikmängus
Austraalia poolfinaal (2008)
Prantsusmaa poolfinaal (2007, 2008)
Wimbledon 4. ring (2006, 2007, 2008)
USA finaal (2008)
Paarismäng
Tulemused (võit–kaotus) 34–53
Turniirivõidud 2 WTA
Kõrgeim koht edetabelis 43 (6. november 2006)
Andmeid on viimati muudetud 17. september 2008.

Jelena Janković (serbia keeles kirillitsas Јелена Јанковић; sündinud 28. veebruaril 1985 Belgradis) on Serbia tennisist.

Ta on võitnud kuus WTA turniiri ja oli 11.18. augustini 2008 WTA edetabelis esikohal.

Jelena Janković on WTA esiviieteistkümne hulka kuulunud alates 2006. aastast, mil ta jõudis esimest korda suure slämmi turniiri poolfinaali.

2007. aasta alguses sai temast WTA esikümne tennisist ning peale 2007. aasta Prantsusmaa lahtistel meistrivõistlustel poolfinaali jõudmisest kuulus ta maailma naistennisistide esikolmikusse.

Jelena Janković on võitnud Wimbledoni turniiri segapaarismängus koos inglase Jamie Murrayga 2007. aastal.

Nooruspõlv[muuda | muuda lähteteksti]

Janković õppis tennist Belgradi tenniseklubis Red Star. Juba kuuekuuse treeningu järel sai andekas tenniseneiu maitsta esimesi võite kohalikel turniiridel. Tema esimeseks turniiriks oli 1995. aasta Jugoslaavia meistrivõistlused, kus ta jõudis kuni 10-aastaste tüdrukute seas poolfinaali. 11-aastaselt sai temast Jugoslaavia meister kuni 12-aastaste seas ning lisaks sellele võitis ta prestiižse Limon Bowli karika Itaalias.

Varsti suundus ta end täiendama USAsse Florida osariiki, kus sai kutse Tenniseakadeemiasse kuulsalt Nick Bollettierilt. Sealt algas Jankovići tähelend maailma tugevamate naistennisistide sekka.

2001. aastal võitis ta Austraalia lahtiste meistrivõistluste juunioride turniiri ning tõusis nende seas esireketiks. Lisaks sellele oli ta juunioride finaalis nii USA lahtistel meistrivõistlustel kui ka Orange Bowlil. Järgmisel aastal sai Jankovićist elukutseline tennisist ning ta jõudis WTA edetabelis 197. kohale, olles mänginud vaid 8 mängu.

2002. aastal mängis ta Virginia turniiri finaalis ja Stanfordi turniiri veerandfinaalis, kus pidi alla vanduma belglanna Kim Clijstersile. Juba siis pidasid asjatundjad Jankovići üheks WTA esikümne soosikuks.

Profikarjäär[muuda | muuda lähteteksti]

2003. aasta[muuda | muuda lähteteksti]

2003. aasta novembris võitis Janković ITF turniiri Dubais ja pääses WTA saja parema hulka 90. kohale. Sellest ajast saati liikus Janković WTA esikümne suunas.

2004. aasta[muuda | muuda lähteteksti]

2004. aastat võib Jankovići tennisekarjääris pidada läbimurdeliseks. Austraalia lahtiste meistrivõistluste esimeses voorus saavutas ta oma esimese võidu esikümnesse kuuluva venelanna Jelena Dementjeva üle 6:1, 6:4.

Oma esimese WTA turniiri võitis ta 2004. aasta mais Budapestis. Seejärel võitis ta 2005. aasta Dubai, Sŏuli ja Birminghami turniiri. Dubai turniiri võiduga kerkis Jelena Janković WTA 20. kohale.

2006. aasta[muuda | muuda lähteteksti]

2006. aasta algas Jankovićile küllatki ebaõnnestunult – ta kaotas jaanuarist maini 10 mängu järjest. Mais jõudis ta Itaalia lahtiste meistrivõistluste (Rome Masters) finaali, kus pidi tunnistama Venus Williamsi paremust kolmes setis. Seejärel osales ta Strasbourgi tenniseturniiril, kus pidi teises setis andma loobumisvõidu Nicole Vaidišovále.

Prantsusmaa lahtistel meistrivõistlustel lülitas ta esimeses ringis konkurentsist välja 25. asetusega itaallanna Marion Bartoli, kuid kaotas esimese paigutusega prantslannale Amélie Mauresmole 3:6, 3:6.

Wimbledonis valmistas ta kohe esimeses ringis üllatuse ning võitis ameeriklanna Venus Williamsit, kuid pidi teises ringis tunnistama venelanna Anastassija Mõskina 4:6, 6:7 paremust.

Pärast Wimbledoni turniiri jõudis ta oma karjääri viiendasse WTA turniiri finaali, olles enne alistanud Sania Mirza, Ana Ivanovići ja poolfinaalis Serena Williamsi. Ta küll kaotas finaalis Jelena Dementjevale, kuid temast sai esimene tennisist, kes on alistanud ühel aastal mõlemad õed Williamsid.

2006. aasta USA lahtistel meistrivõistlustel jõudis ta Nicole Vaidišová, Svetlana Kuznetsova ja Jelena Dementjeva alistamisega veerandfinaali. Veerandfinaalis kaotas ta Justine Henin-Hardenne'ile 6:4, 4:6, 0:6, võites esimese seti 6:4 ja juhtides teises 4:2.

USA lahtiste meistrivõistluste järgsel turniiril Hiinas Tier II Hiina lahtistel meistrivõistlustel jõudis ta poolfinaali, kus kaotas Amélie Mauresmole 1:6, 6:3, 6:7.

Selle turniiri järel võttis Janković osa ka Guangzhou turniirist, kus jõudes poolfinaali pidi aga paraku andma loobumisvõidu venelanna Anna Tšakvetadzele teises setis seisul 0:2. Sel aastal järelejäänud neljast turniirist kolmel jõudis ta veerandfinaali.

2007. aasta[muuda | muuda lähteteksti]

2007. aastal võitis Jelena Janković karjääri teise Tier IV turniiri – ASB Classic Tournamenti Aucklandis Uus-Meremaal, võites finaalis venelanna Vera Zvonarjova. Lisaks jõudis ta järgmisel Tier II Medibank International turniiril samuti finaali, kus aga pidi alistuma Kim Clijstersile.

Järgnenud Austraalia lahtistel meistrivõistlustel jõudis ta neljandasse ringi, kus kaotas tulevasele võitjale Serena Williamsile 3:6, 2:6. Hoolimata kaotusest jõudis ta esimest korda WTA esikümnesse – 10. kohale.

Veebruaris 2007 jõudis Janković ilma raskusteta Dubai turniiri poolfinaali, kus aga andis vigastatuna loobumisvõidu Amélie Mauresmole. Järgnevalt jõudis ta Doha turniiril poolfinaali, kus kaotas Justine Henin-Hardenne'ile kolmesetilises mängus. Sellega ta tõusis WTA edetabeli 9.kohale.

Miami turniiril jõudis Jankovic kolmandasse ringi, kus ta pidi tunnistama itaallanna Mara Santangelo paremust kolmes setis.

Liivaväljakute hooaja 2007. aastal avas Jelena Janković Amelia Islandi turniiriga, kus veerandfinaali jõudnuna kaotas kaasmaalanna Ana Ivanovićile 5:7, 3:6.

Järgmisel turniiril Charlestonis USA-s võitis ta oma esimese Tier I taseme turniiri, alistades finaalis venelanna Marat Safini õe Dinara Safina 6:2, 6:2. Selle võiduga tõusis Jelena Janković 7. kohale WTA edetabelis.

Ta osales edukalt ka mõnel järgmisel turniiril, kus jõudis nii veerand- kui ka poolfinaali, kuid järgmise turniirivõidu viis ta koju Roomas toimunud Internazionali BNL d'Italia turniirilt, kus ta finaalis alistas teisena asetatud venelanna Svetlana Kuznetsova 7:5, 6:1. See võit tõstis ta WTA edetabelis 4. kohale.

Tal oli mais toimunud Prantsusmaa lahtistel meistrivõistlustel neljas asetus, kuid pidi poolfinaalis tunnistama Justine Henini paremust kahes setis 2:6, 2:6. Hoolimata kaotusest tõusis Janković edetabelis 3. kohale 11. juunil 2007.

Suure slämmi turniiri järel võitis Janković Birminghami WTA tenniseturniiri, kus ta võitis esimesena paigutatud venelanna Marija Šarapova tulemusega 4:6, 6:3, 7:5.

Wimbledoni turniiril jõudis Jelena Jankovič neljandasse ringi, kus pidi tunnistama prantslanna Marion Bartoli paremust 6:3, 5:7, 3:6. Samal aastal võitis ta aga segapaarismängus Jamie Murrayga selle turniiri, alistades finaalis viienda asetusega paari rootslase Jonas Björkmani ja austraallanna Alicia Moliki 6:4, 3:6, 6:1.

Neljanda suure slämmi turniiri, USA lahtiste meistrivõistluste eel koges Janković pingelisi ja raskemaid aegu – pidi võitlema haigustega, spekuleeriti ka tema väsimuse üle. Turniirivõite vahepeal ei lisandunud. Seda oli näha ka USA lahtistel meistrivõistlustel peetud mängudes, kus Janković jõudis aga hoolimata kõigest ikkagi veerandfinaali. Seal tuli tal võtta vastu kaotus Venus Williamsilt 6:4, 1:6, 6:7.

Seejärel suundus Serbia tenniseneiu Aasias toimuvatele turniiridele – 2007 Commonwealth Bank Tennis Classicu turniiril jõudis ta veerandfinaali, kuid kaotas seal endisele maailma esireketile Lindsay Davenportile 4:6, 6:2, 2:6. Pekingi turniiril jõudis ta finaali, kus pidi tunnistama Ungari tennisepiiga Ágnes Szávay paremust 6:7, 7:5, 2:6. Ta osales veel mõnel turniiril, kuid võitudeta.

Aastalõputurniir 2007. aasta WTA Tour Championshipsil Madridis, kuhu kutsutakse maailma jooksva edetabeli kaheksa paremat naistennisisti, kujunes talle aga katastroofiliseks. Täiesti üllatuslikult kaotas ta kõik kolm kohtumist: esimese Justine Heninile 2:6, 2:6; teise venelanna Anna Tšakvetadzele 4:6, 6:0, 3:6 ning kolmanda prantslanna Marion Bartolile (1:6, 0:1 loobumisvõit).

Pärast Madridi turniiri tehti Jankovićile ninaoperatsioon, sest teda kimbutasid hingamisprobleemid. See ravi sundis teda tennisest eemal olema kolm nädalat.

2008. aasta[muuda | muuda lähteteksti]

Jelena Janković 2008. aastal

Ehkki Janković oli aasta varem võitnud Uus-Meremaal toimuva Aucklandi turniiri, otsustas ta seekord osaleda hoopis Hopman Cupil koos kaasmaalase, meeste ATP kolmanda reketi Novak Đokovićiga. Hoolimata võistlemisest vigastusega jõudsid nad koos finaali, kus nad kaotasid USA paarile Serena Williams ja Mardy Fish.

Enne Austraalia lahtisi meistrivõistlusi osales ta 2008. aasta alguses Medibank Internationali turniiril, kus ta kaotas kolmandas ringis Nicole Vaidišovále.

2008. aasta Austraalia lahtistel meistrivõistlustel jõudis Janković poolfinaalini, kus pidi tunnistama venelanna Marija Šarapova paremust kahes setis 3:6, 1:6. Enne seda alistas ta veerandfinaalis kahes setis 2007. aasta meistri Serena Williamsi. See aasta oli aga selles mõttes Jankovićle positiivne, et esimest korda jõudis ta sel turniiril täiskasvanute arvestuses veerandfinaalist kaugemale.

18. mail 2008 võitis Janković profikarjääri kuuenda WTA turniiri, Roomas toimunud Internazionali BNL d'Italia. Finaalis alistas ta prantslanna Alizé Cornet' 6:2, 6:2.

Karjääri lõpp[muuda | muuda lähteteksti]

Oktoobris 2017 käis Janković seljaoperatsioonil, mistõttu ta 2018. ja 2019. aastal ei võistelnud. Mais 2018 läbis ta silmaoperatsiooni. Hiljem pikendas tema eemalolekut tippspordist koroonapandeemia. 2020. aastal (ehk pärast kolmeaastast võistluspausi) mängis ta Belgradis näidissegapaarismängu koos Novak Đokovićiga, kuid WTA turniiridel pole ta enam osalenud.

Eraelu[muuda | muuda lähteteksti]

Jelena Janković on sündinud Belgradis (endises Jugoslaavias, praeguses Serbias). Ta on majandusteadlaste Veselin ja Snežana Jankovići kolmas laps. Jelenal on vennad Marko ja Stefan.

Janković õpib Belgradis ülikoolis Megatrend univerzitet primenjenih nauka majandust.

Tennisemaailmas on tekitanud elevust seik 2007. aasta Wimbledoni turniiri segapaarismängu poolfinaalis, kus Janković palus enda kõrvale istuda ühel pallipoisil ning hakkas temaga rääkima, samal ajal kui tema mängukaaslane Briti tennisist Jamie Murray tualetipausil viibis. Pallipoiss lahkus, kui Murray tagasi tuli. Briti pressi arvates on Jankovićil Murrayga romantiline suhe, kuid kumbki pool pole seda kinnitanud.

Muu[muuda | muuda lähteteksti]

5. detsembrist 2007 on Jelena Janković Serbiast valitud UNICEF-i hea tahte saadik. Lisaks temale sai samal aastal sama auameti ka teine serblannast naistähtmängija Ana Ivanović.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]