Rist

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib kujundist; filmi kohta vaata artiklit Rist (film)

Rist on geomeetriline kujund, mis koosneb kahest ristuvast joonest, poolitades kas ühe või kaks joont keskelt kaheks võrdseks osaks. Tavaliselt jooksevad jooned horisontaalselt ja vertikaalselt. Kui jooned jooksevad aga diagonaalis, on tegemist Andrease ristiga.

Risti kui sümbolit on inimesed kasutanud sajandeid paljudes religioonides, eelkõige kristluses. Risti on tõlgendatud kui nelja põhielemendi sümbolit. Risti kasutatakse ka põhiilmakaarte jaotuses.

Kirjamärgid[muuda | muuda lähteteksti]

Riste kasutatakse kirjutamisel erinevatel eesmärkidel, eriti matemaatikas.

Embleemid ja sümbolid[muuda | muuda lähteteksti]

Risti nimi Kirjeldus Pilt
Ladina rist Ladina rist ehk crux ordinaria. Levinuim sümbol kristluses, mis tähistab Jeesuse ristisurma.
Ankh Ankh oli kasutusel egiptuse hieroglüüfina. Hieroglüüfina tähistas ankh alguses egiptusekeelset sõna ˁnḫ 'peegel' või 'pilt', aga hiljem sai elu tähistavaks sümboliks. Ladinakeelne nimetus on crux ansata.
Kopti ankh Kopti ankh on ankh, mis kujunes enne algupärast kopti risti varajastel gnostikutest Egiptuse kristlastel.
Algne kopti rist Algne kopti rist oli kasutusel Egiptuses.
Päikeserist Tuntud ka kui päikeseratas, päikeserist või Odini rist, kuna Odini sümbol Põhjamaade mütoloogias oli ringis asetsev rist. Seda kasutasid ka Ameerika pärismaalased, mis nende kultuuris tähendas suurt elu nõiaratast.
Keldi rist Keldi rist on tavapärane Iirimaa kirikutes ja surnuaedades.
Kopti rist Väike ring, millest väljuvad neli ühepikkust joont ja T-kujuliselt painutatud joont nurkadest, mis tähistavad Jeesuse risti löömiseks kasutatud naelu.
Canterbury rist Kasutusel anglikaani kirikus.
Kreeka rist Tuntud ka kui crux immissa quadrata.
Idarist Sümboliseerib hea võitu halva üle.
Püha Birgitta rist Tuntud igal pool Iirimaal.
Labarum Tuntud ka kui Kristuse monogramm Chrismon, Chi-Rho (hii-roo).
Lotringi rist
Maarja rist Traditsioonilise ladina risti kasutamine sümboliseerib katoliiklaste pühendumist neitsi Maarjale.
Skandinaavia rist Kasutusel Põhjamaade lippudel.
Provansi rist
Paavstirist Kolm joont sümboliseerivad paavsti kolme rolli: Rooma piiskop, Lääne patriarh ja püha Peetruse järglane.
Patriarhirist Sarnaneb traditsioonilise kristliku ristiga, kuid peamise põiktala kohal on teine, väiksem põiktala, mis sümboliseerib kõiki õigeusu kristlaste peapiiskoppe ja patriarhe. Õigeusu kirik kasutab ka risti, kus on ka kolmas, viltune põiklatt. See asub risti jala juures (vt Bütsantsi rist). Patriarhirist sarnaneb Lotringi ja Caravaca ristiga.
Punane rist Kasutusel maailmas kui meditsiini sümbol (vastavalt Punane kuusirp on kasutusel islamimaades ja Magen David Adom Iisraelis).
Andrease rist Kasutusel Šotimaa rahvuslipul ja Venemaa mereväelipul, kutsutakse ka vapiristiks. Püha Andreas olevat surnud märtrisurma sellisel ristil. Ka sümbolit X võib kutsuda Andrease ristiks.
Püha Jüri rist Kasutusel Inglismaa rahvuslipul ja Gruusia riigilipul.
Püha Patricku rist Iirimaa lipp koos Inglismaa lipu detailidega.
Püha Peetruse rist ehk tagurpidi rist Tagurpidi pööratud ladina rist, mis viitab sellele, et Peetrus suri märtrisurma, olles ristil pea alaspidi. Tänapäeval kasutavad seda antikristlased või satanistlikud grupid.
Pealuu ja ristatud kondid See pole küll otseselt rist, kuid sellel on kujutatud ristatud konte, mille peal on pealuu. Tavaliselt seondatakse seda piraatidega, kuid tegelikult ei kasutanud nood seda eriti sageli, sest igal laeval oli oma lipp, millel oli tihti kujutatud liivakella.
Varaste rist Tuntud ka kui Furka rist. Kahvli kujuga, meenutab tähte Y. [1]
Meremeeste rist Meremeeste rist on rist, mis on ankrukujuline.
Rõngasrist Rõngasrist ehk päikeseratas ehk päikeserist ehk ratasrist on rist, mis koosneb rõngast ja ristist. Näiteks Kareda vald kasutas oma vapil rõngasristi.

Lipud[muuda | muuda lähteteksti]

Risti on kujutatud paljude riikide lippudel. Tuntuimad neist on Skandinaavia riigid, mille risti tuntakse Skandinaavia ristina. Lõunapoolkera riikide hulgas on lippudel kasutusel Lõunarist. Alates 17. sajandist on Šveitsi lipul kujutatud võrdkülgne valge rist punasel ruudul. Organisatsioon Punane Rist võttis oma lipu kujutise Šveitsi lipu järgi.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]