Suurimate kõrbete loend

Allikas: Vikipeedia

See on nimekiri maailma kõrbetest suuruse järgi. See sisaldab kõiki kõrbeid, mis on suuremad kui 50 000 km².

Mõned maailma kõige suurematest kõrbetest

Nimekiri[muuda | muuda lähteteksti]

Koht Nimi Tüüp Pilt Ala (km²) Asukoht
1 Antarktika kõrb polaarne Antarctica 6400px from Blue Marble.jpg 13 829 430[1] Antarktika
2 Arktika polaarne Arctica surface.jpg 13 726 937[2] Alaska (Ameerika Ühendriigid), Kanada, Soome, Gröönimaa (Taani), Island, Norra, Venemaa ja Rootsi
3 Sahara subtroopiline Sahara satellite hires.jpg 9 100 000+[viide?] Alžeeria, Tšaad, Egiptus, Eritrea, Liibüa, Mali, Mauritaania, Maroko, Niger, Sudaan, Tuneesia ja Lääne-Sahara
4 Araabia kõrb subtroopiline Arabian Desert.png 2 330 000[3] Saudi Araabia, Jordaania, Iraak, Kuveit, Katar, Araabia Ühendemiraadid, Omaan ja Jeemen
5 Gobi kõrb külm talvine Gobi.png 1 300 000[viide?] Mongoolia ja Hiina
6 Kalahari kõrb subtroopiline Kalahari.png 900 000[viide?] Angola, Botswana, Namiibia ja Lõuna-Aafrika Vabariik
7 Patagoonia kõrb külm talvine Patagonian.png 670 000[viide?] Argentina ja Tšiili
8 Suur Victoria kõrb subtroopiline IBRA 6.1 Great Victoria Desert.png 647 000[2] Austraalia
9 Süüria kõrb subtroopiline Syrian Desert.png 520 000[2] Süüria, Jordaania ja Iraak
10 Suur nõgu külm talvine Greatbasinmap.png 492 000[2] Ameerika Ühendriigid
11 Chihuahua kõrb subtroopiline Chihuahua desert.jpg 450 000[2] Mehhiko ja Ameerika Ühendriigid
12 Suur Liivakõrb subtroopiline Australia deserts.PNG 400 000[2] Austraalia
13 Karakumi Kõrb külm talvine Karakum.png 350 000[2] Türkmenistan
14 Colorado platoo külm talvine Four corners.jpg 337 000[2] Ameerika Ühendriigid
15 Sonora kõrb subtropical Mojave-sonoran deserts.png 310 000[2] Mehhiko ja Ameerika Ühendriigid
16 Kõzõlkum külm talvine Kyzyl Kum.png 300 000[2] Kasahstan, Türkmenistan ja Usbekistan
17 Taklimakan külm talvine Taklamakan.png 270 000[viide?] Hiina
18 Thari kõrb subtroopiline Thar Desert satellite.jpg 200 000[4] India ja Pakistan
19 Gibsoni kõrb subtroopiline IBRA 6.1 Gibson Desert.png 155 000[viide?] Austraalia
20 Simpsoni kõrb subtroopiline Simpson-Desert-2007-12-16-NASA.jpg 145 000[2] Austraalia
21 Atacama kõrb jahe mereäärne Atacama.png 140 000[2] Tšiili ja Peruu
22 Namibi kõrb jahe mereäärne Namib desert MODIS.jpg 81 000[2] Angola ja Namiibia
23 Dasht-e Kavīr külm talvine Kavir.png 77 000[5] Iraan
24 Mojave kõrb subtroopiline Mojave-sonoran deserts.png 65 000[viide?] Ameerika Ühendriigid
25 Dasht-e Lūt külm talvine Dasht-e Lut Iran 2006-02-28 ISS012-E-18779.jpg 52 000[5] Iraan

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Ward, Paul (2001). Antarctica Fact File/
  2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 2,11 2,12 "Largest Desert in the World". Vaadatud 2011-12-27. 
  3. "Arabian Desert". Vaadatud 2007-12-28. 
  4. Thar Desert - Britannica Online Encyclopedia
  5. 5,0 5,1 Wright, John W. (ed.); Editors and reporters of The New York Times (2006). The New York Times Almanac (trükk: 2007). New York, New York: Penguin Books. p. 456. ISBN 0-14-303820-6.