Portaal:Toit/Valitud artikkel

Allikas: Vikipeedia

Soovita artiklit[muuda lähteteksti]

  1. Lisa uus valitud artikkel järjekorras järgmisele portaali alamlehele.
  2. Uuenda portaali pealehel mallis {{Portaalvasak4}} parameetri Valitud artikkel num väärtust (kasvata ühe võrra).

Valitud artiklid[muuda lähteteksti]

Portaal:Toit/Valitud artikkel/1

Wasabi sojakastmes
Wasabi sojakastmes

Sojakaste (hiina keeles jiàng yóu, 醬油; jaapani keeles shōyu, 醤油; korea keeles ganjang, 간장) on tume soolane maitsekaste, Aasia köögi äärmiselt oluline komponent.

Algselt Hiinast pärit sojakaste on sealt levinud Jaapanisse ning kogu Kagu-Aasiasse. Tänapäeval kasutab sojakastet ka terve läänemaailm.

Kaste valmistatakse küpsetatud sojaubade fermenteerimisel teravilja (tavaliselt nisu, kuid ka odra või riisi) ning soolaga. Sojaubadelt saab kaste oma erilise maitse, nisu lisab magusust ja aroomi, sool aga on abiks laagerdumisprotsessi juures. Sojakastme kvaliteet sõltub suurel määral tema valmistamisprotsessist ning toorainest. Loe edasi ...


Portaal:Toit/Valitud artikkel/2

Kama ehk kamajahu (rannikumurdes talkuna, Setumaal tolohkna, tolokna) on keedetud, kuivatatud ja jahvatatud segaviljast jäme jahu. Kamajahu on segu jämejahvatatud ja pruunistatud kaunviljast ja teraviljadest. Kama iseloomulikuks koostisosaks on hernejahu. Teraviljadest on koostises rukis ja oder, tänapäeval ka nisu.

Tavaliselt süüakse (juuakse) kama hapupiima, keefiri või jogurtiga. Kamast tehakse hapukoort lisades kamakäkke. Loe edasi ...


Portaal:Toit/Valitud artikkel/3

Poest ostetud karjala pirukas

Karjala pirukas (soome keeles karjalanpiirakka; karjala keeles kalittoa; livviko keeles šipainiekku) on traditsiooniline karjala väike pirukas ehk väikesed täidisega pirukad, pealt katteta. Tänapäeval on need levinud kogu Soomes ja mujalgi.

Traditsiooniliselt küpsetati nende pirukate õhuke koorik hapendamata rukkijahutainast. Põhja- ja Laadoga-Karjalas lisati ka nisujahu. Täidiseks kasutati odratanguputru või kama. 19. sajandil hakati täidisena kasutama kartuli- ja tatraputru, veel hiljem ka riisi- ja hirsiputru.

Tänapäeval valmistatakse karjala pirukad kõige sagedamini rukkijahust ja riisipudrutäidisega. Euroopa Liidu tootemääratluse järgi peab karjala piruka tainast vähemalt poole moodustama rukkijahu ning täidiseks võib olla vaid odratangu-, riisi- või kartulipuder. Leidub küll ka porganditäidisega pirukaid.

Karjala vanasõna ütleb: "Kalittoa kyzyy kaheksoa", mis tähendab, et karjala pirukate tegemiseks on vaja kaheksat komponenti: jahu, vett, hapupiima, soola, piima, võid, koort ja täidist. Täidist valmistati kartulitest, kruupidest ja kamajahust. Loe edasi ...


Portaal:Toit/Valitud artikkel/4

Portaal:Toit/Valitud artikkel/4


Portaal:Toit/Valitud artikkel/5

Portaal:Toit/Valitud artikkel/5


Portaal:Toit/Valitud artikkel/6

Portaal:Toit/Valitud artikkel/6