Karjala pirukas

Allikas: Vikipeedia
Poest ostetud Karjala pirukas

Karjala pirukas (soome keeles karjalanpiirakka; karjala keeles kalittoa; livviko keeles šipainiekku) on traditsiooniline Karjala väike pirukas ehk väikesed täidisega pirukad, pealt katteta. Tänapäeval on need levinud kogu Soomes ja mujalgi.

Traditsiooniliselt küpsetati nende pirukate õhuke koorik hapendamata rukkijahutainast. Põhja- ja Laadoga-Karjalas lisati ka nisujahu. Täidiseks kasutati odratanguputru või kama. 19. sajandil hakati täidisena kasutama kartuli- ja tatraputru, veel hiljem ka riisi- ja hirsiputru.

Tänapäeval valmistatakse Karjala pirukad kõige sagedamini rukkijahust ja riisipudrutäidisega. Euroopa Liidu tootemääratluse järgi peab Karjala piruka tainas vähemalt poole moodustama rukkijahu ning täidiseks võib olla vaid odratangu-, riisi- või kartulipuder. Leidub küll ka porganditäidisega pirukaid.

Karjala vanasõna ütleb: "Kalittoa kyzyy kaheksoa", mis tähendab, et Karjala pirukate tegemiseks on vaja kaheksat komponenti: jahu, vett, hapupiima, soola, piima, võid, koort ja täidist. Täidis valmistati kartulitest, kruupidest ja kamajahust.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]