Suurbritannia peaminister

Allikas: Vikipeedia
Suurbritannia peaminister
Prime Minister of the United Kingdom
Tema Majesteedi valitsuse vapp
Suurbritannia lipp
Praegu ametis
Rishi Sunak
alates 25. oktoobrist 2022
Tüüp valitsusjuht
Residents Downing Street 10
Ametisse nimetaja Suurbritannia monarh
Palk 157 372 GBP aastas
Veebileht Downing Street 10

Suurbritannia peaminister (inglise keeles Prime Minister of the United Kingdom; mitteametlikult lühendatult PM) on Suurbritannia valitsuse juht.

Peaminister juhib nii täidesaatvat kui ka seadusandlikku ametikohta ning koos oma valitsusega (mis koosneb kõigist kõrgematest ministritest, kellest enamik on valitsusasutuste juhid) vastutavad kollektiivselt oma poliitika ja tegevuse eest monarhile, parlamendile, nende valitsusele, erakonnale ja lõpuks valijaskonnale. Peaministri büroo on üks suuremaid riigiasutusi.

Peaministri büroo ei ole loodud ühegi põhikirja või põhiseadusliku dokumendi järgi, vaid eksisteerib pikaajaliselt sõlmitud konventsiooniga, mis näeb ette, et monarh peab määrama peaministriks isiku, kes tõenäoliselt hakkab täitma House of Commonsi usaldust; see isik on tavaliselt erakondade või parteide koalitsioonide juht, kellel on selles istungisaalis kõige rohkem kohti. Peaministri seisukohta ei loodud; see on arenenud aeglaselt ja ebaühtlaselt üle kolmesaja aasta seoses arvukate parlamendi tegude, poliitiliste arengute ja ajalooõnnetuste tõttu. Seetõttu on kontor kõige paremini mõistetav ajaloolisest perspektiivist. Ametikohtade päritolu leidub põhiseaduslikes muudatustes, mis toimusid revolutsioonilise lahenduse ajal (1688–1720) ja sellest tulenev poliitilise võimu muutumine suveräänsest parlamendist. Kuigi suveräänsele riigile ei antud iidseid eesõigusi ja seaduslikult jäi see valitsusjuhiks, muutus poliitiliselt järk-järgult vajalikuks, et seda saaks valitseda peaministri kaudu, kes võiks saavutada parlamendi enamust.

Praegune peaminister Rishi Sunak on ametis alates 25. oktoobrist 2022, mil ta asus senise peaministri Liz Trussi asemel Konservatiivse Partei juhiks.