Herta Müller

Allikas: Vikipeedia
Herta Müller
Sünniaeg 17. august 1953 (70-aastane)
Autasud Nobeli kirjandusauhind
Autogramm
Herta Müller (2019)

Herta Müller (sündinud 17. augustil 1953 Rumeenias Timiși maakonnas Niţchidorfis) on Rumeenia päritolu saksa kirjanik, 2009. aasta Nobeli kirjandusauhinna võitja.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Müller sündis Lääne-Rumeenias Banaadis külas, mis kuni 1980-ndateni oli saksakeelne küla. Rumeenia keelt õppis ta alles algkoolis. Ta õppis Timişoara ülikoolis germanistikat ja rumeenia kirjandust.

Müller alustas tööd tehases tõlgina, aga vallandati 1979, kui ta keeldus Securitatega koostööd tegemast. Seejärel töötas ta lasteaias ja andis saksa keele eratunde.

1985 lükati tagasi tema palve asuda elama Lääne-Saksamaale. Siiski sai ta kaks aastat hiljem selle loa. Ta asus koos oma abikaasaga elama Lääne-Berliini, kus nad elavad tänapäevani. Pärast emigreerumist töötas ta nii Saksamaa kui välismaa ülikoolides lektorina.

1995 valiti ta Saksa Keele ja Luule Akadeemiasse ja sellele järgnesid teised auametid. 1997 loobus ta kohast PEN-klubis protestiks Ida- ja Lääne-Saksamaa PEN-klubide ühendamise vastu.

Looming[muuda | muuda lähteteksti]

Herta Müller esinemas Eesti Rahvusraamatukogus 16. aprillil 2011
Foto: Ave Maria Mõistlik

Herta Mülleri esimene romaan "Niederungen" ilmus tsenseerituna 1982. aastal Rumeenias saksa keeles. See käsitles elu saksa kultuuri mõju all olevas Banaadis lapse pilgu läbi. Tema ülejäänud teosed on mõeldud täiskasvanutele. Peaaegu kõik tema teosed käsitlevad sakslaste elu Rumeenias, neile osaks saavaid alandusi ja nende katseid emigreeruda. Müller on olnud viljakas kirjanik, keskmiselt igal aastal ilmub temalt uus teos. Aastal 1986 ilmus "Der Mensch ist ein großer Fasan auf der Welt", 1993 "Der Wächter nimmt seinen Kamm", 1996 "Herztier" ja 2003. aastal "Der König verneigt sich und tötet".

Teosed eesti keeles[muuda | muuda lähteteksti]

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]