Gerald Ford: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
Charlemagne3 (arutelu | kaastöö)
Lisasin peatüki "tegevus presidendina"
4. rida: 4. rida:
Gerald Ford oli ainuke Ameerika Ühendriikide president, keda ei olnud valitud presidendiks või asepresidendiks. [[Richard Nixon]] määras ta oma asepresidendiks pärast [[Spiro Agnew]]' tagasiastumist. Pärast Nixoni tagasiastumist [[Watergate'i afäär]]i tõttu sai Gerald Ford presidendiks.
Gerald Ford oli ainuke Ameerika Ühendriikide president, keda ei olnud valitud presidendiks või asepresidendiks. [[Richard Nixon]] määras ta oma asepresidendiks pärast [[Spiro Agnew]]' tagasiastumist. Pärast Nixoni tagasiastumist [[Watergate'i afäär]]i tõttu sai Gerald Ford presidendiks.


== Tegevus presidendina ==
==Tunnustused==
Välispoliitikas jätkas Gerald Ford Nixoni alustatud nn "[[Pingelõdvendus|pingelõdvenduspoliitikat]]". 1975 kirjutas Ford alla [[Helsingi lepped|Helsingi lepetele]], mille eesmärk oli edendada idabloki ja läänebloki ning USA ja NSV Liidu vahelist koostööd ning vähendada võidurelvastumist Külmas sõjas. Samal aastal, 1975, lõppeb ka [[Vietnami sõda]] kommunistide võiduga - sellega tõmbub USA täielikult tagasi kagu-Aasia piirkonnast. Seejärel muutusid kommunistlikuks Kagu-Aasias ka [[Kambodža]] ning [[Laos]].

Sisepoliitikas oli Ameerika Ühendriikidel Fordi valitsusajal raske aeg - naftahindade tõusu tõttu oli USA'd tabanud läbi aegade üks suurimaid [[Majanduskriis|majanduskriise]], majandus oli stagnatsioonis, inflatsioon ja tööpuudus kasvasid.

Oma ametiaja lõpus Ford ei olnud eriti populaarne. Ameeriklased olid [[Pingelõdvendus|pingelõdvenduspoliitikas]] pettunud, pärast Vietnami sõja kaotust oli saadud suur löök Külma sõja võitluses Kagu-Aasias. Sisepoliitilselt häiris ameeriklasi aga majanduskriis, mida Ford ei olnud suutnud ületada. Seetõttu ei õnnestu Fordil teiseks ametiajaks presidendiks saada, 1977 valitakse tema asemele presidendiks [[Jimmy Carter|Jimmy Carter.]]

=== Tunnustused ===
*1996 [[Maarjamaa Risti I klassi teenetemärk]]
*1996 [[Maarjamaa Risti I klassi teenetemärk]]



Redaktsioon: 25. jaanuar 2017, kell 15:24

Gerald Ford

Gerald Rudolph Ford (sünninimega Leslie Lynch King, Jr.; 14. juuli 1913 Omaha, Nebraska26. detsember 2006 Rancho Mirage, California) oli Ameerika Ühendriikide 38. president. Ta oli ametis aastail 19741977.

Gerald Ford oli ainuke Ameerika Ühendriikide president, keda ei olnud valitud presidendiks või asepresidendiks. Richard Nixon määras ta oma asepresidendiks pärast Spiro Agnew' tagasiastumist. Pärast Nixoni tagasiastumist Watergate'i afääri tõttu sai Gerald Ford presidendiks.

Tegevus presidendina

Välispoliitikas jätkas Gerald Ford Nixoni alustatud nn "pingelõdvenduspoliitikat". 1975 kirjutas Ford alla Helsingi lepetele, mille eesmärk oli edendada idabloki ja läänebloki ning USA ja NSV Liidu vahelist koostööd ning vähendada võidurelvastumist Külmas sõjas. Samal aastal, 1975, lõppeb ka Vietnami sõda kommunistide võiduga - sellega tõmbub USA täielikult tagasi kagu-Aasia piirkonnast. Seejärel muutusid kommunistlikuks Kagu-Aasias ka Kambodža ning Laos.

Sisepoliitikas oli Ameerika Ühendriikidel Fordi valitsusajal raske aeg - naftahindade tõusu tõttu oli USA'd tabanud läbi aegade üks suurimaid majanduskriise, majandus oli stagnatsioonis, inflatsioon ja tööpuudus kasvasid.

Oma ametiaja lõpus Ford ei olnud eriti populaarne. Ameeriklased olid pingelõdvenduspoliitikas pettunud, pärast Vietnami sõja kaotust oli saadud suur löök Külma sõja võitluses Kagu-Aasias. Sisepoliitilselt häiris ameeriklasi aga majanduskriis, mida Ford ei olnud suutnud ületada. Seetõttu ei õnnestu Fordil teiseks ametiajaks presidendiks saada, 1977 valitakse tema asemele presidendiks Jimmy Carter.

Tunnustused

Eelnev
Richard Nixon
Ameerika Ühendriikide president
19741977
Järgnev
Jimmy Carter