Väliseesti külade loend

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Välismaa eesti külade loend)
Jump to navigation Jump to search

Eesti külad välismaal on loend väljaspool Eestit asuvatest eestlaste küladest.

Ameerika Ühendriikides[muuda | muuda lähteteksti]

  • Estonia (New Yorgi osariigis)
  • Estonia (Texase osariigis, San Antonios)[1]

Austraalias[muuda | muuda lähteteksti]

Gruusias[muuda | muuda lähteteksti]

Abhaasias:

Soomes[muuda | muuda lähteteksti]

Türgis[muuda | muuda lähteteksti]

Ukrainas[muuda | muuda lähteteksti]

Krimmis:

Next.svg Pikemalt artiklis Eestlased Krimmis

Eesti kool asub Oleksandrivkas (ka Aleksandrovka)

Venemaal[muuda | muuda lähteteksti]

Next.svg Pikemalt artiklis eestlased Venemaal

Pihkvamaal ja Ingeris[muuda | muuda lähteteksti]

Tveri oblast[muuda | muuda lähteteksti]

Vitebski kubermang[muuda | muuda lähteteksti]

Viciebski kubermangus Krasnogorodskoje ümbruses, praeguse Läti, Valgevene ja Venemaa piiril elas väljarännanud eestlaste rühm Kraasna maarahvas[5].

Vjatka kubermang[muuda | muuda lähteteksti]

Samara kubermang[muuda | muuda lähteteksti]

Kaukaasias[muuda | muuda lähteteksti]

Kalmõkkia Vabariigis

Karatšai-Tšerkessia Vabariigis

  • Hussõ-Kardonik (Хуса-Кардоник)

Krasnodari krais:

  • Eesti Aiake (Estosadok)
  • Punase Lageda (vene Krasnaja Poljana)
  • Livo(o)nia (vene Ливонское, tänapäeval Novourupskoje Новоурупское; saksa Libental)
  • Uus-Eesti (vene Novo-Estonka; endine)[6]
  • Eesti-Maruhha. Selle elanikud viidi 1923. aastal kolme uude külla:

Stavropoli krais:

Siberis[muuda | muuda lähteteksti]

Altai krais:

Krasnojarski krais:

Kemerovo oblastis:

Tomski kubermangus:

Novosibirski oblastis:

Omski oblastis:

Kirovi oblast

Kaug-Idas[muuda | muuda lähteteksti]

Primorje krais:

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Estonia asundus.
  2. Krimmi stepikülas Eesti asja ajamas, Õpetajate Leht, 16. aprill 2010
  3. Venemaal üks Eesti mälestusmärk jälle rohkem – kalmistu Tveri oblastis
  4. Venemaal Tveri kubermangus (oblastis) asunud eesti asunduse Nurmekunde ajalugu
  5. Kes oli Lutsi ja Kraasna maarahvas?, Saarte Hääl, 22. november 2010
  6. Hilda Sabbo, Häving, Tallinn, Olion, 1990
  7. 7,0 7,1 7,2 7,3 ОПТАЦИОННАЯ КАМПАНИЯ И ЭВАКУАЦИЯ ГРАЖДАН ПРИБАЛТИЙСКИХ ГОСУДАРСТВ НА ИСТОРИЧЕСКУЮ РОДИНУ В НАЧАЛЕ 1920–Х ГОДОВИ.
  8. Jaanus Piirsalu, Siberi setudel nüüd suurem ja uhkem muuseum!
  9. Jaanus Piirsalu ,Imesta või oimetuks – setu küla ja keel keset Siberit
  10. Kabritski küla saatusest.
  11. Из истории заселения юга Енисейской губернии народами Прибалтики
  12. Остров эстонской культуры
  13. 13,0 13,1 13,2 13,3 13,4 13,5 13,6 13,7 13,8 13,9 И.В. Нам, Н.И. Наумова. ЭСТОНЦЫ ТОМСКОЙ ГУБЕРНИИ: ОСОБЕННОСТИ НАЦИОНАЛЬНОЙ САМООРГАНИЗАЦИИ (1917–1919 гг.)
  14. Anu Korb, Ajalugu ja pärimus: Siberi eestlaste jutud oma esivanematest, www.folklore.ee
  15. И.В. ЛОТКИН. ПРИБАЛТИЙСКАЯ ДИАСПОРА СИБИРИ: ИСТОРИЯ И СОВРЕМЕННОСТЬ
  16. Venemaal Omski oblastis põles maha kolmandik Estonka külast, DELFI.ee, 11. mai 2011
  17. Эстонская секция, год 1922–й

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • Jüri Meomuttel: Eesti asunikud laialises Wene riigis (PDF ja DjVu). Esimene katse sõnumid kõikide Eesti asunduste üle tuua, Tartu, Postimees, 1900.
  • August Nigol: Eesti asundused ja asupaigad Wenemaal, Tartu: Eesti Kirjastuse-Ühisuse "Postimehe" trükk, 1918
  • August Nigol: Eesti asundused ja asupaigad Wenemaal (PDF ja DjVu), Tartu, Eesti Kirjanduse Seltsi Kodumaa Tundmaõppimise Toimekonna toimetised nr. 1, 1918
  • Гаупт В. Колония ссыльных лютеранского исповедания в Шушенской волости Минусинского округа // Русское географическое общество. Записки Сибирского отдела. Иркутск, 1864. № 7. C. 16–31;
  • Гаупт В. Состояние колоний ссыльных лютеранского исповедания в Шушенской волости Минусинского округа. 1850–1865 гг. // Вторая памятная книга Енисейской губернии на 1865 и 1866 гг. СПб., 1865. С. 58–78.
  • Ядринцев Н.М. Рига, Ревель, Нарва и Гельсингфорс в Сибири // Неделя. 1878. № 3.
  • Eesti asunduskülade kirjeldus tegevuse kohta; 05.10.1917; Saaga ERA.3372.1.7:1

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]