Pihkva rahukonverents

Allikas: Vikipeedia
Eesti Vabadussõda
Eesti Vabadussõda
Toimumisaeg 28. november 19182. veebruar 1920
Toimumiskoht Eesti, Läti, Ingerimaa, Pihkva kubermang
Tulemus Eesti võit
Territoriaalsed
muudatused
Eesti iseseisvumine
Osalised
 Eesti Nõukogude Venemaa Nõukogude Venemaa

Pihkva rahukonverents oli 16.–18. septembril 1919 Pihkvas toimunud vaherahuläbirääkimised Eesti Vabariigi ja Vene SFNV esindajate vahel Eesti Vabadussõja lõpetamiseks.

Rahukonverentsi korraldamise aluseks oli 31. augustil 1919 Vene SFNV poolt tehtud rahuläbirääkimiste initsiatiivettepanek. Rahuläbirääkimiste eesmärgiks oli Vene SFNV-l separaatrahu sõlmimine Eestiga, eesmärgiga nõrgendada Nõukogude Venemaa vastast sõjalist blokki, kuhu kuulusid Nõukogude Venemaaga sõdivad ja oma iseseisvust kaitsevad: Soome, Eesti, Läti, Leedu, Ukraina ja Poola.

Eestipoolseteks rahukonverentsi osalisteks olid Eesti valitsuskoalitsiooni parteide esindajad:

Vene SFNV esindajateks rahukonverentsil olid:

Soome, Eesti, Läti ja Leedu pea- ja välisministrite konverentsil, mis Eesti kutsel oli peetud Tallinnas 14.–16. septembrini 1919, otsustati, et rahuläbirääkimisi Nõukogude Venemaaga peetakse üheskoos.

Vaherahurääkimised katkesid, kuna Eesti delegatsioon esitas nõudmise sõlmida vaherahukokkulepe ühiselt koos Läti, Leedu ja Soome valitsustega, Nõukogude Venemaa oli teinud ettepaneku Soomele, Lätile ja Leedule astuda läbirääkimistesse rahutegemiseks, kuid kuna polnud veel saanud vastust, siis katkestati vaherahuläbirääkimised Eesti ja Nõukogude Venemaa vahel 18. septembril 1919.

29. septembrist kuni 1. oktoobrini 1919 peeti Tartus Eesti, Läti ja Leedu valitsuste ühine Balti riikide konverents, millel koostati teadaanne Nõukogude Venemaa välisasjade rahvakomissarile Georgi Tšitšerinile ja saadeti nende kolme riigi välisministrite allkirjadega 4. oktoobril ühises telegrammis, milles nende riikide valitsused teatasid, et nad on valmis astuma Nõukogude Venemaa valitsusega läbirääkimistesse rahulepingu sõlmimise üle Tartus.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]