Boheemlane: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
AvicBot (arutelu | kaastöö)
P r2.6.5) (Robot: lisatud ko:보헤미아니즘
RedBot (arutelu | kaastöö)
P r2.7.2) (Robot: lisatud hr:Boem
25. rida: 25. rida:
[[ko:보헤미아니즘]]
[[ko:보헤미아니즘]]
[[hi:बोहीमियनवाद]]
[[hi:बोहीमियनवाद]]
[[hr:Boem]]
[[it:Bohème (movimento artistico)]]
[[it:Bohème (movimento artistico)]]
[[he:בוהמה]]
[[he:בוהמה]]

Redaktsioon: 21. august 2012, kell 22:40

William-Adolphe Bouguereau (1825-1905), "The Bohemian" (1890)

Boheemlane on loomingulise ja/või intellektuaalse kalduvusega inimene, kes elab ja käitub väljaspool konventsionaalse käitumise kriteeriume.

Sõna boheemlane on algselt tulnud prantsuse keelsest sõnast, mis tähendas "mustlane". Algselt nimetati boheemlasteks vaba vaimuga rändavaid mustlashingi (eriti neid, kes olid pärit Böömimaalt (ladina Bohemia)), autsaidereid, kes olid eraldunud konventsionaalsest ühiskonnast ja keda selle vastuvõtmatus nende suhtes üldse ei häirinud. Böömimaal võis tol ajal elada ja töötada odavalt ning käituda ebakonventsionaalselt, mis oli viljakas pinnas uute eluviiside vohamiseks. "Vabade hingede" kollektiiv väljaspool ühiskonda.

Tänapäeval kasutatakse seda väljendit kunstiga tegelevate või lihtsalt loominguliste inimeste kohta. Tavaarusaamades on selline inimene muretu ja ebakorrapärase eluviisiga, üldjuhul iseloomustab teda paindlikkus, tolerants, innovaatilisus ja romantika. Boheemlaslik välimus vihjab mugavale riietusstiilile näiteks kampsuni, salli ja baretiga.

Stiili viljelejaid jagatakse viide suuremasse gruppi: nouveau, mustlas, biitnikud, zen (hipi) ja dändi.

Boheemluse manifesti on raske luua, kuna tänapäeva boheemlasi ei saa klassifitseerida. Erinevad boheemlaskultuurid segunevad individuaalse suva järgi.