Portaal:Biograafiad

Allikas: Vikipeedia
Pildid, videod ja helifailid CommonsisLaadi uut sisu

Esiletõstetud artikkel

Nadežda Durova ohvitserivormis

Nadežda Andrejevna Durova (vene keeles Надежда Андреевна Дурова; 30. september 1783 (vkj 17. september) Kiiev2. aprill (vkj 21. märts) 1866 Jelabuga) oli Venemaa sõjaväelane ja kirjanik, esimene naissoost ohvitser Venemaal.

Oma eluajal oli ta tuntud eelkõige varjunimede Aleksandr Sokolov (kasutas 18061807) ja Aleksandr Aleksandrov (kasutas 18071866) all.

Nadežda Durova oli husaariohvitser Andrei Vassiljevitš Durovi ja tema abikaasa, ukraina aadlike Aleksandrovitšite suguvõsast põlvneva Nadežda Ivanovna Durova esimene laps. Tütre sünd oli emale pettumus, sest ta oli lootnud poja abil lepitada oma isa, kes polnud talle kunagi andestanud salaja sõlmitud kihlust ja hilisemat abielu ohvitser Duroviga. Loe edasi ...

Esiletõstetud pilt

Wojciech Kilar (17. juuli 1932 Lviv29. detsember 2013 Katowice) oli poola pianist ja helilooja, üks silmapaistvaimaid filmimuusika loojaid.

Täna sündinud

 Pikemalt artiklis sündinud 19. märtsil

Biograafiaportaalist

Biograafia on isiku eluloo kirjeldus.

See on rohkem kui lihtsalt nimekiri neutraalsetest faktidest (sünd, haridus, töö, suhted, surm jne) – see kujutab ka portreeritava kogemusi neist sündmustest. Erinevalt profiilist ja CV'st jutustab biograafia inimese lugu, peatudes mitmetel tema elu tahkudel, sisaldades tihti ka intiimseid detaile ja iseloomu analüüsi.

Teost võib lugeda biograafiliseks kui see hõlmab kogu käsitletava inimese elu. Biograafilised teosed pole tavaliselt ilukirjanduslikud.

Tavaliselt on biograafia avaldatud raamatuna, esseena või mõnes muus vormingus (nt. film). Antud juhul on biograafiad avaldatud entsüklopeediaartiklitena eestikeelse Vikipeedia veergudel.

Biograafiaportaalist leiad palju suuniseid põnevatele ja inforikastele artiklitele. Portaal avati 3. augustil 2008 ning kaasajastati aprillis 2015. Oled oodatud seda ning biograafiateemalisi artikleid täiustama!

Kategooriad

Biograafiate loendid

Kuidas saad aidata?