Dinara Safina

Allikas: Vikipeedia
Dinara Safina 2007. aasta
Austraalia lahtistel meistrivõistlustel
tennises
avaringis
Hõbe 2008 naisüksikmäng

Dinara Safina (tatari keeles Динара Мөбин кызы Сафина; Dinara Möbin qızı Safina; vene keeles Динара Мубиновна Сафина[1] (Dinara Mubinovna Safina; käibel on ka venepärane isanimi Михайловна (Mihhailovna)); sündinud 27. aprillil 1986 Moskvas) on tatarlasest Venemaa endine tennisist, endine maailma esinumber.

Tema vanem vend on endine maailma tennise esinumber Marat Safin. Marat ja Dinara on ainsad vend ja õde, kes mõlemad tõusnud tennises maailma esinumbriks.

Safina esimene treener oli tema ema Rauza Islanova. Tema isa oli Spartaki tenniseklubi direktor. Kui ta oli 8-aastane, kolis pere Valenciasse ning seetõttu räägib Safina lisaks vene keelele vabalt ka hispaania ja inglise keelt.

2001 saavutas ta esimest korda suurt edu, kui jõudis Wimbledoni tenniseturniiril tüdrukute finaali.

7. märtsi 2010 seisuga on ta jõudnud WTA turniiridel 24 korda finaali ja võitnud 12 korda. Esimest korda jõudis ta WTA turniiri finaali 27. juulil 2002 Sopotis ja alistas seal Henrieta Nagyová 6:3, 4:0. Naispaarismängus on ta finaali jõudnud 9 korda, neist 8 korda on ta võitnud. 3 korda on ta finaalis mänginud sloveeni Katarina Srebotnikuga ja ülejäänud kordadel alati erineva partneriga. Esimest korda jõudis ta finaali 26. septembril 2004 Pekingis ja võitis koos šveitslanna Emmanuelle Gagliardiga Argentina-Colombia paari Gisela Dulko – Maria Vento-Kabchi 6:4, 6:4.

Suure slämmi turniiril on ta mänginud üksikmängus finaalis kolm korda ja alati kaotanud: 2008 Prantsusmaa lahtistel Ana Ivanovićile 3:6, 4:6, 2009 Austraalia lahtistel Serena Williamsile 0:6, 3:6 ja Prantsusmaa lahtistel Svetlana Kuznetsovale 4:6, 2:6. Kaks korda on ta mänginud naispaarismängus suure slämmi turniiri finaalis: 2006 kaotas ta koos Katarina Srebotnikuga Nataly Dechyle ja Vera Zvonarjovale 6:7, 5:7, 2007 võitis koos Dechyga USA lahtistel Taiwani paari Yung-Jan Chan – Chia-Jung Chuang 6:4, 6:2.

2008. aasta olümpiamängudel Pekingis võitis ta hõbemedali, kaotades finaalis Jelena Dementjevale. Poolfinaalis võitis ta Li Na, kes enne oli välja lülitanud Kaia Kanepi, ja veerandfinaalis maailma esinumbri Jelena Jankovići. Aasta alguses oli Safina võitnud ja Justine Henini ja Maria Šarapovat, kui need maailma esinumbrid olid, ning nii sai Safinast esimene naine, kes ühe aasta jooksul võitnud WTA turniiridel kolme maailma esinumbrit.

2008 valiti Safina WTA aasta jooksul kõige enam arenenud mängijaks. Ta pälvis sel aastal ka Venemaa aasta läbimurde auhinna.

Ta oli maailma esinumber 20. aprillist 11. oktoobrini ja 26. oktoobrist 2. novembrini 2009. Nii enne ja pärast seda kui ka kahe liidriperioodi vahepeal oli maailma esinumber Serena Williams. Sel aastal pälvis ta Venemaa aasta saavutuse auhinna. Kuid sel aastal kaotas ta Wimbledonis poolfinaalis Venus Williamsile 1:6, 0:6 ja ükski WTA esinumber polnud veel iialgi nii suurelt kaotanud.

Safina pidas oma viimase WTA mängu 2011. aastal, 2014. aastal teatas ta tipptennisest loobumisest.

Safina elab Horvaatias Varazdinis. Tema treener oli Željko Krajan, tema kehalist ettevalmistust juhendas endine sprinter ja bobisõitja Dejan Vojnović.

Ta on 182 cm pikk ja võistluskaal oli 70 kg. Ta on paremakäeline.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Sissekanne Venemaa olümpiakoondise saidil". Originaali arhiivikoopia seisuga 15. august 2011. Vaadatud 23. septembril 2008.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]