Mary Wollstonecraft

Allikas: Vikipeedia
Mary Wallstonecrafti portree (John Opie, umbes 1797)

Mary Wollstonecraft (27. aprill 1759 Spitalfields London10. september 1797 Somers Town, London) oli inglise kirjanik ja üks esimesi feministe.

Tema karjäär kestis vaid üheksa aastat, sest ta suri pärast oma teise tütre, ainukese seadusliku tütre sündi sünnitusjärgsetesse tüsistustesse. Tema tütar oli Mary Shelley, kes on romaani "Frankenstein ehk Moodne Prometheus" autor.

Mary Wollstonecrafti abikaasa William Godwin kirjutas raamatu, mis oli käsiraamatuks parlamendireformi taotlejate radikaalsele tiivale.

Mary Wollstonecrafti tuntuim teos on 1792. aastal ilmunud raamat „Naise õiguste õigustus“ („A Vindication of the Rights of Woman“), kus ta lahkas peenelt nii poliitikat, religiooni, filosoofiat, seksuaalsust kui ka feminismi. See raamat oli esimene liberaalse feminismi avaldus. Wollstonecraft pidas naisi ratsionaalseteks tegutsejateks, kelle allutatus on tingitud peamiselt halvemast haridusest. Wollstonecraft väitis, et naistele tuleb anda meestega võrdsed võimalused. Kirjanik kirjeldas isiklike läbielamuste põhjal 18. sajandi lõpul valitsenud naiste jaoks rasket olukorda. Ta tundis muret selle pärast, kuidas ühiskond loob feminiinsust, seda eriti tüdrukute vääriti suunatud õpetamise kaudu. Wollstonecraft väitis, et pole mingit alust naisi kodanikkonnast välja jätta.

Wollstonecraft oli ka ajakirjanik ning kirjutas reisikirju jpm.

„Sülelapse-east saati õpetatakse naistele, et ilu on nende ala, meel vormib end keha järgi, uidates ümber oma kuldse puuri ja otsides oma vanglale kaunistusi.“

A Vindication of the Rights of Women

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

Wollstonecraft, Mary. Naise õiguste õigustus. Katkend 2. peatükist „Arutlus valitsevast arusaamast sugude iseloomust“. Ariadne Lõng 1/2, 2016, 95-97. (Tõlkija Raili Marling)