Mary (Taani kuninganna)

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Mary (Taani kroonprintsess))
Kroonprintsess Mary Kiek in de Kökis 2014. aastal

Mary Elizabeth, Taani kroonprintsess, Monpezat' krahvinna (sünninimi Mary Elizabeth Donaldson; sündinud 5. veebruaril 1972 Austraalias Tasmaania pealinnas Hobartis) on Taani kuningas Frederik X abikaasa.

Vanemad ja õed-vennad[muuda | muuda lähteteksti]

Mary isa on matemaatikaprofessor John Donaldson, kes on õppinud Edinburghi ülikoolis ja töötab Tasmaania ülikoolis. Ta on töötanud ka Oxfordi Ülikoolis, Houstoni Ülikoolis ja Lõuna-Koreas ning on praegu Kopenhaageni ja Aarhusi ülikooli külalislektor.

Mary ema oli Henrietta Donaldson (neiupõlvenimega Horne), kes töötas aastaid Tasmaania ülikoolis. Ta suri 20. novembril 1997 südameoperatsiooni tüsistustesse.

Donaldsonid emigreerusid Šotimaalt Austraaliasse 1963.

2001. aastal abiellus John Donaldson inglise kirjaniku Susan Elizabeth Horwoodiga (kirjanikunimi Susan Moody), kes praegu õpetab Aarhusi ja Kopenhaageni Ülikoolis ilukirjandust. Paar elab praegu Taanis.

Maryl on õed Jane Alison Stephens (sündinud 1965) ja Patricia Anne Bailey (sündinud 1968) ning vend John Stuart Donaldson (sündinud 1970). Kõik nad elavad Austraalias.

Haridus[muuda | muuda lähteteksti]

Mary alustas kooliteed Clear Lake'is Texases, kui tema isa seal töötas. Pärast Austraaliasse naasmist õppis ta Hobartis Sandy Bay põhikoolis ja seejärel Taroona keskkoolis.

1994. aastal lõpetas ta Tasmaania Ülikooli kaubanduse ja õigusteaduse erialal. Viimased kaks aastat õppis ta Hobarti kolledžis.

Töökohad[muuda | muuda lähteteksti]

Ta töötas Austraalias reklaamiagentuuris DDB Needham, Young & Rubicam. Pärast Austraaliast lahkumist 1997 õpetas Mary Pariisis inglise ärikeelt. Pärast Taani elama asumist töötas ta mõnda aega Kopenhaageni lähistel Navisionis / Microsoft Business Solutionis.

Tutvumine kroonprintsiga ja kihlus[muuda | muuda lähteteksti]

Mary ja Frederik tutvusid 16. septembril 2000 Sydneys suveolümpiamängude ajal. Hiljem olid nad kirjavahetuses ja helistasid teineteisele. Suhet hoidsid nad saladuses. Frederik käis korduvalt salaja Austraalias.

2001. aastal kirjutas ajaleht Billed Bladet, et Mary on Frederiki tüdruksõber. 2001. aastal asus Mary Euroopasse elama. Ta käis Frederiki kaaslasena viimase sõprade laulatustel. 2003. aastal asus Mary elama Taani. Nad käisid koos mitmetel üritustel ja neid pildistati koos.

Septembris 2003 andis Frederiki ema kuninganna Margrethe II mitteametliku loa abiellumiseks. 8. oktoobril 2003 andis Frederiki ema kuninganna Margrethe II riiginõukogu istungil oma ametliku nõusoleku abiellumiseks ning samal päeval Mary ja Frederik kihlusid.

Abiellumine[muuda | muuda lähteteksti]

Kuningliku laulatuse puhul Fääri saartel välja antud postmark

Enne abiellumist võttis Taani parlament Folketing vastu seaduse, millega Maryle anti Taani kodakondsus ning ta loobus oma varasemast Austraalia ja Suurbritannia topeltkodakondsusest. Samuti vahetas ta presbüterluse luteri usu vastu.

Mary ja Frederik abiellusid 14. mail 2004 Kopenhaageni katedraalis ning pulmapidu peeti Fredensborgi lossis. Mesinädalad veetis paar Aafrikas.

Lapsed[muuda | muuda lähteteksti]

25. aprillil 2005 teatas Taani kuninglik õukond, et kroonprintsess ootab esimest last. Prints Christian sündis 15. oktoobril 2005 Kopenhaageni Ülikooli haiglas. Poiss kaalus sündides 3,5 kilo ning oli 51 cm pikk. Prints ristiti 21. jaanuaril 2006 Christiansborgi lossi kabelis ning ta sai nimeks Christian Valdemar Henri John.

26. oktoobril 2006 teatas õukond, et Mary ootab teist last. 21. aprillil 2007 sündis Kopenhaageni Ülikooli haiglas esimene Taani printsess pärast 1946. aastat – printsess Isabella. Tüdruk kaalus sündides 3 kilo ning oli 50 cm pikk. Printsess ristiti 1. juulil 2007 Fredensborgi lossi kirikus ning ta sai nimeks Isabella Henrietta Ingrid Margrethe.

6. augustil 2010 teatas õukond, et kroonprintsess ootab kaksikuid. Prints Vincent ja printsess Josephine sündisid 8. jaanuaril 2011 Kopenhaageni Ülikooli haiglas. Poiss kaalus sündides 2,67 kg ja oli 47 cm pikk, tüdruk kaalus 2,55 kg ja oli 46 cm pikk. Kaksikud ristiti 14. aprillil 2011 Holmeni kirikus ning prints sai nimeks Vincent Frederik Minik Alexander ja printsessi nimeks sai Josephine Sophia Ivalo Mathilda.

Residentsid[muuda | muuda lähteteksti]

Alates abiellumisest elab kroonpaar Fredensborgi lossi maadel asuvas 18. sajandist pärinevas Kantseleimajas (Kancellihuset). 2009. aastal lõppes Amalienborgi kompleksi kuuluva Frederik VIII lossi renoveerimine ning sellest sai tulevase kuningapaari ametlik residents.

Kuninglikud kohustused[muuda | muuda lähteteksti]

Kohe pärast pulmi 2004. aasta suvel läks kroonpaar kuningliku jahi Dannebrogi pardal ringreisile Taani, seejärel külastati koos kuningapaariga Gröönimaad ja Ateena olümpiamänge. 2005. aastal oli Mary koos Frederikiga seotud Hans Christian Anderseni 200. sünniaastapäeva üritustega Londonis, New Yorgis ja Austraalias. Mary on osalenud paljudel rahvusvahelistel üritustel ning koos abikaasaga võttis ta osa suurhertsoginna Marija Fjodorovna ümbermatmisest Taanis. Seoses immigrante puudutavate küsimustega külastas Mary 2006. aastal Vollsmoset ja 2007. aastal Gellerupi. Mary algatusel alustati Taani koolides Austraalias loodud programmi, mille eesmärk on vähendada kooliukiusamist. Lisaks on Mary seotud ka Taani Vähiliidus algatatud kampaaniaga, mille eesmärk on suurendada taanlaste teadlikkust nahavähi vältimise võimaluste kohta. Mary patronaaži alla kuuluvad kultuuriorganisatsioonid, Taani moetööstus, humanitaarabi, teaduse ja uurimistööde toetamine ning ka spordiorganisatsioonid.

Mary on käinud ametlikel visiitidel Austraalias, Gröönimaal, Fääri saartel, Norras, Rootsis, Šveitsis, Venemaal, Tšehhis, Ameerika Ühendriikides, Suurbritannias, Aafrikas, Lätis, Kreekas, Tais, Saksamaal ja Jaapanis. Lisaks on ta eraviisiliselt külastanud Londonit, Hollandit ja Šotimaad. 2007. aasta septembris asutas Mary avalikust ja erasektorist pärit annetustega omanimelise fondi, et edendada kultuurilist mitmekesisust ja võimaldada puudust kannatavatele peredele ligipääs kultuuriüritustele.

1.2. aprillini käis Mary visiidil Tallinnas ning tutvus Taani Kuninga aia renoveerimise käigu ja vanalinnaga. Lisaks avas suurtükitornis Kiek in de Kök näituse „Kaasaegne kuninglik kodu“, konverentsi „Kiusamisvaba haridustee“, külastas Suitsupääsupesa lasteaeda ja Kadrioru Saksa Gümnaasiumi ning 2. aprilli õhtul osales kontserdil ja vastuvõtul Mustpeade Majas.[1]

Tiitlid, nimetused, aumärgid ja vapp[muuda | muuda lähteteksti]

Nimetused ja tiitlid[muuda | muuda lähteteksti]

Mary ametlik tiitel taani keeles on Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary af Danmark, Grevinde af Monpezat.

Aumärgid[muuda | muuda lähteteksti]

  • Elevandi ordu rüütel (R.E.), Taani
  • Püha Olavi orden, Suur Rist, Norra
  • Stara Planina orden, 1. kl., Bulgaaria
  • Põhjatähe orden, Suur Rist, Rootsi
  • Lõunaristi orden, Suur Rist, Brasiilia

Vapp[muuda | muuda lähteteksti]

Kuna kroonprintsess kuulub Elevandi ordusse, kujundati talle uus vapp, mis asub Frederiksborgi lossi Kuninglike Ordenite Kabelis.

Sõjaväelised auastmed[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]