Saksa-Rooma riigi territooriumite loend (M)

Allikas: Vikipeedia
Jump to navigation Jump to search
Saksa-Rooma riigi territooriumite loend
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Z

See on Saksa-Rooma riigi territooriumite loend, mis algavad tähega M:

Nimi Tüüp Ringkond Haru Aeg Märkused
Magdeburg-Erzbistum.PNG Magdeburg 967: Peapiiskopkond
1180: Vürst-peapiiskopkond
A Saks VH 968: Asutamine
1180: Eraldus vanast Saksimaa hertsogkonnast
805: Magdeburgi esmamainimine
Enne 1180: Vana Saksimaa hertsogkonna osa
1180: Saavutas keisrile otsealluvuse seoses vana Saksimaa hertsogkonna lammutamisega
1648:Ilmalikustati hertsogkonnana Brandenburgile
Wappen Magdeburg.svg Magdeburg Linnakrahvkond
DEU Mahlberg COA.svg Mahlberg Isandkond
Maienfeld wappen.svg Maienfeld Isandkond
Mainz Arms.svg Mainz Peapiiskopkond
1356: Kuurvürst
Kuurr KV 962 1512: Kuur-Reini ringkond
1803: Ühendati Regensburgi piiskopkonnaga
Coat of arms of Mainz-2008 new.svg Mainz Vabalinn 1244 1462: Annekteeriti Mainz peapiiskopi poolt
Armoiries de Manderscheid-Blankenheim 1.svg Manderscheid Isandkond
1453: Krahvkond
1460: Krahvkond
u.934 1270: Manderscheidi isandatele
1488: Jagunes Manderscheid-Blankenheim-Gerolsteiniks, Manderscheid-Kailiks (hääbus 1762) ja Manderscheid-Schleideniks
1760: Läks abielu kaudu Sternbergi krahvidele
1802: Omandas Schussenriedi ja Weissenau kloostrid, kaotades Prantsusmaale Blankenheimi, Junkerathi, Gerolsteini ja Dollendorfi
1806: Mediatiseeriti Wurttembergi
DEU Schleiden COA.svg Manderscheid-Schleiden Krahvkond 1488: Eraldus Manderscheidist 1647: Annekteeriti Kalli krahvkonda
Wappen Mansfeld.svg Mansfeld Krahvkond Ü Saks 1051 973: Mansfeldi esmamainimine
1079: Mansfeld nimetati Põhja-Hattgau krahviks
1229: Mansfeldi meesliin suri välja; päriti naisliini pidi Querfurti krahvide poolt
Omandas Bornstedti isandkonna
1501: Jagunes Mansfeld-Vorderortiks, Mansfeld-Mittelortiks ja Mansfeld-Hinterortiks
Jagunemised annekteeriti Mansfeld-Bornstedti poolt
1563: Mansfeld-Vorderorti jagunemine Arnsteini (hääbus 1615), Arterni (hääbus 1631), Bornstedti (hääbus 1780), Eislebeni (hääbus 1710), Friedeburgi (hääbus 1626) ja Heldrungeni (hääbus 1572) liinideks
1580: Kaotas otseallumise keisrile
1602: Mansfeld-Mittelorti liin suri välja
1666: Mansfeld-Hinterorti liin suri välja
1771: Mansfeld-Vordeort-Bornstedti pärijanna abielu Colloredo vürstiga; Colloredo-Mansfeldi liini asutamine
1780: Mansfeld-Vorderort liin suri välja; territoorium annekteeriti Saksimaale
Coats of arms of None.svg Marchtal Abtkond Šva 1793: Vürstide nõukogu
Armoiries de la Marck 1.svg Mark 1198: Krahvkond A Rein IH 1160: Eraldus Berg 1368: Ühines Klevega
1521: Ühines Bergi ja Klevega
1609: Pärilussõda
1614: Annekteeriti Brandenburgi
1666: Annekteerimine Brandenburgi üldiselt tunnistatud
DEU Martinstein COA.svg Martinstein Isandkond
Massa (Malaspina) Isandkond
1662: Massa ja Carrara hertsogkond
1797-1814: Prantsuse okupatsioon
Wappen Matsch.svg Matsch Krahvkond 1505: Liin suri välja
DEU Maulbronn COA.svg Maulbronn
Blason Thal Marmoutier 67.svg Maursmunster Keiserlik klooster
Escudo de Malinas 1581.svg Mechelen (Malines) Isandkond Bur u.950: Liège piiskopile vasall 1356: Flandria krahvile
Läks Habsburgidele
1512: Burgundia ringkond
Armoiries Mecklembourg.svg Mecklenburg 1170: Vürstkond
1348: Hertsogkond
1815: Suurhertsogkond
A Saks IH 1139 1229: Jagunes Mecklenburgiks, Werleks, Rostockiks ja Parchimiks
1304: Mecklenburgi vürstid omandasid kaasavarana Stargardi
1314: Rostocki liini vürst suri välja
1416: Parchimi liini vürst suri välja
1323: Omandati Rostock
1353: Jagunemine
1358: Schwerini ostmine Tecklenburgi ja Schwerini krahvidelt
1436: Maade omandamine hääbunud Werle harult
1471: Mecklenburg-Stargardi liin suri välja; Mecklenburgi taasühendamine
1536: Jagunes Mecklenburg-Schweriniks ja Mecklenburg-Gustrowiks
1582: Vürstide nõukogu
1610: Mecklenburgi vürstkondade taasühinemine
1621: Jagunes Mecklenburg-Schweriniks ja Mecklenburg-Güstrow'ks
1628: Mecklenburgi hertsogid pandi riigivande alla
1629: Albrecht von Wallensteinile
1631: Mecklenburgi hertsogid taastati nende maadele Rootsi kuninga Gustav Adolfi poolt
1648: Omandati ilmalikustatud Schwerini ja Ratzeburgi piiskopkonnad
1808: Reini liit
1815: Saksa liit
DEU Landkreis Guestrow COA.svg Mecklenburg-Güstrow Hertsogkond A Saks IH 1621: Loodi Mecklenburgi hertsogkonna jagunemisel 1582: Vürstide nõukogu
1695: Mecklenburg-Gustrowi liin hääbus
1701: Jagati Mecklenburg-Schwerini ja Mecklenburg-Strelitzi vahel
Wappen Mecklenburg-Schwerin.png Mecklenburg-Schwerin 1621: Hertsogkond
1815: Suurhertsogkond
A Saks IH 1621: Loodi Mecklenburgi hertsogkonna jagunemisel 1582: Vürstide nõukogu
1808: Ühines Reini liitu
1815: Ühines Saksa liitu
1867: Ühines Põhja-Saksa liitu
1871: Ühines Saksa keisririiki
Grosses wappen MSTRELITZ.jpg Mecklenburg-Strelitz 1701: Hertsogkond
1815: Suurhertsogkond
A Saks IH 1701:
Loodi Mecklenburg-Güstrow' hertsogkonna jagunemisel
1808: Ühines Reini liitu
1815: Ühines Saksa liitu
1867: Ühines Põhja-Saksa liitu
1871: Ühines Saksa keisririiki
Grosses wappen MSTRELITZ.jpg Megen Krahvkond 1145: Esmamainimine
1795: Prantsuse okupatsioon
1801: Batavia vabariigile
Wappen meißen.png Meißen Piiskopkond 948 1559: Ilmalikustati Saksi-Meißenile
Wappen Landkreis Meissen.svg Meißen 1088: Markkrahvkond 928 1440: Jagati Meißeni piiskopkonna, Saksi-Wittenbergi hertsogkonna ja Tüüringi maakrahvkonna vahel
Wappen Memmingen.svg Memmingen Riigilinn Šva ŠR 1286 1803: Mediatiseeriti Baierile
Wappen Bad Mergentheim.svg Mergentheim 1200d: Saksa ordu erihalduskond
1805: Vürstkond
1058: Esmamainimine
1200d: Hohenlohe krahvid määrasid Mergentheimi valdused Saksa ordule
1500: Frangimaa ringkond
1805: Tõusis Pressburgi rahuga vürstkonnaks
Võeti Saksa ordult, anti Austria keisririigile
1809: Lubati ja annekteeriti Napoleoni poolt Württembergi kuningriiki
1810: Austria loobus kõigist nõudmistest
Wappen Merseburg.png Merseburg 968: Piiskopkond 968 850: esmamainimine
1561: Piiskopkond lõpetati ja läks Saksimaale<nr>1565: Ilmalikustati Saksimaale
1656-1738: Saksi-Merseburgi hertsogite residents
1815: Preisimaale
DEU Meßkirch COA.svg Meßkirch (Messkirch) Isandkond Šva 1080: Esmamainimine
Rohrdorfi krahvidele
1210: Müüdi Waldburgi stjuuardile
Zimmerni krahvidele
Päriti abielu kaudu Helfensteini krahvide, Gundelfingeni isandate poolt
1627: Furstenbergile
1806: Badeni suurhertsogkonnale
Blason fr Bishop of Metz.svg Metz 500d: Piiskopkond Ü Rein 945, 1047, 1152: Annekteeris tükkhaaval Metzgau 1558: Annekteeriti Prantsusmaale
1648: Loovutati vormiliselt Prantsusmaale
Blason Metz 57.svg Metz Riigilinn Ü Rein 1207 1552: Annekteeriti Prantsusmaale
Von Myllendonk wapen.svg Millendonk (Myllendonk) Isandkond
1700: Isandkond
A Rein 1263: Läks Pesch Millendonki perekonnale
1268: Gelderni ülemvõimu alla
1279: Kölni ülemvõimu alla
Läks Reifferscheidile
1350: Mirlarile
Päriti Bronckhorsti poolt
1682/1690: Croy hertsogitele
1694: Berlepschi krahvinnale
1700: Osteini krahvidele
1794: Prantsuse okupatsioon
1815: Preisimaale
Wappen Mindelheim.png Mindelheim Isandkond
Mindelheimi ja Schwabeggi vürstkond
1704: Marlborough hertsogitele, kaotatud 1714 Utrechti rahuga Baieri kuurvürstile
Wappen-minden.svg Minden 803: Piiskopkond
1180: Vürst-piiskopkond
A Rein VH 977: Asutamine
1180: Eraldus vanast Saksimaa hertsogkonnast
Enne 1180: Vana Saksimaa hertsogkonna osa
1180: Saavutas keisrile otsealluvuse seoses vana Saksimaa hertsogkonna lammutamisega
1636: Rootsi okupatsioon
1648: Vestfaali rahuga ilmalikustati kui Mindeni vürstkond
Wappen-minden.jpg Minden Vürstkond A Rein IH 1648: Ilmalikustati Mindeni piiskopkonnalt Brandenburgile
1807: Vestfaali kuningriigile
1815: Preisimaale
DEU Moers COA.svg Moers (Mors) Isandkond
u.1240: Krahvkond
1706: Vürstkond
A Rein u.1150 1493: Läks Wied-Runkele
1519: Läks Neuenahrile
1601: Päriti Nassau-Oranje poolt
1702: Päriti Brandenburg-Preisimaa poolt
1794: Prantsuse okupatsioon
1815: Preisimaale
Coats of arms of None.svg Mollwitz (Małujowice) Vürstkond
Coats of arms of None.svg Mondsee Austrias
Blason ville be Mons (Hainaut).svg Mons (Bergen) Krahvkond 980: Eraldus Hainaut krahvkonnast 1071: Ühendati tagasi Hainaut krahvkonda
DEU Monschau COA.svg Monschau Parunkond 1221 1435: Annekteeriti Jülichisse
Blason ville fr Montbéliard.svg Montbéliard (Mompelgard) 1000d: Krahvkond
Vürstlik krahvkond
Non 1397-1793: Läks abielu kaudu Wurttembergi krahvidele
1793: Annekteeriti Prantsusmaale
Coats of arms of None.svg Montechiarugolo Krahvkond 1180: Eraldus Guastallast 1612: Omandati Parma poolt
Arms of Montfort-l'Amaury queue fourche.svg Montfort Krahvkond 1180: Eraldus Tübingenist Pärines Tübingeni pfaltskrahvidest
1160: Hugo von Tübingeni ja Bregenzi pärijanna Elizabethi abielu
Omandas Bludenzi
Omandas Bregenzi (hääbus 1523)

Omandas Feldkirchi isandkonna (liin hääbus 1390)
Omandas Heiligenbergi isandkonna
Omandas Herrenbergi
Omandas Langenargeni
Omandas Pfullendorfi
Omandas Rheineggi
Omandas Rothenfelsi
Omandas Sargansi
Omandas Tettnangi isandkonna (liin hääbus 1779)
Omandas Tostersi
Omandas Tübingeni
Omandas Vaduzi
Omandas Wasserburgi
Omandas Werdenbergi
Omandas Zollerni
1780: Müüdi Austriale võlgade katteks
1787: Montforti dünastia suri välja
Arms of Montfort-l'Amaury queue fourche.svg Montfort-Montfort Krahvkond 1482: Eraldus Montfort-Stadeckist 1780: Jagati Austria ja Württembergi vahel
DEU Mosbach COA.svg Mosbach Vaba riigilinn
Coats of arms of None.svg Mötzkirch Isandkond 1495: Eraldus Zimmernist 1594: Annekteeriti Helffensteini
Wappen Muehlhausen-Thueringen.png Mühlhausen Riigilinn A Saks RR 1180 1803: Mediatiseeriti Brandenburgi
Blason Mulhouse.svg Mulhouse Riigilinn 1798: Prantsusmaale
Wappen Rot an der Rot.svg Münchenroth Keiserlik klooster Šva ŠP 1126 1497: Otse keisrile alluv
1803: Ilmalikustati
Wappen Wildeshausen.png Münster (Munster) 791: Piiskopkond
1134: Vürst-piiskopkond
1180: Vürst-piiskopkond
A Rein VH 1180: Eraldus vanast Saksimaa hertsogkonnast 1122: Omandas vana Saksimaa vasallina Kappenbergi krahvkonna
c1170: Omandas vana Saksimaa vasallina Strombergi isandkonna
Enne 1180: Vana Saksimaa osa
1180: Saavutas keisrile otsealluvuse seoses vana Saksimaa lammutamisega
1252: Omandas Ravensbergilt Vechta isandkonna
1269: Ostis Horstmari krahvkonna
1310-1359: Ostis Lohni isandkonna idaosa
1400: Omandas pandina Ahausi
1793: Vürstide nõukogu
1803: Ilmalikustati Preisimaale, Arenbergile, Loozile, Salmile ja Croyle
Stadtwappen der kreisfreien Stadt Münster.svg Münster Vaba riigilinn Ü Rein 1648: Annekteeriti Prantsusmaale
Blason Murbach.svg Murbach Keiserlik klooster
Muri-blason.png Muri Abtkond