Rasų kolonija

Allikas: Vikipeedia

Rasų kolonija on Vilniuse linnaosa, mis asub linna keskosas Senamiestise valla territooriumil. Rasų kolonija piirneb lõunas Rasosega, idas Markučiaiga, loodes Vilniuse vanalinnaga, põhjas aga Paupysiga.

Linnaosa asukohas asusid XVIII sajandil pargid ja aiad. XIX sajandi alguses oli ala Czapskite valduses. 1898. aastal ostis Juzapas Montvila need maad Veronika Ziberg-Platerilt.

Ostetud maa-aladele rajati korrapärane tänavavõrgustik, suurem osa alast hoonestati. Valdavalt rajati sinna kahekorruselisi hooneid, linnast kaugemale jäävasse ossa ka Vladislovas Stipulkovskise projekteeritud kahekorruselisi individuaalelamuid. 1900. aastal rajati sinna August Kleini projekteeritud individuaalelamuid. Lisaks tüüpprojekti järgi ehitatud majadele ehitati piirkonda ka kolm V. Stipulkovskise eriprojektiga elamut. 1902. aastaks olid ehitustööd lõpetatud. 1903. aastal valmis linnaosas veel A. Kleini projekteeritud kindralmajor A. Mušnikovi villa.

Rasų kolonija on piirkonnana muinsuskaitse all. Muinsuskaitse all on ka Aleksandr Mušnikovi villa, kaks sealset maja ja üks majapidamishoone.[1]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Leedu kultuurimälestiste register". Vaadatud 14. augustil 2021.