Leoniškės

Allikas: Vikipeedia

Leoniškės on Vilniuse linnaosa, mis asub linna idaosas Naujoji Vilnia ja Rasose valla territooriumil. Leoniškės piirneb loodes Belmontasega, kagus Žemasis Pavilnysiga, edelas aga Markučiaiga.

Linnaosa jääb Pavilniai regionaalparki.[1]

Piirkond on saanud nime sealse mõisniku Leonis Kryłowiczi järgi.[2]

Leoniškėses asuvad Belmontase tallid, ratsaspordikool, hobusekasvatus.[3]

Leoniškės on kujunenud endise Leoniškėse mõisa maadele. Mõis pärineb ilmselt XVI sajandist, aastal 1533 müüs selle esimese omaniku Leonis Kryłowiczi lesk mõisa Vilniuse magistraatidele. Aastal 1536 sai mõis õiguse rajada linnaelanike tarbeks Vilnia jõele vesiveski. XVII sajandil kuulus mõisale kaks vesiveskit, nende asupaigad pole aga teada. Aastal 1795 oli inventariraamatu järgi mõisal laut, ait, küün, pruulikoda, kõrts ja elumaja. Aastal 1812 rajati sinna telliselööv ja sindlitööstus. Veel samal aastal põletasid aga mööduvad Prantsuse väed kõik sealsed hooned maha. Sõja järel laienes mõis Vilnia lõunakaldale, kus sellega liideti Tuputiškėse mõisa alad. Aastal 1836 rajati mõisa maadele Belmontase vesiveski. Esimese maailmasõja eel töötas mõisas aianduskool.[4]

Aastal 1905 oli Leoniškėse mõisas, karjamõisas ja asulas kokku 105 elanikku.[5] Kahe ilmasõja vahel hakati piirkonda suvilaid rajama. Aastal 1931 oli seal kaks küla: Mažoji Leoniškės, kus oli 21 elanikku, ja Didžioji Leoniškės, kus oli 19 elanikku.[6] Aastal 1951 rajati endise mõisa aladele hobusekasvatus.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. https://www.geoportal.lt/map/
  2. Jurkštas, Jonas. Vilniaus vietovardžiai. – Vilnius, 1985, lk. 14.
  3. Balčiūnienė, Nijolė. Belmontas. Abipus Neries. – Vilnius, 2008. – Lk. 55-57.
  4. Vilnijos vartai
  5. Гошкевич И.И. Виленская губерния: Полный список населенных мест со статистическими данными о каждом поселении, составленный по официальным сведениям. Вильна, 1905.
  6. Wykaz miejscowości Rzeczypospolitej Polskiej, Kd. 1, Warszawa 1938.