Lukiškės

Allikas: Vikipeedia

Lukiškės on Vilniuse linnaosa, mis asub linna keskosas Naujamiestise valla territooriumil. Lukiškės piirneb lõunas Naujamiestisega, läänes Vingisega, idas Vilniuse vanalinnaga, loodes üle Nerise jõe Žvėrynasega (ühendab kaks silda), põhjas Saltoniškėse ja Snipiškėsega (mõlemaga ühendab sild).

Lukiškėses asuvad Lukiškėse vangla ja Lukiškėse väljak.

Linnaosa nime päritolu on ebaselge. Oletatakse, et see võib olla saanud nime tatari päritolu ülikult Lukas Petravičiuselt, kellele Vytautas suured maavaldused eraldas. Piirkonna varasem nimekuju oli ilmselt Luka, Samas viitab see ka võimalikule slaavi päritolule, kuna linnaosa asub Nerise luhal, ja luht on mitmes slaavi keeles luka. On ka oletatud leedu päritolu, kuna luknas tähendab maasääre taga olevat lahesoppi ja Nerise käänakud võisid sellele nimele ka põhjust anda.

Taurakalnise mäel asub vana kalvinistide kalmistu.

Algselt oli piirkonna ajalugu seotud Vingisega. Kui sinna asusid jesuiidid, sai sealne ala nimeks Jėzuitų Lukiškės, linnale lähem ala ehk siis praegune Lukiškėse territoorium hakkas kandma nime Totorių Lukiškės ehk Totorija. Lukiškėse nimi oli ka praegusest linnaosast lõunasse jäävatel Astikastele kuulunud aladel, mis kandsid nime Mažoji Lukiškės.

XVII sajandil kujunes Lukiškės Vilniuse eeslinnaks, kus oli kolm tänavat. Sinna rajati ka Vilniuse kalmistu, mille juurde dominiiklased rajasid aastal 1642 ka kiriku ja hiljem kloostri. Aastal 1677 moodustati sinna ka kihelkond, mis likvideeriti aastal 1948. Sealne kant põletati Põhjasõja ajal maha.

Aastal 1772 ehitati uus kirik, aastal 1739 uus kloostrihoone. Need olid esimesed Lukiškėsesse püstitatud kivihooned. Aastal 1860 rajati linnaossa turuplats (Lukiškėse väljak). XIX sajandi teisel poolel liideti piirkond ametlikult Vilniusega. Aastal 1897 rajati sinna kohtuhoone, järgmisel aastal vangla. Aastal 1908 rajas Juozapas Montvila sinna kolmekorruseliste korterelamute rajooni, mistõttu piirkonda kutsi mõnda aega Montvila kolooniaks.[1]

Nõukogude perioodil ehitati sinna Leedu Rahvusraamatukogu hoone ja Leedu Riiklik Ooperi- ja Balletiteater.

Suurem osa Lukiškėsest on muinsuskaitse all olev piirkond. Ka paljud sealsed majad on muinsuskaitse all.[2]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Lukiškės. Mūsų Lietuva, Kd. 1. – Bostonas: Lietuvių enciklopedijos leidykla, 1964. – 139 lk.
  2. "Leedu kultuurimälestiste register". Vaadatud 14. augustil 2021.