Šnipiškėse vald

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Šnipiškės)
Šnipiškėse vald

leedu Šnipiškių seniūnija

Pindala: 3,12 km²
Elanikke: 15 342 (2011)
Rahvastikutihedus: 4917 in/km²
Keskus: Vilnius

Šnipiškėse vald (leedu keeles Šnipiškių seniūnija) on vald Vilniuse linna omavalitsuse koosseisus, Vilniuse keskosas. Valla pindala on 3 km². Aastal 2011 oli seal 15 342 elanikku.[1]

Valla territoorium moodustab ühtlasi Vilniuse Šnipiškėse linnaosa ning sinna linnaossa kuuluvad Skansenase ja Piromontase asum.

Vallamaja asub aadressil Konstitucijos pr. 3. Vallavanem on Taurintas Rudys.[2]

Šnipiškėse linnaosa[muuda | muuda lähteteksti]

Šnipiškės (poola keeles Śnipiszki) on Vilniuse linnaosa. See piirneb põhjas Baltupiaiga, idas Žirmūnaiga, läänes Saltoniškėsega, loodes Šeškinėga, edelas üle Nerise Lukiškėsega ja lõunas Vilniuse vanalinnaga. Linnaossa jäävad Skansenase ja Piromontase asum.

Linnaosa nimi tuleneb Vilniuse kaupmehe Povilas Šnipka nimest, kellele Vytautas Nerise jõe ääres suure maavalduse eraldas.[3]

Šnipiškėses asuvad aastal 1709 valminud katoliku kirik, rahvusgalerii, ülikooli haigla, seal asuv ka Vilniuse linna omavalitsuse hoone.

Linnaossa ulatub Šeškinė nõlvade geomorfoloogiline kaitseala.[4]

Šnipiškėse lõunaosa on muinsuskaitse all olev piirkond. Muinsuskaitse all on veel Poola sõjaväe Vilniuse garnisoni Šnipiškėse laskemoonalaod, üles Nerise viiv sild, skulptuur Sutartinė, Šiluminė elektrijaama hoone, jesuiitide kloostri hoonetekompleks koos sealse Peaingel Rafaeli kirikuga, Peaingel Rafaeli kiriku kalmistu, Hilarijus Raduškevičiuse loss ja kolm vana elumaja.[5]

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Šnipiškėse nimelist paika on esmamainitud XVI sajandil. Aastal 1436 lasi Zygmunt I üle Nerise rajada kivist sammastele toetuva ja kivist väravahoonega puitsilla. Toona kujunes Šnipiškės ka Vilniuse eeslinnaks.

XVI sajandi teisel poolel kuulus sealne maa Mikalojus Astikasele, sajandi lõpus omandas selle Eustachy Wołłowicz. Hiljem kuulus see Vilniuse piiskopile Valerijonas Protasevičiusele, Ogińskitele ja Sapiehadele. Aastal 16697 annetas Jan Kazimierz Sapieha sealse maa jesuiitidele.

XIX sajandi lõpus rajati sealsed elamupiirkonnad Skansenas ja Piromontas. Aastal 1905 oli Šnipiškėse eeslinnas 302 elanikku.[6]

Pilte[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. http://statistics.bookdesign.lt/table_125_10.htm?lang=lt#viln_m
  2. Vilniaus miesto savivaldybė Vaadatud 27.06 2021.
  3. Jurkštas, Jonas. Vilniaus vietovardžiai. – Vilnius, 1985. – Lk. 16.
  4. Leedu geoportaal
  5. "Leedu kultuurimälestiste register". Vaadatud 21. augustil 2021.
  6. Гошкевич И.И. Виленская губерния: Полный список населенных мест со статистическими данными о каждом поселении, составленный по официальным сведениям. Вильна, 1905.