Lazdynai

Allikas: Vikipeedia
Lazdynai
Lazdynai

Lazdynai (poola keeles Leszczyniaki) on Vilniuse linnaosa, mis asub linna lääneosas Lazdynai valla territooriumil. Lazdynai piirneb põhjas Karoliniškėsega, läänes üle Nerise Jočionysiga, idas Miškiniaiga, edelas Lazdynėliaiga, kagus aga Bukčiaiga.

Linnaosas asuvad Vilniuse Ülikooli haigla ja Lazdynai polikliinik. Linnaosas on raamatukogu, haridust annavad algkool ja neli keskkooli.

Linnaosa kohal asus varem Leszczyniaki küla, sellest on tuletatud ka linnaosa leedukeelne nimi. Aastal 1905 oli külas 65 elanikku, aastal 1931 oli elanikke 107.

Aastal 1962 tehti arhitektidele Vytautas Čekanauskasele ja Vytautas Brėdikisele ülesandeks kavandada uus Vilniuse läänepoolne elamurajoon. Küla kohale asuti rajama Vilniuse linnaosa aastal 1974. Projekti autorid olid Vytautas Čekanauskas, Vytautas Brėdikis, Vytautas Kazimieras Balčiūnas, Gediminas Valiuškis ning insenerid Algimantas Kleinotas ja Vincentas Šileika. Aastal 1974 said nad projekti eest Lenini preemia. Projekti eeskujuks oli Tapiola, Vallingby ja Le Mirail. Linnaosa on linnalise arhitektuuri mälestisena muinsuskaitse all.[1] Kaitse all on ka skulptuurid "Kandlemängija" ja "Hommik", dekoratiivne tuulelipp ja Keskkooli nr. 40 hoone.

1986. aastal hakati Karoliniškėse ja Lazdynai vahele rajama Muinasjutuparki (Pasakų parkas).[2] 1996. aastal valmis katoliku kirik, Lazdynais asub ka salesiaanide klooster.[3] 2005. aastal valmis uus elamurajoon Pavasaris.

Linnaosas asub Eugenija Šimkūnaitė korter-muuseum.[4]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Kultūros vertybių registras". Vaadatud 5. juulil 2021.
  2. Karoliniškės. Visuotinė lietuvių enciklopedija, Kd. XV (Mezas-Nagurskiai). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2009
  3. Lazdynai (Vilnius). Visuotinė lietuvių enciklopedija, Kd. XI (Kremacija-Lenzo taisyklė). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2007
  4. Vilnijos Vartai