Prototron

Allikas: Vikipeedia

Prototron on 2012. aastal Swedbanki, teaduspargi Tehnopol ja Tallinna Tehnikaülikooli asutatud rahastu, mis on loodud nutikatele ja innovaatilistele ideedele reaalse kuju andmiseks ehk esimese prototüübi tegemiseks.

Prototroni 2021. aasta sügisvooru võitjad

Saamislugu[muuda | muuda lähteteksti]

2011. aasta alguses viis Swedbank tollase ettevõtete panganduse juhi Robert Kitti eestvedamisel läbi uuringu selgitamaks, milliseid meetmeid rakendatakse Eesti ettevõtluse edendamiseks. Uuringust selgus, et Eesti ettevõtlusmaastikul on tühimik prototüüpide rahastamisel ja enamik idufirmasid jääb selles faasis oma tootearendusega hätta. Prototroni põhitegevus on Eestis registreeritud alustavate ettevõtete prototüüpide rahastamine ning selleks vajalike tegevuste planeerimine ja läbiviimine.

Prototroni partneriteks on alates 2015. aastast Hedman Partners, kes pakub meeskondadele taotlusfaasis mentorlust ning võitjatele õigusabi konsultatsiooniteenust. Samal aastal liitus Prototroniga Utilitas, kes toetab rohe- ja keskkonnatehnoloogia ning energeetika valdkonna ideid. 2017. aastal liitus rahastuga Elering. Erinevatel aastatel on Prototroni toetanud ka Tallinna linn. Kõik Prototroni TOP50 jõudnud meeskonnad saavad võimaluse testida oma ideed ühisrahastusplatvormil Fundwise. Aasta-aastalt on meeskonnad suutnud seal näidata aina tugevamaid tulemusi ja see annab lootust näha tulevikus veelgi vingemaid rekordeid ja edulugusid.

Protsess[muuda | muuda lähteteksti]

Aastatel 2012–2017 toimus aastas kaks avatud vooru ja kord aastas erivoor vaid Tallinna Tehnikaülikooli intellektuaalomandi uurimisgruppidele. Alates 2018. aastast on Prototronil kaks taotlusvooru, mis on avatud kõikidele soovijatele. Vastavalt 15. märtsiks ja 15. oktoobriks tuleb Prototroni veebilehe kaudu esitada taotlus, kus meeskonnad kirjeldavad oma ideed, meeskonna liikmeid ja äriplaani. Kõikidele soovijatele antakse tema idee kohta personaalset tagasisidet.

Tähtajaks esitatud taotlused läbivad eelhindamise, mille jooksul valitakse välja meeskondade TOP40, kes saavad praktilise arendus-, müügi-, intellektuaalomandi- ja investordokumendi (2-pager) koostamise koolituse.

Järgmiseks esitavad TOP40 meeskonnad 2-pager’id, mis samuti läbivad hindamise ning mille põhjal valitakse välja TOP20 meeskonnad, kes saavad mentorpäeval personaalset nõustamist oma idee esitluse viimistluseks. Mentorpäeva lõpuks selguvad need TOP10 meeskonnad, kes saavad võimaluse esitleda oma ideed Prototroni ekspertkogu ees. Ekspertkogu otsustab, kes saavad oma idee prototüübi ehitamiseks rahalise toetuse, 6-kuulise inkubatsiooniprogrammi Tehnopol Startupi inkubaatoris ning Hedman Lifti õigusabi paketti.

Prototroni ja EstBANi sündikaat[muuda | muuda lähteteksti]

2021. aasta oktoobris lõid Prototron ja Eesti investoreid koondav Eesti Äriinglite Assotsiatsioon (EstBAN) sündikaadi, mis avas uued raha kaasamise võimalused eelkõige tehnoloogiliste ja riistvaraliste leiutiste kallal töötavatele alustavatele ettevõtjatele. Uues sündikaadis jääb investorite panus 50 000 – 100 000 euro vahele. EstBANi asepresident ja juhatuse liige Lauri Antalainen ütles, et Eesti startup-maastikul on tegu väga loogilise koostööga. „Prototron on tuntud ja tunnustatud kaubamärk. Ei ole saladuseks, et meie liikmetest äriinglid jälgivad hoolega Prototroni programmi läbivaid meeskondi ja nende edusamme. Vastloodud sündikaat on parim võimalus nendele meeskondadele, kes on oma ideega Prototroni jaoks ehk liiga küpsed, kuid vajavad siiski rahasüsti, et anda oma ettevõtmisele uus hingamine,“ märkis Antalainen ja lisas, et Eesti äriinglitel on praegu väga head ajad ja võimalused uusi ägedaid ideid rahastada. Viimase aastaga on äriinglite arv kasvanud pea 100 võrra 230 julge ja innovatsiooni hindava investorini.

Eksperdikogu[muuda | muuda lähteteksti]

Prototroni taotlusvoorudes hindavad ideede äripotentsiaali eksperdikogu liikmed Heidi Kakko (EstBAN), Henrik Roonemaa (Geenius), Liisi Himma (Swedbank), Madis Raukas (Tallinna Tehnikaülikool), Yrjö Ojasaar (Solon Partners), Jaanus Tamm (Defendec), Andrus Oks (Tera Ventures), Priit Rohumaa (Nutshell), Renno Veinthal (Tallinna Tehnikaülikool), Indrek Orav (Tehnopol), Erik Puura (Tartu Ülikool) ja Kristjan Maruste (coModule).

Prototroni alumnid[muuda | muuda lähteteksti]

2022. aasta juuni seisuga on Prototron rahastanud 92 nutikat ideed kokku pea 1,2 miljoni euroga, meeskonnad on järelinvesteeringuid kaasanud enam kui 59 miljonit eurot.

2012

  • coModule – akupakk ja aku juhtimissüsteem, mida saab efektiisuse suurendamiseks kasutada näiteks elektrisõidukites, taastuvenergeetikas või valve- ja juhtsüsteemides. Prototroni toetus 10 534 €.
  • Shaka – nutitelefoni audioliidesesse ühendatav tuulemõõtmisseade, mis aitab saada täpset ilmastikuinfot. Prototroni toetus 11 640 €.
  • Qminder – portatiivne ja nutitelefoniga suhtlev stend, mis aitab inimestel vältida tüütut järjekorras seismist. Prototroni toetus 3100 €.
  • 3DPrinterOS – pilvetehnoloogial põhinev 3D-printimise tarkvara, mis võimaldab ettevõtetel 3D-printimistöid planeerida, tellida ja teostada ilma autoriõiguste või muu tundliku tooteinfo turvariskideta. Prototroni toetus 9560 €.
  • Flydog – mereseiresüsteem ja poi, mille abil saab merekeskkonnast automaatselt andmeid hankida. Prototroni toetus 11 242 €.
  • High-Mobility – autodesse mõeldud meelelahutus-, navigeerimis-, elektroonika- ja seadistussüsteem, mis asendab tänapäevased auto juhtlpaneelid. Prototroni toetus 7000 €.
  • Lingvist – uudsel õppemeetodil töötav seadmeteülene keeleõppeprogramm, mis võimaldab uue võõrkeele omandada 200 tunniga. Prototroni toetus 9900 €.

2013

  • Aerogel – väikesemahuline põlevkivi tootmisjääkidest aerogeeli katsetootmine patendil EE05510B1 põhineva tehnoloogia suurtootmiskõlblikkuse väljaselgitamiseks. Prototroni toetus 32 500 €.
  • CP Welding – paralleel- ja järjestikresonantsi vahelduvmuundurit kasutava käsikeevitusaparaadi prototüüp. Prototroni toetus 11 260 €.
  • Bioimpedance – operatsiooniaegse ja -järgse kudede taastumise jälgimiseks mõeldud meditsiiniseade. Prototroni toetus 35 000 €.
  • Bit by Bit – lastele matemaatikat, analüütilist mõtlemisvõimet ja esmaseid programmeerimisteadmisi õpetav mäng tahvelarvutile. Prototroni toetus 8300 €.
  • Antelope – lisamoodul operatsioonitarkvarale, mis võimaldab kirurgidel sooritada täpseid operatsioone läbi kirurgiliste instrumentide reaalajas positsioneerimise. Prototroni toetus 8500 €.
  • Heelosophy – nn nähtamatud sisetallad, mis muudavad kõrge kontsaga kingade kandmise mugavamaks. Loodava tootmistehnoloogiaga saab valmistada igale kandjale personaliseeritud tugitallad, mis arvestavad nii jalakuju, kinga kui ka kasutaja kõndimisdünaamikat. Prototroni toetus 1380 €.
  • Organic Filters – vetikatel baseeruv õhupuhastusseade. Prototroni toetus 8463 €.
  • Wise Velocity-Wivel – prototüübina ehitatakse nutiseade, mis sobib kõikidele sõidukitele ja ühendab erinevad tehnoloogiad (GPS, OBDII, IMU jt andurid) sõiduki liikumise täpseks reaalajas jälgimiseks. See lahendus on 10 korda täpsem kui tavaline GPS ning muudab oluliselt näiteks rallimeeste sõidu treenimist, auto parameetrite kaugjälgimist ja igaühe energiasäästlikku sõidustiili. Prototroni toetus 9000 €.
  • Komra – vaegnägijatele ja pimedatele suunatud riistvara, mis hõlbustab suhtlust nutiseadmetega. Prototüüp suudab nutiseadme ekraani puudutades tähti lugeda ning edastab need reaalajas Braille pimedakirjas ja ka audios. Prototroni toetus 8106 €.

2014

  • Smart Load Solutions – targa elektrivõrgu seade tehaste ja elektrijaamade töö paremaks planeerimiseks, et hoida masinaid töös just siis, kui elekter on kõige odavam (näiteks automaattootmine, saekaatrid jms). Prototroni toetus 8500 €.
  • CubeHub – esimene globaalne raadioside maajaamade võrgustik, mis pakub pidevat andmeside Maa orbiidil ta nanosatelliitidega, muutes seni kuluka satelliitside laiemalt kättesaadavamaks. Prototroni toetus 5400 €.
  • Foxcademy – arendab digitaalset õpikogemust, mis aitab haridussüsteemi muuta indiviidist lähtuvaks ja toota ühiskonda intelligentsemaid inimesi. Prototroni toetus 7000 €.
  • ULTRINIA – nanotehnoloogial põhinev vedelike kiiranalüüsi meetod, mis võimaldab haiguste või dopingujuhtude kiiremat ja odavamat tuvastamist. Prototroni toetus 50 000 €.

2015

  • GlobalReader – lahendus, mille abil on võimalik loendada ja jälgida nii tööstusseadmeid kui ka keskkonnatingimusi. Prototroni toetus 5600 €.
  • Sensition – riistvara, mis aitab hoida fookust uuel moel ehk aitab filmitootjatel saada senisest tõhusamalt väga teravaid kujutisi. Prototroni toetus 7000 €.
  • UniveR DID – universaalne kaasaskantav detektor narkootiliste ainete tuvastamiseks. Võimaldab analüüsida vedelikke, gaase ja tahkeid aineid. Prototroni toetus 22 000 €.
  • OptiReactors – riistvarasüsteem laboridiagnostika tõhususe tõstmiseks. Prototroni toetus 13 000 €.
  • YSpin – elektroketruse seade polümeersete nanokiudude koondamiseks niitideks, mida on võimalik kasutada näiteks energiasalvestitena, sensormaterjalidena, filtermaterjalidena, biomeditsiinis jne. Prototroni toetus 15 000 €.
  • SprayPrinter – seinaprinter, mis on mõeldud koduste seinte kaunistamiseks lihtsa käes hoitava seadme abil. Prototroni toetus 8000 €.
  • Sympower – juhib koduseadmete tarbimist, et aidata elektrisüsteemi tasakaalustada. Prototroni toetus 7000 €.
  • TNSound – moonutustevabad kõlarisüsteemid, mis võimaldavad täiuslikku autentset kuulamiselamust. Prototroni toetus 7000 €.
  • FeelingStream – analüüsirakendus, et aidata telekomiettevõtteid ja panku klienditeenindajate kliendisuhtluse taseme tõstmiseks. Prototroni toetus 5000 €.

2016

  • Shaperize – uudne ekstruudersüsteem pakub klientidele võimalust taaskasutada vana plasti, tootes endale 3D-prinditavat materjali kiiremini ja mugavalt kui kunagi varem. Prototroni toetus 5700 €.
  • Saunum – arendab täisautomaatset tervislikku saunakompleksi selleks, et pakkuda saunaomanikele ja terviseteadlikele inimestele mugavamat ja mõnusamat saunaskäiku. Seadeldise eesmärgiks on jaotada sauna temperatuuri ühtlasemalt, leevendada kõrvetavat leiliefekti, hoida CO2 taset kontrolli all ning lisada soolaioone sauna keskkonda. Prototroni toetus 5000 €.
  • Genosity – geenide uurimise aparaat, et kooliõpilased saaksid uurida enda geene. Prototroni toetus 7000 €.
  • Full Profile – nn Sherlock Holmes turundajatele, pakkudes kliendiuuringuid, mis viiakse läbi kliendilt midagi küsimata. Prototroni toetus 2300 €.
  • Hepta Group Energy – teeb kuluefektiivset õhuseiret ja tehnilist analüüsi elektrivõrgu ettevõtjatele. Prototroni toetus 7000 €.
  • Shipitwise – transpordi platvorm väikeettevõtjatele ja indiviididele, mis lihtsustab klientide jaoks kogu saatmise protsessi, pakkimisest kohale toomiseni. Prototroni toetus 7000 €.
  • Bikeep – nutikas rattaparkla, mis kasutab kõrgtugevat terast ja nutitehnoloogiat, et lukustada sinu ratast ja lisaks laadida elektrijalgratast. Prototroni toetus 6000 €.
  • Themo – põrandakütte termostaat, mis kodu kütmisel arvestab reaalajas elektri börsihinda. Prototroni toetus 4460 €.
  • Creatomus – pakub valmislahendusi korrusmajadele, mis on oma aja ära elanud ja vajavad renoveerimist. Digitaalne ehitustoodete ja materjalide turg kasutab 3D-tehnoloogiat ja aitab näiteks korteriühistutel planeerida renoveerimistöid. Prototroni toetus 10 000 €.
  • Covisual – inseneridele ja objektijuhtidele mõeldud kommunikatsioonitarkvara, mis võimaldab distantsilt reaalajas ehitusjoonistel töötada ja infot vahetada viisil, kus kasutajate liikumine ja tegevused joonisel on kõikidele vahetult jälgitavad, vähendades seeläbi suhtluse ajakulu ja vältides vigu. Prototroni toetus 10 000 €.
  • Gelatex – želatiinpõhine nahasarnane tekstiil, mis võimaldab suurtel moe- ja mööblibrändidel kasutada ökomaterjale ning teenida samal ajal ka kasumit, kasutades selleks tehnoloogiat, mis on tasukohane, lihtsasti skaleeritav ja patenteeritav. Prototroni toetus 10 000 €.
  • Hairvel – biotehnoloogial põhinevad juuksehooldusvahendite komponendid, mis aitavad juuksehooldusvahendite tootjatel muuta lõpptarbijatele mõeldud tooted keskkonna- ja inimsõbralikumaks ning efektiivsemaks. Prototroni toetus 7000 €.
  • HackMotion – aitab lumelauaga sõitma õppijaid tänu nutikale riietusele, milles paiknevad sensorid annavad kasutajale reaalajas tagasisidet tema kehahoiaku kohta. Prototroni toetus 7000 €.
  • Tark Energia – arvuti jääksoojusel töötavad nutikad radiaatorid, et võimaldada elektrikütet kasutavatel eraisikutel ja ettevõtetel säästa kütte pealt raha tänu arvuti tehtud tööst saadud kasumile. Prototroni toetus 5000 €.
  • Sphebotics – püüab päikest mis tahes pinnalt – majakatuselt, maakodu küngastelt ja kasvõi veepinnalt – ning parandab päikesepaneelide tõhusust. Prototroni toetus 5000 €.

2017

  • Transformative – seade, mis suudab tehisintellekti ja CERNis kasutatava analüüsitehnoloogia koostööl kindlaks teha südame äkkseiskumise kuni 4 minutit varem, kui see tegelikkuses juhtub. Prototroni toetus 10 000 €.
  • Airsplint – täispuhutav lahas, mis aitab välimeedikul fikseerida traumakannatanu luu- ja sidekoe vigastusi päästeoperatsiooni käigus. Prototroni toetus 5000 €.
  • Fusion Pedal – kvaliteetse heliga tänapäevased elektrikitarri efektipedaalid, mida on võimalik juhtida telefoniäpist. Prototroni toetus 5000 €.
  • hINF – pakub inimestele võimalust raviarstiga ühendust võtta digivisiidi teel, mis pakub tavalise arstivisiidiga võrreldavat kvaliteeti, kuid võtab samas vähem aega ning muudab arsti juurde saamise järjekordi lühemaks. Prototroni toetus 10 000 €.
  • TimecodePen – väike seade, mis hõlbustab oluliselt audio- ja videofailide monteerimist lõpliku produktsiooni tarvis. Prototroni toetus 10 000 €.
  • Harbor – sadamatele mõeldud hoovuste mõõtmise süsteem, mis põhineb elektroonilistel veevooluanduritel, et suurendada laevaliikluse ohutust. Prototroni toetus 50 000 €.
  • UniveR DID2 – tõenduslik kaasaskantav narkotester (2–3 kg) sündmuskohal kasutamiseks. Prototroni toetus 23 000 €.
  • FuseBox – elektrivõrkude abistamiseks loodud lahendus, et toime tulla taastuvenergia tootmise ebastabiilsusega. Prototroni toetus 10 000 €.
  • FoodDocs – pilvepõhine enesekontrolliplaan restoranidele, kohvikutele ja muudele toidukäitlusega tegelevatele ettevõtetele, et muuta seadusest tulenevate nõuete vastavusdokumentide haldamine ülevaatlikumaks ja lihtsamaks. Prototroni toetus 5000 €.
  • Eziil – tootmisintellekt ehk tootmisettevõtte juhile visuaalne tööde planeerimise töölaud, millelt info jõuab iga töötaja nutiseadmesse. Prototroni toetus 5000 €.
  • VirtualFX – virtuaalreaalsusel põhinev kognitiivse taastusravi lahendus, mis võimaldab ajutraumaga patsiendil senise olukordade "teoorias" läbimängimise asemel kogeda erinevaid olukordi virtuaalreaalsuses. Prototroni toetus 10 000 €.

2018

  • Triumf Health – platvorm, mis toetab kroonilise haigusega laste raviprotsessi läbi mängu. Prototroni toetus 30 000 €.
  • Timey – nutikas "parim enne" indikaatorit toodetele, et kliendid saaksid kauplusest alati just sellises värskusastmes toote, nagu nad soovivad. Prototroni toetus 5500 €.
  • Beampat – viib õmblustööstuse järgmisele tasandile. Kaotab paberlõiked ja kuvab lõiked kangale väikese laserprojektoriga. Prototroni toetus 15 000 €.
  • "I can grab" – haarats, millega saab võtta esemeid näiteks laualt või põrandalt ning mis aitab suurendada piiratud liikumisvõimega inimeste iseseisvust. Prototroni toetus 7800 €.
  • Suckõrs (Pillirookõrs) – pilliroopõhine materjal, millest saab toota plastikunõudele alternatiivseid ühekordseid sööginõusid. Prototroni toetus 20 000 €. Võistkond pälvis ka Fundwise eriauhinna.
  • Vetik – aitab kosmeetikatootjatel asendada ebatervislikke värvained uue punase loodusliku värvainega, mis pärineb merevetikast ning omab nahka tervendavaid omadusi. Prototroni toetus 20 000 €.
  • Decomer Technology – on arendamas uudset, vees lahustuvat pakendimaterjali, mida saab kasutada nii toiduainetööstuses kui teistes valdkondades. Prototroni toetus 7500 €.
  • Captain Corrosion – töötab välja käeshoitavat seadet materjalide korrosiooni jälgimiseks ning meeskond Questcity vajab raha liitreaalsuse mooduli arendustööks e-giidiga ekskursioonide ülesehitamise ja kasutamise platvormile. Prototroni toetus 7500 €.

2019

  • Lumebot – autonoomne tänavakoristus- ja lumelükkamise masin, mis suudab töötada hooajast sõltumata, koristades tänavaid nii mahakukkunud lehtedest ja rämpsust kui ka lumest. Prototroni toetus 25 000 €.
  • Unsinkable Robotics – arendab allveerobotit, mis suudab minna kohtadesse, kuhu inimene ei saa või ei suuda, ning näiteks sadamatel aitab oluliselt kokku hoida kaide hoolduskulusid. Prototroni toetus 20 000 €.
  • Futuclass – kes muudab virtuaalreaalsust kasutades tehnoloogia ainete õppimise mängulisemaks ja toob teaduseksperimendid klassiruumidesse. Katsete tegemine virtuaalselt on odavam ja ohutum kui päriselus. Prototroni toetus 10 000 €.
  • Kibu.energy – arendab plug-and-play ühendamisega päikesepaneeli, mida saab hõlpsasti näiteks rõdudele, terrassidele ja aedadesse paigaldada. Lahendus on uudne selle poolest, et sellesse on integreeritud energiasalvestussüsteem ning selle saab otse seinakontakti ühendada. Prototroni toetus 5000 €.
  • ISA CHAMP – ühisrahastusplatvorm, mis annaks tudengitele võimaluse võtta laenu õpingute rahastamiseks nende tulevikupalga fikseeritud protsendi alusel. Prototroni toetus 20 000 €.
  • Krattlink – ühendab masinnägemise ja tehisintellekti, mis aitaks droonide abil täpsemat infot koguda. Näiteks metsatulekahjude korral suudaks selline seade tuvastada ja analüüsida tulejoont reaalajas. Prototroni toetus 15 000 €.
  • Up Catalyst – toodavad keskkonnasõbralikest tootmisjääkidest süsiniku nanomaterjale, mis on asenduseks fossiilsetest kütustest toodetud materjalidele. Prototroni toetus 15 000 €.
  • Recovery Companion – arendab digitaalseid vähihaigete vaimse tervise tugiteenuseid. Prototroni toetus 10 000 €.
  • Partnerluses Samsungiga rahastas Prototron 5000 euroga meeskondasid Smarts ja Wastefox, mis lisaks finantstoetusele saavad vastavalt oma valdkonnale kontakte.

2020

  • 10Lines – töötab välja robotit, mis suudab teekatteid üheaegselt nii markeerida kui märgistada. Tänase päevani on see olulist inim- ja ajaressurssi nõudev protsess, mille robot saaks kerge vaevaga ära teha. Prototroni toetus 25 000 €.
  • Abbuco – arendab päikeseparkide analüütikalahendust, mis koondab ja analüüsib erinevate tootjate poolt püstitatud parkide infot, et sellest saadav kasu oleks maksimaalne. Prototroni toetus 10 000 €.
  • LifePatch – uue generatsiooni, NB-IoT (narrow band internet of things) põhinev häirenupp, mis saadab SOS-abikutse pilvesüsteemi. See aitab oluliselt kiiremini ja paremini merel hädasolijat leida, sest pilvesüsteemi abil on häiresignaali positsioneerimine varasemast oluliselt täpsem. Prototroni toetus 10 000 €.
  • Magnalysis – on arendamas lahendust, et muuta magnetresonantsuuringud (MRT) odavamaks ja kasutajasõbralikumaks. Lahendus aitab MRT-uuringute info viia pilvetehnoloogiasse, et see oleks arstidele igal pool kättesaadav ning tehisintellekt suudaks uuringute tulemusi analüüsida ja olla abiks eeldiagnoosimisel. Kokkuvõttes muudaks lahendus arstide tööd oluliselt kergemaks. Prototroni toetus 20 000 €.
  • Milo Appliances -–töötab välja magnetmootoriga nn tarka köögitasapinda. Selle asemel, et igas köögis on mitu eraldi seadet nagu blender, köögikombain, mikser jne, on üks nutikas töölaud ja sellega ühilduvad anumad. Prototroni toetus 5000 €.
  • Ühisrahastusplatvormil Fundwise läbi viidud kampaaniatest oli edukaim meeskond AG Vibez, kes töötas välja helikoreograafia riietust, mis aitab näiteks vaegkuuljatel tajuda muusikat helist tulenevate võngete abil.
  • Litegrav.AI – on arendamas väiksemõõtmelist gravitatsioonisimulaatorit, mis suudab teha esmaseid uuringuid mitmete eri instrumentide uuringute põhjal. Prototroni toetus 20 000 €.
  • Raiku – pakub head alternatiivi mullikilele. Loodav pakend on biolagunev ja seda toodetakse puidutööstuse jääkidest. Prototroni toetus 20 000 €. Lisaks pälvis meeskond Comodule eripreemia.
  • Cellboxlabs – arendab mikrokiipi, mille abil saavad toidutootjad, farmatseudid, kosmeetikaettevõtted ja teised testida oma tooteid täpsemalt, efektiivsemalt ja turvalisemalt. Prototroni toetus 20 000 €.
  • PurOceans – tegemist on maailma esimese keskkonnasõbraliku tehnoloogiaga, mis kahjusid tekitamata puhastab veepinna õlist ja mikroplastidest ning aitab seeläbi säilitada süvavete elusloodust. Prototroni toetus 15 000 €.
  • Soft robotic cervix – emakakaela avanemist kujutav dünaamiline robot võimaldab ämmaemandate koolitamise simulatsioonõppe viia uuele tasemele. Prototroni toetus 20 000 €.
  • Neurosalience – arendab tööriista dementsuse varajaseks avastamiseks magnetresonantstomograafia (MRI) uuringu abil. Prototroni toetus 10 000 €.
  • Solaride – rakendus elektriautodele, mis prognoosib sõiduki energiatarbimist sihtkohta jõudmiseks. Prototroni toetus 10 000 €.
  • Parcelsea – meeskond arendab nutipostkasti, mis võimaldab eratarbijal kasutada paki- ja toidukullervedusid kontakti-ja suhtlusvabalt ning igas mõttes mugavamalt kui täna. Meeskond pälvis 5000 € Samsungi eripreemiana.
  • Fundwise'i platvormil oli kõige edukam meeskonna ZenFlower kampaania, mis kogus 1889 €.

2021

  • Drillin- vōimaldab professionaalidel ja sisu-loojatel ehitada oma nutikella äppe, koodi vabalt.
  • Ampher – arendab seadet elektrivõrkudele, mis aitab tarbijakoormusi vahetada faaside vahel katkematult nii, et koormused jaotuvad faaside vahel alati võrdselt ja võimaldavad selle tulemusel kasutada olemasolevaid elektrivõrke kuni kolm korda tõhusamalt. Prototroni toetus 30 000 €.
  • pickitWise – pakub maasikakorjamise teenust robotite ja operaatori abiga, et leevendada sektori tööjõupuudust tipphooajal. Prototroni toetus 20 000 €.
  • Adventum Tech "Liveload" – töötab välja andmehaldussüsteemi, et tagada ohutus ehitusplatsidel ja välistada ajutiste tugisüsteemide kontrolli puudumise tõttu konstruktsioonide varisemisega seotud õnnetusi. Prototroni toetus 10 000 €.
  • Prototron.Fundwise.me ühisrahastusplatvormil oli edukaim Simplex, kogudes 851 €.
  • Filaret – kogub ja töötleb ümber toksilisi suitsukonisid keskkonnasõbralikuks komposteeruvaks 3D printimise materjaliks ehk filamendiks – vähendades nii jäätmeid uuenduslikul moel. Prototroni toetus 20 000 €.
  • WasteLocker – on tehisintellektiga arendamas jäätmete kvaliteedikontrolli lahendust, mis tuvastab reostust avalikes prügikonteinerites, et vähendada prügivedajate sortimis- ja logistikakulusid. Prototroni toetus 20 000 €.
  • Menken Trials – on loomas online-ligipääsu ravimite kliiniliste uuringute dokumentatsioonile, mis vähendab oluliselt paberimajandust, hoides samal ajal kokku ravimitootjate ja haiglate kulusid ning lühendades uuringute bürokraatia kestvust. Prototroni ja EstBANi sündikaadi toetus 10 000 €.
  • ESBEN – lihtsustab merel navigeerimist AR-tehnoloogia abil, mis paneb paika aluse kursi ning arvestab teiste laevade ja takistustega merel. Prototroni ja EstBANi sündikaadi toetus 10 000 €.
  • Prototron Juniori auhinna võitis 2020. aastal võistkond Ultralink, kelle ideeks oli UV-ukselink, mis desinfitseerib ennast automaatselt ise, tõkestades nii käepideme kaudu levivaid nakkusi. Meeskond pälvis peaauhinna 1500 €.

2022

  • Low imPACKt – tekstiili ülejääke kasutades loodud unikaalne lahendus pakendamisele. Toetus 5000 €.
  • Funky Food –pakub seente biomassist alternatiivi lihale. Toetus 20 000 €.
  • Ari Care – innovaatilise tehnoloogia abil loodud puhastusvahendid. Toetus 25 000 €.
  • Prototron Juniori parima idee autorina sai 1500-eurose osalusvaba rahastuse 19-aastase Kristjan Orrini asutatud idufirma Sporttem. Sporttem on mobiilirakendus, mis aitab inimestel leida nii treeningu kui ka matkamise kaaslasi ning võimalusi, suunates neid aktiivsemale eluviisile.

Naiste juhitud võistkonnad[muuda | muuda lähteteksti]

  • Seren Eilmann on meeskonna Heelosophy eestvedajaks. Tema juhtimisel on välja töötatud nn nähtamatud sisetallad, mis muudavad kõrge kontsaga kingade kandmise mugavamaks. Unikaalse tootmistehnoloogiaga saab valmistada igale kandjale personaliseeritud tugitallad, mis arvestavad nii jalakuju, kinga kui ka kasutaja kõndimisdünaamikat. Heelosophy sai Prototronilt toetust 1380 €.
  • Irina Hussainova on meeskonna ULTRINIA juht, kes loob Prototronilt saadud 50 000 € eest nanotehnoloogial põhineva vedelike kiiranalüüsi meetodi, mis võimaldab haiguste või dopingujuhtude kiiremat ja odavamat tuvastamist.
  • Jelena Gorbatšova meeskond UniveR DID on välja töötanud universaalse kaasaskantava detektori narkootiliste ainete tuvastamiseks. Seade on narkootiliste ainete tarbimise analüüsiks tollis, politseis ja meditsiinis, võimaldades analüüsida vedelikke, gaase ja tahkeid aineid. 2017. aasta septembrist on Jelena Gorbatšova Ameerikas Californias, et õppida Fulbrighti stipendiumi toel terve akadeemiline aasta NASA teadlase ning maailma ühe parima mikroanalüsaatorite valdkonna spetsialisti Peter Willise juures.[1]
  • Terje Ennomäe juhib meeskonna FeelingStream tööd, et arendada analüüsirakendust, mis aitaks telekomiettevõtteid ja panku, et nad saaksid tõsta oma klienditeenindajate kliendisuhtluse taset.
  • Marina Aghayan juhib NICAT meeskonda.
  • Mari-Ann on üks meeskonna Gelatex Technologies liikmetest. Nemad arendavad želatiinipõhist nahasarnast tekstiili, et võimaldada suurtel moe- ja mööblibrändidel kasutada ökomaterjale ning teenida samal ajal ka kasumit, kasutades selleks tehnoloogiat, mis on tasukohane, lihtsasti skaleeritav ja patenteeritav.
  • Paula Kink juhtimisel on loomisel platvorm hINF. See võimaldab patsientidel suhelda oma raviarstiga digivisiidi vahendusel. Keskmiselt kulub kliinikus visiidil käimiseks üle 3 tunni, digivisiit kestab aga maksimaalselt 10–15 minutit.
  • Katrin Liivat juhib meeskonda FoodDocs, mis loob restoranidele, kohvikutele ja muudele toidukäitlusega tegelevatele ettevõtetele pilvepõhise enesekontrolliplaani, et muuta seadusest tulenevate nõuete vastavusdokumentide haldamine ülevaatlikumaks ja lihtsamaks.

Allikad[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Prototron jagas 50 000 eurot nutikatele roheideedele. Rohegeenius, Ivar Soopan, 22. mai 2022
  2. Prototron Juniori võitis Tartu poisi äpp, mis leiab sulle matkakaaslase. Postimees Junior, Maiken Mägi, 25. mai 2022
  3. Prototron jagab noortele leiutajatele auhinnaraha, et ideed ellu viia. Bioneer, 18. veebruar 2022
  4. Prototron jagas 60 000 eurot parimatele nutikatele ideedele. Pealinn, Priit Liiviste, 11. veebruar 2022
  5. Mainekalt fondilt miljonituge saanud Eesti idufirma kaasasutaja: meil on unikaalne eelis – suudame väga kiiresti kasvada. Geenius, 2. november 2021
  6. Lauri Antalainen: startupist eduloo kasvatamine ei ole sprint, vaid maraton. Geenius, 26. oktoober 2021
  7. Eesti Äriinglite Assotsiatsioon ja Prototron lõid sündikaadi. GoodNews, 7. oktoober 2021
  8. MIS ON PILDIL VALESTI? | Jana Budkovskaja: Eestis loeb see, kes on su vend või klassikaaslane. Eesti Päevaleht, Jana Budkovskaja, 28. märts 2021
  9. Prototron jagas noortele leiutajatele auhinnaraha. Õpetajate Leht, Argo Kubja, 12. veebruar 2012
  10. Prototroni tegevjuht Jana Budkovskaja pakub lahendust: on kurb näha, et raha ja idufirmad koonduvad vaid Tallinna ja Tartu. Geenius, 7. oktoober 2020
  11. Prototron toob noored läbi tehnoloogilise võistluse ettevõtlusele lähemale. GoodNews, 25. september 2020
  12. LEEVENDAVAD LAHENDUSED I Prototroni kevadvoor tõi mitmeid majanduskriisi ja sotsiaalelu leevendavaid lahendusi. GoodNews, 15. aprill 2020
  13. Prototron aitab ettevõtjatel leida ja katsetada uusi tegevussuundi. Delfi, 23. märts 2020
  14. Eesti nutikate ideede rahastu Prototron laieneb Lätti. Geenius, Martin Mets, 6. märts 2020
  15. Prototron soovib viia ettevõtlikkuse Eesti koolinoorteni. GoodNews, 21. veebruar 2020
  16. Prototroni suurima, 20 000-eurose toetuse sai alternatiivne rahastusplatvorm tudengitele. Ärileht, 2. detsember 2019
  17. Leiutajakirg viib varem või hiljem edule. Forte.ee, Jana Pavlenkova, 27. november 2019
  18. VIDEO: Prototroni suurima toetuse sai Lumebot. GoodNews, 20. mai 2020
  19. Prototron pani kogu Eesti leiutama, kevadvooru laekus 253 ideed. Ärileht, 21. märts 2019
  20. Pillirookõrs võitis Prototronil 20 000-eurose toetuse. Delfi, Ivika Laanet-Nuut, 7. detsember 2018
  21. Prototroni sügisvoorus kasvas nii taotluste arv kui ka tugiteenuste pakett. Geenius, 24. oktoober 2018
  22. Prototroni meeskonnad on kaasanud 17 miljoni euro eest lisaraha. Postimees. 17. september 2018
  23. Prototronile esitati sel korral ka teleportatsiooniga seotud idee. Geenius, Gregor Sibold, 19. märts 2018
  24. Jana Pavlenkova: teadusest, innovatsioonist ja ettevõtlusest. Postimees, Jana Pavlenkova, 19. märts 2018
  25. Prototron toetab 2018. aastal teadlasi ja leiutajaid 130 000 euroga. Õhtuleht, Silja Ratt, 13. veebruar 2018
  26. Prototronil osutusid edukaks tavapäratuid valdkondi arendavad ideed. ITuudised, 18. detsember 2017
  27. Eestlase loodud ettevõte Sympower pälvis miljoni eurose investeeringu. Geenius, 7. detsember 2017
  28. TTÜ naisteadlane vallutab NASAs kosmost. ERR Novaator, Gaili Eding, 24. november 2017
  29. Prototroni rahastu saab uue juhi. Ärileht.ee, 6. juuli 2016
  30. Prototron õpetab: kuidas saada raha oma idee elluviimiseks? Geenius, 15. märts 2016
  31. Lingvist pöörab tõusva päikese maale: Eesti idufirma sai 8 miljonit dollarit, et aidata Jaapan inglise keelt rääkima. Geenius, Hans Lõugas, 10. november 2015
  32. Cubehub pakub lahendust nanosatelliitide sideprobleemidele. ERR, 7. mai 2015
  33. Galerii: kolm põnevat prototüüpi said Prototroni rahastuse. Postimees, Kalev Aasmäe, 8. oktoober 2012

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

  1. ERR, Gaili Eding | (24. november 2017). "TTÜ naisteadlane vallutab NASAs kosmost". ERR. Vaadatud 14. juunil 2023.