Ligema

Allikas: Vikipeedia
Ligema

Pindala 2,77 km² (2020)[1] Muuda Vikiandmetes
Elanikke 5 (31.12.2021)[2] Muuda Vikiandmetes

EHAK-i kood 4319[3] Muuda Vikiandmetes
Koordinaadid 58° 47′ N, 22° 37′ E
Ligema (Eesti)
Ligema
Kaart

Ligema on küla Hiiu maakonnas Hiiumaa vallas. Enne Eesti omavalitsuste haldusreformi 2017. aastal kuulus küla Käina valda.

Ligema piirneb põhjas Taterma ja Lelu, läänes Emmaste-Kurisu, lõunas Muda küla ja idas Kuriste külaga.

Nimi[muuda | muuda lähteteksti]

Kohanime aluseks võib olla sõna lige 'märg + maa'. Koha kirjapanekuis vahelduvad ka sõnad liga 'märg mustus, lima'; ligu 'linaleotamise koht' ja ligi. [4] Kohanime on esmamainitud 1576. aastal.

Loodus[muuda | muuda lähteteksti]

Küla läbib Jausa oja.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Ligema küla kuulus ajalooliselt Emmaste mõisa koosseisu. 1576 elas Agapäe vakuses talunik Lickama Berttell ja 1666 uusasunik Liggima Erich. Küla liideti nõukogude ajal Tatermaga ja taastati 1997. aastal.

Küla ühe esmaasuka kohta on pärimus, mille alusel andis 1810 mõisnik Taterma Mihklile valida: kas ta läheb nekrutiks või Ligema karjamõisa peremeheks. Ühe versiooni järgi andis mõisnik talle paari hobuseid, ühe paari härgi, ühe sulase ja ühe ümmardaja. Kui ta suutis ühe aasta ilma tülita hakkama saada, siis saavat karjamõisa endale. Teise versiooni järgi andnud mõisnik kevadel Mihklile kõige viletsama hobuse, riiaka karjatüdruku ja öelnud: 'Kui tood sügisel sama saagi kui varemalt, saad mõisa endale.'[5]

Taristu[muuda | muuda lähteteksti]

Ligema küla läbib Valgu–Lelu–Leemeti tee, kus asub Ligema bussipeatus.

Kultuur[muuda | muuda lähteteksti]

Ligemal asus priilaste kabel.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]