Euroopa Ringhäälingute Liit

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt EBU)
EBU logo, mida kasutatakse alates 2012. aastast
EBU liikmesriigid

Euroopa Ringhäälingute Liit (inglise keeles European Broadcasting Union (EBU); prantsuse keeles L'Union Européenne de Radio-Télévision (UER)) on konföderatsioon, mille liikmeteks on 75 ringhäälinguorganisatsiooni 56 riigist ja lisaks 43 ringhäälingut 25 riigist üle maailma, millega tehakse koostööd.

Ühenduse liikmed on raadio- ja telekanalid, enamasti avalik-õiguslikud ringhäälingud või erakanalid. Aktiivsed täisliikmed on peaaegu kõigis Euroopa ja Vahemere-äärsetes riikides alates Alžeeriast kuni Vatikanini. Koostööpartnerid on Kanadast, Jaapanist, Mehhikost, Indiast, Hongkongist ja paljudest muudest riikidest. Ameerika Ühendriikidest on koostööpartnerid ABC, CBS, NBC, American Public Media, National Public Radio ja WFMT Radio Network.

Euroopa Ringhäälingute Liidu eellane oli Rahvusvaheline Ringhäälingute Liit, mis asutati 1925. Selle peakorter oli Brüsselis. Maailmasõja ajal läks Rahvusvaheline Ringhäälingute Liit Saksamaa kontrolli alla ja pärast maailmasõja lõppu saadeti saksameelse organisatsioonina NSV Liidu nõudmisel 1946. aasta märtsis laiali.

Euroope Ringhäälingute Liit asutati 12. veebruaril 1950. Tema peakorter asub Šveitsis Genfis.

Eesti Rahvusringhääling on EBU aktiivne liige 1993. aastast.

EBU kuulsaim projekt on Eurovisiooni lauluvõistlus, mida korraldab Eurovision Network. Osaleda saab selles iga riik, kus on EBU aktiivne täisliige. Võistlusel on osalenud ka Austraalia, Maroko ja Iisrael, mis pole Euroopa osad. Eurovision Network korraldab ka Eurovisiooni tantsuvõistlust ja Juunioride Eurovisiooni lauluvõistlust.

Enamik EBU ringhäälingutest edastab olümpiamänge ja jalgpalli maailmameistrivõistlusi. Üks igal aastal edastatav üritus on Viini uusaastakontsert.

EBU signatuur, mida mängitakse enne EBU televisiooniüritusi, rajaneb Marc-Antoine Charpentieri prelüüdil "Te Deum".

EBU raadioosakonna Euroradio signatuur rajaneb teemal Claudio Monteverdi ooperist "Orpheus". EBU raadio regulaarsed kontserdiülekanded algasid 27. novembril 1967, mil Londonis Victoria Hallis toimus esimese rahvusvahelise raadiokontsertide hooaja avakontsert, mille vahendas 13 ringhäälingut Euroopas.

Eesti Raadio osaleb EBU raadioülekannete projektis Euroradio 1989. aastast.[1]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Tiia Teder. "Euroraadio, maailma suurim kontserdisaal". Teater. Muusika. Kino.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]