Venta regionaalpark

Allikas: Vikipeedia
Simonas Daukantase muuseum

Venta regionaalpark (leedu keeles Ventos regioninis parkas) on regionaalpark Põhja-Leedus Mažeikiai, Šiauliai ja Akmenė rajoonis.

Venta regionaalpark asub Venta jõe ning selle lisajõgede Virvytė, Dabikinė, Avižlyse ja Uogyse kallastel. Regionaalpark asutati 1992. aastal, et kaitsta Venta kallaste maastikke, ökosüsteemi ja kultuuripärandit.

Venta regionaalpargi territooriumil on arvukalt looduslikke niitusid ja vanu metsi. Virvytė oru looduslikud niidud on haruldaste taimede kasvupaigaks, ka asuvad seal Leedus haruldased luhamaastikud. Regionaalpargi territooriumil elab mitu liiki hirvlasi. Venta jõel asub Papilė lähistel Juura ajastu paljand, mida esimesena uuris Karl Eduard von Eichwald, lisaks on regionaalpargi territooriumil veel kuus paljandit. [1] Tähelepanuväärne on ka Šaltiškiai savikarjäär, kus Triiase savist on leitud Phytosauridae perekonna roomajate jäänuseid, samuti ka võimalikke dinosauruste jäänuseid. [2]

Virvytė

Regionaalpargis kasvavad mitmed Leedu punases raamatus olevad taimed, nende seas Siberi võhumõõk, karulauk, metslauk, jumalakäpp, hall käpp, arukäpp, kuradi-sõrmkäpp, pruun raunjalg, tupp-võsaputk, laialehine kareputk, salutakjas, narmasjumikas, suur rusujuur, väikeseõiene hiirehernes, südame-emajuur, pikalehine münt, harilik võipätakas, harilik sinilatv, pääsusilm, lodukannike, vööthuul-sõrmkäpp, harilik käoraamat, rohekas käokeel, pruun lõikhein, karvane naistepuna, väike käopõll, harilik ungrukold, kare kellukas, õõnes lõokannus, harilik lubikas, karvane maarjalepp ja harilik luuderohi.[3] Seal elavad imetajatest pruun-suurkõrv, suurvidevlane, põhja-nahkhiir, valgejänes, kärp ja saarmas.[4] Kaitstavatest lindudest elavad seal jääkoskel, sookurg, rukkirääk, väike konnakotkas, järvekaur, hõbehaigur, hallhani, laululuik, soopart, kanakull, lõopistrik, suurkoovitaja, jäälind, hüüp, teder, hallpea-rähn, valgeselg-kirjurähn, must toonekurg ja roherähn.[5] Lisaks elavad seal juttselg-kärnkonn, mustlaik-apollo, suur-mosaiikliblikas, suur-kuldtiib, suur-rabakiil ja pääsusaba.

Aleksandras Griškevičiuse muuseum

Regionaalpargi territooriumil asub kolm linnamäge, lisaks on seal mitmeid muinaskalmeid ja muid kultuurimälestisi. Kaitse all on Viekšniai ajalooline keskus. Regionaalpargi aladel asuvad lennunduspioneer Aleksandras Griškevičiuse ja Simonas Daukantase memoriaalmuuseumid, samuti ka professorite Mykolas, Vaclovas ja Viktoras Biržiška memoriaalmuuseum ühes Žemaitija vanimas apteegis.

Venta regionaalpargi halduskeskus asub Viekšniais. Teised tähtsamad asulad regionaalpargi territooriumil on Venta ja Papilė.

Venta regionaalpargi pindala on 10 630 hektarit. 109 hektarit võtab enda alla Purviai reservaat. Teised rangema kaitsega tsoonid on Venta, Virvytė ja Uogyse maastikukaitsealad, Purvenai geoloogiline kaitseala (selle koosseisus on ka Purviai reservaat), Dabikinė ja Avižlyse hüdroloogilised kaitsealad, Viekšniai vanalinn ja Užpelkiai botaanilis-zooloogiline kaitseala. Kaitsealade all on kokku 39,8% regionaalpargi territooriumist.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 15. aprill 2015. Vaadatud 15. aprillil 2015.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  2. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 15. aprill 2015. Vaadatud 15. aprillil 2015.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  3. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 29. oktoober 2015. Vaadatud 15. aprillil 2015.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  4. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 15. aprill 2015. Vaadatud 15. aprillil 2015.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  5. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 15. aprill 2015. Vaadatud 15. aprillil 2015.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]