Veneto

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Vèneto)
Veneto maakond

itaalia Regione del Veneto


Pindala: 18 391 km²
Elanikke: 4 869 830 (1.01.2021)[1] Muuda Vikiandmetes
Rahvastikutihedus: 265 in/km²
Keskus: Veneetsia
Kaart

Veneto (veneti keeles Vèneto) on maakond Itaalias.

Asub Itaalia kirdeosas, piirneb Emilia-Romagna ja Lombardia maakonna, Trentino-Alto Adige ja Friuli-Venezia Giulia autonoomse regiooni ning Austria Vabariigiga. Maakonna keskuseks on Veneetsia linn.

Loodus[muuda | muuda lähteteksti]

Lõuna- ja kaguosas piirneb Veneto Aadria merega, põhjaosas kõrguvad Alpid (mäekurud Rolle, Sella, Pordoi, Falzarego ja Tre Croci). Veneto alasid läbivad Po, Adige, Brenta ja Piave jõgi. Veneto järvedest on suurimad Garda, Misurina, Auronzo, Santa Croce, Pieve di Cadore ja Alleghe.

Kliima on kontinentaalne; temperatuur on kõrgem rannikul, Alpide jalamil ja Garda piirkonnas.

Haldusjaotus[muuda | muuda lähteteksti]

Veneto provintsid
  1. Belluno provints
  2. Padova provints
  3. Rovigo provints
  4. Treviso provints
  5. Veneetsia provints
  6. Verona provints
  7. Vicenza provints

Rahvastik[muuda | muuda lähteteksti]

Peaaegu pool Veneto maakonna rahvastikust elab alla 10 000 elanikuga valdades. Erinevalt näiteks Lombardia Milanost ja Piemonte Torinost ei ole Veneos ülekaalukalt teiste üle domineerivat suurlinna. Enamik ametiasutusi asub Veneetsias ja Padovas.

Suuremad linnad[muuda | muuda lähteteksti]

Veneetsia, Padova, Verona, Treviso, Vicenza ja Rovigo.

Majandus[muuda | muuda lähteteksti]

Tänapäeval on Veneto tuntud veinipiirkond; arenenud on tekstiilitööstus ja põllumajandus. Suur osakaal on turismil, seda eriti Veneetsias.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Vicenza, Padova, Verona ja Treviso olid kõik roomaaegsed piirilinnad. 5. sajandil hakkasid aga roomaajal õitsevaid linnu laastama germaanlased. Veneetsia vabariigi valitsuse all endine jõukus taastus. Veneto keskaegsed linnad asusid tähtsate kaubandusteede, näiteks Veneetsiat ja Genovat ühendanud Serenissima ääres. Samuti suundus sealt läbi oluline tee Brenneri kuruni, mis viis läbi Alpide põhjapoolsesse Euroopasse. Enamik Veneto regiooni linnu allus Veneetsia valitsusele kuni 15. sajandini.

Traditsiooniline veneetsia karnevalimask

Köök[muuda | muuda lähteteksti]

Vein[muuda | muuda lähteteksti]

Veneto veinipiirkonnad: Soave (DOC), Soave Superiore (DOCG), Recioto di Soave (DOCG), Bardolino (DOC), Bardolino Superiore (DOCG), Valpolicella (DOC), Bianco do Custoza (DOC), Prosecco Conegliano di Valdobbiadene (DOC).

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]