Termistor

Allikas: Vikipeedia
Skeemitähis

Termistor ehk termotakisti on termoelektriline pooljuhtseadis, mille takistus sõltub tugevalt ja mittelineaarselt temperatuurist. Seega on termistoril suur takistuse temperatuuritegur. Seda tegurit väljendab takistuse suhteline muutus protsentides 1-kraadise temperatuurimuutuse kohta.

Olenevalt valmistamiseks kasutatud materjalidest võib see tegur olla positiivne (lühend PTC inglise k sõnadest positive temperature coefficient) või negatiivne (NTC negative temperature coefficient). Positiivse temperatuuriteguriga termistoride ehk PTC-termistori takistus temperatuuri tõustes kasvab (vooluahelasse ühendatud termistori läbiv vool vastavalt väheneb). NTC-termistoride takistus soojenemisel väheneb. Temperatuuriteguri absoluutväärtus on PTC-termistoridel enamasti kuni 30%/K, NTC-termistoridel ehk NTC-termistoridel 2 …10%/K.

NTC-termistori takistuse suhteline muutus (temperatuurile 25 °C vastava takistuse suhtes)

NTC-termistorid[muuda | muuda lähteteksti]

NTC-termistorid on tehtud keraamilistest materjalidest. Need omakorda sisaldavad erinevaid oksiide, mille koostises on näiteks mangaani, niklit, koobaltit, titaani, vaske, rauda ja uraani. Elektrilised tunnussuurused varieeruvad sõltuvalt kasutatavast oksiidist ja termistori suurusest ning ehitusest. Mõned termistorid on valmistatud töötama temperatuuridel kuni 1000 °C.

PTC-termistorid ehk posistorid[muuda | muuda lähteteksti]

PTC-termistore toodetakse lisaainega töödeldud polükristall|polükristallilisest ainest ja pooljuhtivast baariumtitanaadist. Kui temperatuuri tõstetakse üle kriitilise piiri (vaata: Curie temperatuur), kasvab takistus järsult. Töötemperatuur on tavaliselt ‒30 kuni +150 °C.

Kasutamine[muuda | muuda lähteteksti]

Termistore kasutatakse automaatikas väga mitmel otstarbel. Kasutusviise võib liigitada termistori soojenemispõhjuse järgi:

  • Termistor soojeneb ainult ümbritseva keskkonna toimel (sest seda läbiv vool on väga väike). Selles režiimis kasutatakse PTC-termistori temperatuuriandurina.
  • Termistor soojeneb teda läbiva voolu toimel. NTC-termistori kasutatakse sageli elektritarviti sisselülitumisvoolu piiramiseks: külmalt on termistori takistus suur, kuid koormusvoolu mõjul väheneb takistus kiiresti mitmekümnekordselt. PTC-termistori saab kasutada ülekoormuse püsivaks piiramiseks (koormusega järjestikuse termotakisti takistus koormusvoolu suuremisel samuti suureneb).
  • Kasutatakse termistori soojuslikku tasakaalu, kus ta soojeneb nii keskkonna kui ka läbiva voolu toimel. See režiim leiab kasutust tuletõrjeautomaatikas.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]